Rusia, bilanț negru: 820 de persoane au murit din cauza Covid-19 în ultimele 24 de ore,

Autorităţile din Rusia nu au reușit de luni de zile să oprească infectările cu varianta Delta, pe fondul unui ritm lent de vaccinare şi în absenţa unor măsuri restrictive mai dure.

Potrivit cifrelor guvernamentale, 820 de persoane au murit din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nivel echivalent cu recordul absolut înregistrat pe 26 august 2021. Infectările zilnice sunt, de asemenea, în creştere, ajungând până la 21.438 de cazuri, potrivit Reuters.

Rusia este ţara din Europa cu cel mai mare număr de decese asociate COVID-19 şi una dintre cele mai afectate ţări din lume de pandemia de coronavirus.

Ritmul vaccinării, pe fondul neîncrederii faţă de autorităţi, a stagnat în ultimele luni, în pofida dezvoltării mai multor vaccinuri autohtone, în timp ce autorităţile publice, pentru a menţine ritmul economiei, refuză să adopte măsuri restrictive sanitare sau de izolare.

Numărul contaminărilor a crescut cu 24% într-o săptămână, iar internările cu 15%.

Capitala Rusiei a înregistrat 3.445 de noi infectări şi 54 de decese în ultimele 24 de ore. Cel de-al doilea oraş ca mărime din ţară, Sankt Petersburg, a înregistrat 1.698 de contaminări şi 53 de decese.

Kremlinul a exclus din nou impunerea unor restricţii de amploare, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, declarând reporterilor că „nu au existat (discuţii) pe acest subiect”. El a admis că există o „creştere a numărului” de infectări, însă a precizat că le revine autorităţilor locale şi regionale să decidă paşii pe care vor să-i urmeze.

Potrivit unui bilanţ stabilit de site-ul Gogov, doar 28,2% din populaţia rusă este vaccinată în totalitate.

O femeie din Bălți, bătută crunt de soțul său. Agresorul a fost plasat în arest preventiv

Un bărbat cu domiciliul temporar în municipiul Bălți a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii municipiului Bălți, Oficiul Principal, scrie tvn.md.

Incidentul a avut loc pe 29 martie 2025, în jurul orei 23:00, când individul, în urma unui conflict nemotivat, și-a agresat fizic soția. Femeia a fost lovită de două ori cu pumnul în față, iar ulterior, ajungând la domiciliul comun, a mai fost lovită de două ori.

Observând că victima a încercat să fugă, agresorul a urmărit-o pe stradă și i-a aplicat multiple lovituri cu pumnii și picioarele. Ulterior, a ridicat-o pe umăr și a dus-o înapoi acasă.

Potrivit expertizei medico-legale, femeia a suferit multiple echimoze, fracturi bilaterale de coaste, iar leziunile cauzate au fost încadrate ca vătămare corporală gravă, reprezentând un pericol pentru viață.

A doua zi, constatând agravarea stării victimei, agresorul a sunat la 112 și a depus un autodenunț la organele de urmărire penală.

În prezent, femeia este internată în secția de terapie intensivă.

Incendiu puternic la unul dintre cele mai mari șantiere navale din Rusia

Un incendiu puternic a izbucnit joi spre prânz la Uzina de construcții și reparații navale Onega din Petrozavodsk, în regiunea Karelia, din nord-vestul Rusiei, relatează libertatea.ro.

Potrivit primelor informații, incendiul a fost cauzat de explozia unei butelii de gaz și s-a extins rapid pe o suprafață de 1.500 de metri pătrați.

Trei angajați sunt răniți, dintre care doi sudori au fost internați în stare gravă, după cum afirmă guvernatorul Artur Parfencikov.

Incendiul a izbucnit într-un atelier recent construit, a cărui structură nu a rezistat flăcărilor. Autoritățile au mobilizat 60 de pompieri și 20 de autocisterne pentru stingerea focului.

Uzina se află într-un proces de modernizare început în mai 2024 și pentru care s-au alocat până acum 3,95 miliarde de ruble (43,3 milioane de euro), dintre care două miliarde pentru prima etapă, care s-ar fi încheiat la începutul acestui an. Procuratura regională a deschis o anchetă în cazul incendiului.

Infrastructură modernă la noi în țară! Republica Moldova și UE consolidează cooperarea în domeniul transporturilor

Modernizarea infrastructurii și integrarea Republicii Moldova în rețelele de transport europene au fost principalele subiecte discutate în cadrul celei de-a doua reuniuni a Dialogului la nivel înalt Republica Moldova-Uniunea Europeană în domeniul transporturilor. La eveniment a participat conducerea  Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și a Direcției Generale Mobilitate și Transport (DG MOVE) din cadrul Comisiei Europene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat importanța cooperării sectoriale pentru dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii de transport din Moldova și apropierea de standardele Uniunii Europene. „Republica Moldova își aliniază modelul de dezvoltare al infrastructurii de transport la cel european, punând accent pe hub-uri multimodale, asigurând tranziția către un transport mai sustenabil și reducerea costurilor logistice. Suntem hotărâți să finalizăm până în 2027 procesul de transpunere a legislației europene în sectorul transporturilor”, a declarat vicepremierul.

Vladimir Bolea a menționat intenția Republicii Moldova de a iniția discuții privind liberalizarea permanentă a transporturilor – măsură esențială pentru sprijinirea sectorului și creșterea competitivității. „Liberalizarea transporturilor, valabilă până la sfârșitul acestui an, a fost un sprijin real pentru sectorul nostru. Tocmai de aceea, vrem să deschidem discuțiile pentru un regim permanent de liberalizare. Este important să le oferim transportatorilor noștri stabilitate și predictibilitate, ca să poată lucra cu încredere și să se dezvolte pe termen lung”, a adăugat Vladimir Bolea.

Magda Kopczyńska, Director General al Departamentul pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE), a salutat progresele Moldovei în armonizarea legislației naționale cu acquis-ul UE și în dezvoltarea proiectelor de infrastructură conectate la rețelele transeuropene de transport. În același timp, directorul DG MOVE a reafirmat angajamentul Uniunii Europene de a sprijini Moldova în alinierea la reglementările și standardele europene în domeniul transporturilor. „Moldova este un partener important pentru Uniunea Europeană, iar progresul în domeniul transporturilor va deschide noi oportunități economice și va spori conectivitatea regiunii”, a declarat Magda Kopczyńska.

Discuțiile la nivel de experți în cadrul reuniunii s-au concentrat pe integrarea Republicii Moldova în rețelele transeuropene de transport (TEN-T), cu scopul de a transforma țara într-un hub regional de transport. De asemenea, au fost discutate soluțiile inovative în domeniul digitalizării transporturilor și dezvoltarea transporturilor multimodale pentru o gestionare mai eficientă a traficului și creșterea siguranței și sustenabilității sectorului.

Un alt subiect abordat a fost integrarea sectorului de transport rutier și feroviar al R. Moldova în piața europeană, precum și armonizarea reglementărilor naționale cu cele ale Uniunii Europene. În acest sens, au fost examinate măsuri concrete pentru alinierea legislației și reglementărilor naționale la standardele europene și implementarea mecanismului european Culoarele Solidarității.

Cel puțin 18 profesori au demisionat, din cauza refuzului vaccinării împotriva Covid
Articolul anterior
Sophia Loren a împlinit 87 de ani. Cele mai frumoase fotografii din carieră
Articolul următor
Close menu