Rusia continuă să aducă trupe în apropierea graniței cu Ucraina

Rusia continuă să mobilizeze trupe și tehnică militară la granița cu Ucraina, în ciuda asigurărilor pe care le dă că nu ar avea intenția unei invazii. CNN citează surse din serviciile de informații, potrivit cărora Moscova nu a încetinit deloc ritmul de desfășurare a efectivelor, deși are deja în apropierea frontierei peste 100.000 de militari, scrie digi24.ro.

Zilele trecute, Vladimir Putin a trimis americanilor că dorește ca NATO să nu se extindă în estul Europei. Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat vineri că SUA sunt pregătite de dialog cu Rusia cu privire la revendicările sale și că diplomația americană va prezenta propriile îngrijorări cu privire la criza din Ucraina. El a mai spus că ultima evaluare a guvernului SUA arată că Vladimir Putin nu a luat încă decizia de a invada Ucraina.

În ultimele zile, însă, Rusia a continuat să aducă noi trupe în apropierea graniței cu Ucraina, în ciuda faptului că președintele Joe Biden l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să detensioneze situația. Mai multe unități militare rusești au fost trimise în zona de frontieră în ultimele zile, au declarat surse apropiate serviciilor de informații.

Oficialii americani și ucraineni spun că au putut vedea dovezi că Rusia a început să folosească avioane și trenuri comerciale pentru a sprijini efortul militar. O activitate similară fusese observată și în primăvară, când Rusia a comasat trupe în apropiere de granița cu Ucraina.

Ce sunt „grupurile tactice” ale armatei ruse

Cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane estimează la peste 50 așa-numitele „grupuri tactice” de batalioane desfășurate la granița cu Ucraina și în preajma acesteia, iar alte șase ar fi pe drum.

Aceste grupuri, care pot include de obicei până la 900 de persoane fiecare, sunt unități de luptă diversificate, destul de autonome, incluzând o combinație de trupe, artilerie, arme antitanc, unități de recunoaștere și de geniu. BTG-urile, așa cum sunt ele cunoscute, au jucat un rol principal în activitatea militară rusă desfășurată în Ucraina în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, menționează CNN.

Imagini recente surprinse din satelit, realizate de Maxar Technologies și furnizate CNN, arată că Rusia a masat trupe și echipamente la o distanță de până la 50 de kilometri de granița cu Ucraina. Imaginile arată o creștere, între 7 septembrie și 5 decembrie, a numărului de vehicule militare rusești în orașul Soloti din sud-vestul Rusiei.

Rusia pare să-și constituie un nou regiment în cadrul Diviziei a 3-a de pușcași motorizați, o divizie de infanterie a forțelor terestre ale Rusiei, potrivit expertului Michael Kofman. Rusia a mai trimis trupe la Voronej, Elnia și în Crimeea.

Congresmenul democrat Ruben Gallego, întors recent din Ucraina, a atras atenția că este de urmărit, în evoluția prezenței rusești în apropierea graniței ucrainene, dacă vor fi chemate și forțe de rezervă.

Ce se întâmplă pe frontul diplomatic 

În tot acest timp, Rusia continuă să nege că s-ar pregăti de o invazie, dar Vladimir Putin a declarat că Rusia are dreptul de a-și apăra „securitatea” în fața unei potențiale extinderi a NATO spre est.

Administrația Biden încă analizează dacă să trimită mai multe arme și echipamente ucrainenilor, după ce în ultimele două luni au fost expediate rachete antitanc Javelin, bărci de patrulare de clasă Island, truse de prim ajutor, radiouri securizate, aparatură electronică, echipamente medicale, motoare, generatoare, piese de schimb, precum și arme de calibru mic și muniție. Oficialii ucraineni ar face însă presiuni și pentru a primi sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi rachetele sol-aer Patriot, potrivit unor surse citate de CNN.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

13 sfaturi înţelepte pentru părinți de la Dr. Komarovski
Articolul anterior
Pfizer pregăteşte a treia doză de vaccin şi pentru copii. Compania anunţă că două doze nu sunt suficiente pentru a le asigura acestora imunitatea
Articolul următor