Rusia mobilizează trupe de la granița cu China pentru a face față contraofensivei ucrainene

Armata rusă a început să mobilizeze trupe din Orientul Îndepărtat al Federației Ruse pentru a fi desfășurate pe frontul din Ucraina, informează ministerul britanic al Apărării. Între timp, Volodimir Zelenski spune că a vrut să lanseze contraofensiva armatei ucrainene „mult mai devreme”. Într-un interviu acordat postului CNN preşedintele ucrainean a declarat că trupele sale sunt „încetinite” de armata rusă, scrie digi24.ro.

Nicio ţară nu face la fel de multe reforme ca Ucraina în vreme de război – MAE ucrainean

ACTUALIZARE 15:40 Nicio altă ţară nu se transformă atât de mult ca Ucraina în plin război, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, ca reacţie la o declaraţie a secretarului de presă al Casei Albe, care afirmase că Kievul trebuie să facă reforme pentru a adera la NATO, relatează EFE, potrivit Agerpres. „Nu există altă ţară în lume care să realizeze atât de multe reforme în condiţiile unui război la scară largă pe teritoriul său”, a precizat Nikolenko, într-o notă postată pe contul său de Facebook, ca reacţie la cuvintele purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Citându-l pe preşedintele american Joe Biden, Karine Jean-Pierre a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că „Ucraina trebuie să realizeze reforme pentru a corespunde aceloraşi standarde ca orice alt stat membru al NATO înainte de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice”. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a adăugat că Biden crede că Ucraina este capabilă să realizeze acest lucru.

În schimb, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a declarat că „o reformă neterminată” este cea a „atitudinii Occidentului faţă de rolul Rusiei în arhitectura de securitate euro-atlantică”. „Când aliaţii noştri vor examina problema aderării Ucrainei la NATO fără a privi înspre Moscova va fi clar că invitarea Ucrainei de a se alătura Alianţei corespunde intereselor de securitate ale partenerilor Kievului”, a afirmat Nikolenko. Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean – care a mulţumit SUA pentru toată asistenţă acordată Kievului – a declarat că intrarea Ucrainei în NATO „va fi un pas important pentru restabilirea păcii în Ucraina şi în Europa în general şi pentru a preveni o repetare a agresiunii ruse în viitor”.

Zelenski, în Moldova. A zburat la Sofia cu avionul prezidențial pe care Bulgaria l-a trimis la Chișinău pentru el
Articolul anterior
Angajații IGSU au salvat o persoană de la înălțimea de 50 metri
Articolul următor