Rusia s-a răzgândit: Aderarea Ucrainei la UE e la fel de rea pentru Moscova ca aderarea la NATO

Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului rus la Națiunile Unite, a vorbit într-un interviu despre perspectiva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. El a subliniat că, în acest moment, Federația Rusă consideră un astfel de gest similar aderării la NATO, notează The Moscow Times, citat de observatornews.ro.

Neutralitatea militară a Ucrainei și încetarea tuturor eforturilor legate de aderarea la NATO s-au numărat printre condițiile pe care Rusia le-ar fi impus pentru o încetare a războiului. În martie se specula că Rusia era dispusă să permită Ucrainei să se alăture comunității europene atâta vreme cât și-ar menține neutralitatea față de NATO. Cu toate acestea, declarațiile lui Dmitri Polianski marchează o schimbare a atitudinii la Kremlin.

O schimbare de atitudine la Moscova

Ambasadorul adjunct a subliniat în timpul interviului că, în acest moment, situația s-a schimbat, mai ales după afirmațiile făcute de șeful diplomației europene, Josep Borell, care a declarat că războiul din Ucraina trebuie câștigat pe câmpul de luptă și că UE ia în calcul o extindere a ajutorului acordat Kievuluiu. ”Situația s-a schimbat după declarația domnului Borrell că acest război ar trebui câștigat pe câmpul de luptă și după faptul că Uniunea Europeană este liderul livrărilor de arme”, a adăugat ambasadorul.

În plus, Dmitri Polianski a mai adăugat că Uniunea Europeană se află în fruntea eforturilor de înarmare a Ucrainei și că, din acest motiv, Federația Rusă consideră UE ca fiind asemănătoare alianței nord-atlantice. ”Poziția noastră față de Uniunea Europeană este acum mai asemănătoare cu cea față de NATO, deoarece nu vedem o diferență mare”, a declarat Dmitri Polianski în timpul interviului.

UE a dat Ucrainei ajutoare militare de peste 1,6 miliarde de dolari

Afirmațiile ambasadorului adjunct pornesc de la faptul că, de la începutul războiului, statele din Uniunea Europeană au oferit Ucrainei ajutoare militare care însumează peste 1,6 miliarde de dolari. În plus, oficialii de la Moscova au mai declarat, pe fondul evoluției lente a războiului din Ucraina că occidentalii folosesc această țară pentru a purta un război prin intermediari cu Federația Rusă.

În ceea ce privește evoluția conflictului din Ucraina, Dmitri Polianski a subliniat că nu vede, momentan, o soluție diplomatică și că ar urma un război de durată.

”NATO este un bloc foarte neprietenos pentru noi – este un inamic și NATO a recunoscut că Rusia este un inamic. Aceasta înseamnă că Finlanda și Suedia în loc de țări neutre devin dintr-odată parte a inamicului și se vor confrunta cu toate riscurile. Deci, ei ar suporta anumite riscuri de apărare, desigur, anumite costuri economice – dar depinde de ei să decidă … Ei trăiau în mod normal, ca vecini buni cu noi, de zeci de ani; dacă aleg dintr-odată să devină parte dintr-un bloc foarte neprietenos, depinde de ei”, a adăugat ambasadorul, comentând știrile despre extinderea alianței.

Euro poate deveni monedă de referință pe piața valutară din Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a anunțat că euro ar putea deveni moneda de referință a BNM. La prezentarea raportului despre inflație, Anca Dragu a explicat că aceasta ar fi o măsură utilă pentru intervențiile pe piața valutară, la stabilirea cursului de schimb și în stocarea rezervelor valutare, scrie IPN.

Potrivit șefei BNM, posibilitatea de a trece de la dolarul american la euro se datorează volumului mai mare de comerț al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Peste 65% din comerțul exterior al țării noastre este realizat cu state europene.

„Acest proces ar aduce beneficii atât populației, cât și mediului de afaceri din țară, consolidând în același timp stabilitatea financiară și subliniind angajamentul Republicii Moldova de a continua integrarea europeană”, a precizat Dragu, asigurând că până la sfârșitul anului vor apărea mai multe detalii în acest sens.

Se apropie ziua! Remanierile din Guvern vor fi anunțate luni

Remanierile în cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean vor fi anunțate săptămâna viitoare. Premierul a declarat că luni, 18 noiembrie, va organiza o conferință de presă la care va face anunțurile de rigoare, transmite IPN.

„În aceste zile după scrutin, împreună cu mai multă lume, am analizat și am pus în discuție schimbările pe care trebuie să le facem în guvernare și cine anume trebuie să conducă efortul în sensul acestor schimbări. Pe 18 noiembrie, luni, voi organiza o conferință de presă la care voi anunța schimbările corespunzătoare”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței de Guvern.

Înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a vorbit despre remanieri guvernamentale, care ar urma să fie făcute până la finalul acestui an. În timpul unei dezbateri electorale, președinta a recunoscut că există domenii restante în activitatea executivului, ceea ce va determina remanieri în viitorul apropiat. Șefa statului a declarat că, dacă unii membri ai echipei guvernamentale au încălcat legea, instituțiile statului sunt încurajate să ia atitudine și să sancționeze orice abuz.

Acum o săptămână, premierul a declarat că va anunța schimbările în executiv în decurs de 10 zile, lucru care nu s-a întâmplat. Însă în această perioadă, Andrei Spînu și-a prezentat demisia din funcția de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Lansare de carte la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală: ”Rost și rânduială în satul românesc”

Miercuri, 20 noiembrie, începând cu orele 14:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită să participați la lansarea cărții ”Rost și rânduială în satul românesc”, a sociologului ieșean Eugen D. Neculau (1900-1974). Volumul editat de etnograful Marcel Lutic și de redactorul Petronela Cotea-Mihai cuprinde tot ceea ce este mai important în opera etno-sociologică a autorului, textele fiind prezentate între anii 2018 și 2023 în rubrica cu același titlu de la Radio Iași.

Eugen D. Neculau este fondatorul Universității Populare de la Ungureni – Botoșani, instituție rurală de mare anvergură care a ființat în nordul Moldovei în perioada 1927-1948, fiind, potrivit specialiștilor în domeniu, „un mare complex cultural-economic-gospodăresc, unic în toată țara”. În plan științific, Neculau a studiat cu multă acribie și pricepere trecutul celor 12 sate din zona Ungureni, reușind să elaboreze monumentala lucrare Sate pe Jijia de Sus (având peste 5500 de pagini), rămasă în manuscris la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași.

Din 2003 încoace, o parte din opera sa a început să vadă lumina tiparului sub auspiciile Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iași și ale Muzeului Etnografic al Moldovei. Prezentul volum se înscrie în aceeași strategie de aducere în atenția specialiștilor, dar mai ales a marelui public, a operei științifice a unuia dintre cei mai originali și mai puțini cunoscuți sociologi români din ultimul veac.

Prezentarea cărții va fi făcută de editorul Marcel Lutic. 

Sunteți așteptați cu drag!

Cerere extrem de mare pentru maşinile electrice în România! Bugetul pentru noua sesiune a programului Rabla s-a epuizat în mai puţin de două ore de la lansare
Articolul anterior
Noi speculații despre starea de sănătate a lui Putin. Liderul rus a apărut cu pete pe obraji
Articolul următor