Rusia trimite și preoții să lupte în războiul din Ucraina: ”Dacă au livret, pot fi chemați la mobilizare”

Preoții și călugării pot fi chemați să lupte în Ucraina dacă au un act militar, a transmis agenția rusă RBC, citând un răspuns oferit la linia telefonică 122, deschisă de autorități pentru a răspunde la problemele cu mobilizare parțială, scrie libertatea.ro.

„Toți cetățenii Federației Ruse care se află în rezerva forțelor armate sunt supuși mobilizării. Chiar dacă nu a servit niciodată în armată, dar are în mână legitimația militară, un preot poate fi chemat la mobilizare parțială. El este cetățean al Rusiei, ca toți ceilalți”, a fost răspunsul operatorului de la linia telefonică specială.

Anterior, Vahtang Kipșidze, șeful adjunct al Departamentului Sinodal pentru relațiile bisericii cu societatea și mass-media, declarase că preoții pot participa la operațiunea militară din Ucraina doar în calitate de duhovnici.

„Preoții servesc în armată drept capelani militari. Aceasta este singura oportunitate pentru ei de a participa la o operațiune militară”, afirmase Kipșidze.

Alexei Osipov, profesor al Academiei Teologice din Moscova, doctor în teologie, a subliniat, de asemenea, că membrilor clerului le este interzis să ia arme în mâini pentru a ucide oameni: „Sunt folosiți pe front ca medici ai sufletelor”.

Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, le-a vorbit credincioșilor ruși în predica de duminică, 25 septembrie, despre „jertfa în timpul îndeplinirii datoriei militare” care „curăță toate păcatele”.

100.000 de dolari, aduși prin contrabandă într-un autocar care venea din Odesa

$100.000 de contrabandă, într-un autocar din Odesa și o persoană reținută.

Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea procurorii PCCOCS anunță o captură de peste 100.000 dolari americani de contrabandă, depistați într-un autocar sosit din Odesa, Ucraina.

În valută națională suma cifrează aproape 2.000.000 lei. Aceștia erau ascunși în una din treptele autocarului. Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal.

În ceea ce-l privește pe șoferul cu vârsta de peste 50 de ani, care le-a comunicat funcționarilor din postul vamal Palanca că nu are nimic de declarat, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Urmărirea penală continuă, inclusiv în vederea stabilirii provenienței și destinației acestor bani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. De asemenea, urmează să fie investigată participarea altor persoane în tentativa de contrabandă.

Armata lui Putin face prăpăd în Ucraina! Atacuri neînvcetate în orașul Odesa

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume, scrie stirileprotv.ro.

Acesta este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România.

În cel mai recent atac lansat asupra Odesei, forțele Moscovei au ucis cel puţin trei persoane, au anunțat, miercuri dimineața, autorităţile locale, potrivit AFP.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite”, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

„Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „Există daune la infrastructura civilă”, a adăugat acesta, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse, luni, la Odesa, a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Odesa, punct strategic pe harta Ucrainei

Supranumit „perla de la malul mării”, Odesa este unul dintre centrele industriale importante ale Ucrainei. Dacă orașul va cădea în mâinile forțelor ruse, Kievul ar pierde un punct strategic pe hartă. Odesa îi oferă Ucrainei o cale de acces la canalul fluvial de circulație Rin-Main-Dunăre-Marea Neagră, cu gura de vărsare în apropierea orașului Constanța.

În acest context, portul Odesa este vital pentru exporturile ucrainene. 

 

Instrumente muzicale nedeclarate, depistate într-o mașină care venea din România

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus verificărilor un autoturism de model „Ford Tourneo”, ce se deplasa din România spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă 34 ani.

În cadrul controlului vamal, șoferul a comunicat că nu transportă bunuri necesare a fi declarate.

În rezultatul controlului, în compartimentul marfar, cât și în habitaclul autoturismului au fost depistate 4 viori presupuse a fi cu valoare culturală și 13 huse, nedeclarate organului vamal.

Bunurile au fost ridicate, iar investigațiile pe caz continuă.

Reamintim că, instrumentele muzicale fac parte din categoria bunurilor ce pot fi introduse/scoase în/din Republica Moldova doar cu condiția ca acestea să nu fie destinate activității comerciale. O altă condiție obligatorie este ca bunurile să fie declarate Serviciului Vamal în momentul trecerii frontierei de stat. Nedeclararea bunurilor reprezintă o încălcare a legislației vamale.

Putin a sărbătorit anexarea celor patru regiuni ucrainene într-o ținută de lux de 7.500 de dolari
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! Gazprom a redus volumul de gaze furnizat Republicii Moldova
Articolul următor