Rusia se pregătește pentru epidemia de holeră în regiunile care se învecinează cu Ucraina

Rusia se pregătește pentru epidemia de holeră în regiunile care se învecinează cu Ucraina. Potrivit presei internaționale, la Moscova au fost luate măsuri suplimentare de prevenire a unei posibile epidemii. Autoritățile au fost convocate să pregătească laboratoarele pentru cercetare și să informeze populația despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor.

Rusia apare că trecut la PLANUL B - / Foto: Profi Media

Pregătiri se fac în regiunile limitrofe cu Ucraina, precum Bryansk, Kursk, Belgorod, Voronezh, regiunile Rostov, Teritoriul Krasnodar și Crimeea ocupată. Mai mult, autoritățile au fost convocate să pregătească laboratoarele pentru cercetarea holerei și să informeze populația despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor. Totdată, responsabilii din sănătate au cerut refacerea stocurilor de medicamente antiepidemice.

Statele Unite se tem că există riscul ca forţele ruse să preia controlul asupra unor structuri de cercetare biologică din Ucraina şi că ar putea confisca materiale sensibile. Declarația a fost făcută de subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, Victoria Nuland, în timpul unei audieri parlamentare.

„Ucraina are facilităţi de cercetare biologică, iar acum suntem destul de îngrijoraţi de posibilitatea ca forţele ruse să încerce să preia controlul asupra lor. Așadar, lucrăm cu ucrainenii la modalități de a preveni ca aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor ruse, dacă ar trebui să le abordeze”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice al SUA.

Mai mult, pe 10 martie, administrația președintelui american Joe Biden a avertizat că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina.

Președintele Zelenski se teme de un eventual atac biologic în Ucraina. Îngrijorările vin după ce oficiali de la Moscova au declarat că ar fi descoperit un program militar de arme biologice în Ucraina care implică agenți patogeni mortali precum ciuma și antraxul. Zelenski neagă totul și îi acuză pe ruși de propagandă.

„Propaganda Rusiei și-a intensificat considerabil activitatea în ultima vreme. Și le acoperă cu noi acuzații, știri false și ne acuză pe noi că Ucraina dezvoltă arme biologice. Totodată, că ne pregătim și de un atac chimic. Asta mă îngrijorează pentru că am repetat de mai multe ori că dacă vrei să știi planurile Rusiei, atunci trebuie să fii atent la ce acuzații ți se aduc”, a declarat Volodimir Zelenski.

sursa

Potop cu gindină în Cipru. Imagini apocaliptice și distrugeri mari

Vremea extremă provoacă distrugeri semnificative în Cipru, unde ploile abundente, grindina masivă și furtunile violente au declanșat inundații și alunecări de teren. În stațiunile turistice Limassol și Famagusta turiștii și localnicii au fost martori la formarea unor tornade în largul mării, un fenomen rar și îngrijorător pentru această regiune, scrie presa de peste Prut. 

În ultimele zile, grindina de dimensiuni neobișnuit de mari a afectat puternic mai multe zone de pe insulă, provocând pagube considerabile și paralizând activitățile din mai multe localități. Ploile torențiale au dus la acumularea rapidă a apei pe drumuri, iar râurile formate au îngreunat traficul și au pus în pericol siguranța locuitorilor. Inundațiile au afectat atât mediul urban, cât și zonele rurale, creând dificultăți pentru comunitățile locale. 

Furtunile intense au fost însoțite de trăsnete, care au declanșat incendii de vegetație în mai multe zone ale insulei.  

În urmă cu o săptămână, în satul Konia din districtul Paphos, pompierii au fost chemați să salveze două persoane care erau blocate în vehicule pe un drum inundat, în timp ce se estimează că 40 de proprietăți din districtul Paphos au fost distruse de furtună. Obiecte metalice au fost purtate de vânt pe autostrada care leagă Paphos de Limassol, iar mai multe alunecări de teren au fost semnalate în apropierea satelor Pedoulas și Kampos. 

Primarul din Paphos, Phedonas Phedonos, a efectuat sâmbătă seara un tur al zonelor inundate din oraș, pentru a face o verificare parțială a pagubelor create în cele 45 de minute de furtună. Sâmbătă seară, autoritățile din Cipru au emis o listă de recomandări pentru populație în cazul în care vor mai exista astfel de furtuni violente. Apărarea civilă i-a îndemnat pe oamenii care locuiesc în zone cu risc de inundații să plaseze saci de nisip în fața ușilor de acces. În caz de ploi abundente, aceștia au spus că localnicii ar trebui să își „limiteze mișcările” și să evite să rămână în zonele subterane. 

Ninge abundent în Bulgaria! A fost emisă alertă de călătorie

În perioada 12 – 13 noiembrie a fost emis cod galben de ninsori pentru unele regiuni din Bulgaria. Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie în acest sens, scrie presa de peste Prut.

Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria sunt atenționați că mai multe regiuni ale acestei țări vor fi afectate de precipitații abundente sub formă de ninsoare.

A fost emis un cod galben pentru regiunile Vidin, Montana, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Pernik, Vrața, Loveci, Plovdiv, Gabrovo, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Sliven și Târgoviște. Stratul de zăpadă va atinge până la 10 cm și vor fi întâlnite condiții de apariție a poleiului.

Cetățenii sunt rugați să urmărească cu atenție situația zborurilor de pe aeroporturile bulgare și  prognoza meteorologică, iar șoferilor să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă și atenționare meteorologică specifică.

În punctele de frontieră bulgare funcționează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulație sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice, aplicate pe teritoriul R. Bulgaria. În astfel de cazuri, cetățenii români identificați de sistem sunt obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

Diplomatul georgian, chemat după cel rus, la Ministerul de Externe

Ministerul de Externe este „profund nemulțumit” de discursul premierului Georgiei despre Moldova. După ce ieri dimineață la MAE a fost ambasadorul Rusiei, pentru a-i fi acordată nota de protest, după-amiază a venit șiînsărcinatul cu afaceri al Ambasadei Georgiei, David Bochorishvili. Emisarului i-a fost transmisă „nemulțumirea profundă a autorităților moldovenești cu privire la maniera deformată și neconformă în care prim-ministrul georgian abordează, în discursul său public, problema integrării europene a Moldovei și a procesului electoral din țara noastră”, transmite IPN.

MAE consider că trebuie să prevaleze relațiile de cooperare și prietenia tradițională între Moldova și Georgia, precum și obiectivele pe care le au fiecare dintre cele două state în procesul de integrare europeană.

Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat, în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene din Budapesta, că în Moldova, la alegerile prezidențiale, au fost înregistrate încălcări grave. Premierul de la Tbilisi a îndemnat efectuarea unei investigații în acest sens.

Anterior, prim-ministrul georgian a mai declarat că Uniunea Europeană a comis o „nedreptate” atunci când a deschis negocierile de aderare cu Moldova, un stat „cu multiple probleme în ce privește democrația și lupta împotriva corupției”, dar nu și cu Georgia.

Accident cumplit în Ucraina. Un autobuz s-a ciocnit cu o cisternă: 17 morți și 10 răniți
Articolul anterior
Rusia va boicota miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU
Articolul următor