Rusia ar putea refuza complet importul de mere din Moldova

Problemele legate de posibilitatea comercializării producției de mere. Producătorii locali nu își pot vinde producția la prețul scontat, deoarece intermediarii specializați pe exportul merelor nu acceptă toate soiurile și în acest an oferă un preț en gros mult mai mic.

„Dacă anul trecut prețul practicat de intermediari era în medie de 7-8 lei/kg, în acest an prețul este de 2,5-3 lei, iar la soiuri exclusive: 5-7 lei”, a declarat pentru IPN primarul satului Colicăuți, raionul Briceni, Lilian Țapu.

La întrebarea: „Cum procedează, în actualele condiții, agenții economici cu roada culeasă?”, Lilian Țapu a răspuns că agenții economici care își permit depozitează roada în frigidere. Dar sunt și din cei care au rămas cu roada în livezi.

O cauză a greutăților cu care se confruntă producătorii de mere din nordul țării ține de majorarea taxelor de import de către Federația Rusă: de la 1 000 de dolari SUA taxa a crescut la 3 000 de dolari pentru un camion care transportă mere. Autoritățile ruse explică ridicarea taxei prin creșterea producției locale. Pentru a proteja interesele economice ale agenților economici ruși, autoritățile de la Moscova au majorat taxele de import pentru producția de mere. Mai mult decât atât, cercurile de afaceri din Rusia solicită stabilirea unor cote de import ale merelor din Republica Moldova, după exemplul Uniunii Europene. „Există și solicitări de a interzice complet importurile de mere în Rusia”, a specificat Lilian Țapu.

Vlad Gamureac, șeful unei întreprinderi de producție a merelor din Colicăuți a declarat pentru IPN că firma sa abia a început culesul, căci practică soiuri târzii. Dacă prețul de vânzare va scădea măcar cu 1 leu, pierderile agentului economic vor fi de circa 2 milioane de lei. În acest moment, Vlad Gamureac nu este sigur că întreprinderea sa va înregistra profit sau nu știe cât de mare va fi profitul. „Noi depunem merele la depozit – frigider. Preconizăm să le vindem de Anul Nou sau după. Dacă le vom vinde măcar cu 6-6,50 lei, profitul va fi de 1 leu la kg”, a specificat Vlad Gamureac.

Un alt producător de mere din Colicăuți, Anatolie Jumiga, a declarat pentru IPN că „ramura pomiculturii cu încetul se duce de râpă”. Acum este în proces de defrișare a 11 ha de livadă. Pentru acest an are o datorie de 1 milion lei pentru credite destinate procurării pesticidelor, la care se adaugă o datorie de 300 000 lei de anul trecut. În acest an a crescut și plata pentru lucrătorii agricoli angajați la cules: de la 250 lei anul trecut, în acest an sunt plătiți cu 300 lei pe zi. Întreținerea tehnicii agricole s-a scumpit: uleiul tehnic, de la 18 lei a crescut la 30 de lei pe litru. Motorina a crescut simțitor. „Schemele rețelelor de magazine de piese de schimb – începând de la cauciucuri și terminând cu piese vitale pentru funcționarea mașinilor – s-a scumpit și ele foarte mult”, a menționat Anatolie Jumiga.

În opinia producătorilor agricoli, statul trebuie să adopte o abordare complexă a problemelor producătorilor de mere.

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova 

Imaginile difuzate de presa rusă au arătat o explozie, apoi resturile mașinii generalului Iaroslav Moskalik. Agenția Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat existența unui dispozitiv exploziv improvizat, dar nu și numele generalului, dezvăluit în schimb de surse Reuters și BBC.

Un ofițer militar rus de rang înalt a fost ucis vineri după ce o mașină a explodat în localitatea Balașiha din regiunea Moscovei, au relatat posturile de știri ruse Mash și Shot, citate de Reuters.

Mai multe surse rusești afirmă că generalul Iaroslav Moskalik, adjunctul șefului Direcției principale de operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, este omul ucis în atacul cu bombă.

Nu există încă o confirmare oficială a acestui fapt, dar agenția de presă oficială rusă Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat că o bombă a fost cauza exploziei din suburbia Balașiha din estul Moscovei.

„Explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv artizanal. Fragmente ale dispozitivului exploziv au fost găsite la fața locului și vor fi trimise pentru examinare”, a declarat o sursă a serviciilor de urgență pentru Tass.

Cel puțin 12 state americane au dat în judecată administrația Trump, invocând haosul economic

Cel puțin douăsprezece state americane au dat în judecată administrația Trump la Curtea de Comerț Internațional al SUA pentru a opri noua politică tarifară, invocând că aceasta a adus haos în economie.

Statele reclamante sunt: Oregon, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York și Vermont, scrie The Associated Press.

Procesul contestă afirmația liderului de la Casa Albă că poate impune în mod arbitrar tarife bazate pe Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență și solicită instanței să declare tarifele drept ilegale și să blocheze agențiile guvernamentale să le aplice.

Reclamanții susțin că numai Congresul SUA este împuternicit să impună tarife și că președintele poate invoca Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență numai atunci când o urgență prezintă o „amenințare neobișnuită și extraordinară”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat recent că statul său, cel mai mare importator din țară, ar putea pierde venituri de miliarde de dolari în urma noii politici tarifare.

Kush Desai, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că administrația Trump rămâne hotărâtă să abordeze urgența națională care distruge industriile americane și lăsă lucrătorii americani în urmă.

La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.

Anunț important pentru moldovenii stabiliți în Israel
Articolul anterior
Întâlnirea Toamnei la Brașov: Evenimentul anual dedicat celei mai sănătoase ape din LUME
Articolul următor
Close menu