Potrivit jurnaliştilor, arderea gazelor a început după ce Rusia a tăiat livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1, în luna iunie. Federația Rusă arde zilnic combustibil în valoare de peste 10 miliarde de dolari. Circa 4,34 milioane de metri cubi de gaze sunt arse la stația de compresoare Portovaya de lângă granița cu Finlanda. Anterior, acest gaz era exportat în Germania. Despre acest lucru informează BBC, citând o analiză a companiei norvegiene Rystad Energy.
Jurnaliştii spun că combustibilul provine de la o nouă fabrică de producere a gazului lichefiat din regiunea Port Leningrad. Stația de compresoare este situată la începutul gazoductului Nord Stream 1, prin care a fost livrat gaz în Germania.
În luna iunie, Rusia a redus semnificativ livrările de gaze prin Nord Stream 1. De atunci, oamenii de știință au observat o creștere semnificativă a producției de căldură la nivelul obiectului, aceasta fiind generată de arderea gazului.
În plus, cetățenii finlandezi care locuiesc în apropierea graniței cu Federația Rusă au observat flăcări imense la orizont.
Este de remarcat faptul că arderea gazului este un fenomen întâlnit în fabricile de procesare. Acest lucru se face de obicei din motive tehnice sau de securitate. Cu toate acestea, amploarea arderii a derutat experții.
„Nu am văzut niciodată atât de multe flăcări la o fabrică de GNL. Începând cu luna iunie, am obervat acest vârf uriaș, care pur și simplu nu a dispărut. A rămas foarte anormal de mare”, a spus dr. Jessica, expert în date satelitare de la Universitatea. din Miami din Ohio.
Directorul general al Capterio, Mark Davis, susține că Rusia arde gaz intenționat.
„Operatorii sunt adesea foarte ezitanți să închidă instalațiile de teama că ar putea fi dificil din punct de vedere tehnic sau costisitor să le pornească din nou”, a spus el.
Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de cantitatea mare de dioxid de carbon și funingine care se formează în timpul arderii. Acest lucru ar putea accelera procesul de topire a gheții în Arctica.
„Carbonul negru se depune pe zăpadă și gheață și accelerează foarte mult topirea. Unele estimări citate pe scară largă indică deja că arderea este principala sursă de depozit de carbon negru în Arctica”, a spus Matthew Johnson, profesor la Universitatea Carleton din Canada.