Rușii ar fi omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani în Bucha, dar și femei

Rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani în timp ce se retrăgeau din Bucha, spune jurnalistul ucrainean Dmytro Komarov, potrivit Obozrevatel. Primarul orașului Bucha a spus că au murit bărbați, inclusiv un băiat de 14 ani, dar și femei de toate vârstele, potrivit AFP și hotnews.ro.

Potrivit lui Komarov, trupele ruse i-au legat pe oameni și i-au împușcat.

„Sunt lacrimi și durere. Sunt o mulțime de cadavre în oraș. (…). Au mâinile legate și capul împușcat. Aceasta coincide cu ceea ce mi s-a spus, că populația de aproximativ 18-60, toți tineri, sănătoși – au fost împușcați „, a spus Komarov.

Hotnews a scris deja că, potrivit relatărilor AFP, doar pe o singură stradă din Bucha au fost găsite cadavrele a cel puțin 20 de bărbați îmbrăcați în civil.

Primarul Anatoli Fedoruk a spus că aproape 300 de persoane au trebuit înhumate „în gropi comune” la Bucha.

„La Bucha, am îngropat deja 280 de persoane în gropi comune”, deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi, a declarat prin telefon edilul oraşului pentru AFP.

„Acestea sunt consecințele ocupației ruse, ale acțiunilor” inamicului, a spus Fedoruk, care a subliniat că „toți acești oameni au fost împușcați”.

Primarul a spus că „bărbați și femei de toate vârstele” au murit. „Ceea ce m-a șocat cel mai mult a fost un băiat de 14 ani”, potrivit acestuia.

Atenție, imagini care pot afecta emoțional!

Video:

Mai multe imagini dezolante pot fi văzute aici.

80 de antreprenoare au fost informate despre sursele de finanțare pentru afacerile conduse de femei

UN Women Moldova  informează că peste 80 de femei antreprenoare din mai multe regiuni ale Republicii Moldova au participat la atelierul practic „Surse de finanțare pentru afaceri conduse de femei”, organizat în cadrul programului SheLeads, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În prezent, doar aproximativ 33% dintre afacerile din Moldova sunt create și gestionate integral de femei. Bariere precum accesul limitat la finanțare, normele sociale profund înrădăcinate și povara muncii de îngrijire neremunerate — femeile petrec de două ori mai mult timp decât bărbații pentru activitățile casnice și de îngrijire — continuă să împiedice progresul.

Printre participantele la eveniment a fost și Ana BRADU, una dintre beneficiarele programului SheLeads. Aceasta este fondatoarea Green Pack Moldova care oferă alternative sustenabile pentru ambalare, cumpărături și compostarea deșeurilor organice acasă. Ana a relatat: „A fost un eveniment util pentru mine prin faptul că a abordat multilateral tema surselor de finanțare –  granturi, credite, instruiri, angajări prin sistemul dual. Cred că fiecare participantă, indiferent de dimensiunea afacerii, a avut posibilitatea să identifice cel puțin o oportunitate de finanțare. Eu am aflat aici despre soluții adaptate sectorului meu, ceea ce îmi oferă un impuls pentru a continua să dezvolt afacerea.” 

Evenimentul a avut loc în incinta maibpark, și este parte a programului SheLeads, realizat de Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare (AFAD) în consorțiu cu Global Business Access, în cadrul proiectului EVOLVE4GE, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova.

Mate CSICSAI, șeful secției politice a Delegației UE în Republica Moldova a subliniat, în deschiderea evenimentului, importanța reducerii decalajelor de gen în accesul femeilor la antreprenoriat pentru prosperitatea Moldovei și parcursul său european: „Când vorbim despre emanciparea economică a femeilor, atât Moldova, cât și țările din Uniunea Europeană se confruntă cu provocări similare. Totuși, în Moldova persistă bariere specifice care necesită intervenții țintite. Deși ponderea femeilor antreprenoare este comparabilă cu cea din UE – aproximativ o treime – femeile din Moldova continuă să întâmpine dificultăți mai mari în accesarea creditelor și a serviciilor de sprijin pentru afaceri. Cu mai multe femei în afaceri și în poziții de conducere, Moldova are oportunitatea de a valorifica un potențial economic și inovator mai ridicat, și de a construi un viitor mai sigur, mai pașnic și mai rezilient pentru toți,” a menționat Mate CSICSAI, șeful secției politice a Delegației UE în Republica Moldova. 

Prin programul SheLeads, UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al UE, în cadrul proiectului EVOLVE4GE oferă instrumente practice, ghidare de specialitate și sprijin adaptat pentru a ajuta femeile să ia decizii strategice informate atunci când aplică pentru finanțare. 

„UN Women Moldova depune eforturi continue ca să asigure că mai multe femei au încrederea și capacitatea necesare pentru a accesa resursele financiare de care au nevoie pentru a-și extinde și dezvolta afacerile. Investind în antreprenoarele din Moldova, nu doar că reducem decalajele de gen, ci și valorificăm un potențial economic care aduce beneficii întregii comunități,” a menționat Ivona PAUNOVICH-BISHEVAC, manageră proiect EVOLVE4GE, UN Women Moldova

Andrii GLEVATSKIY, vicepresedintele maib a accentuat importanța susținerii antreprenoriatului feminin și a demontat un mit frecvent întâlnit în sectorul financiar: „În sectorul bancar, femeile sunt adesea percepute ca un grup cu risc ridicat. Totuși, din experiența mea ca evaluator de riscuri financiare, am constatat că femeile — atât în calitate de persoane fizice, cât și juridice — sunt mai responsabile în ceea ce privește efectuarea plăților și rambursarea creditelor.” 

Atelierul a constituit o platformă interactivă ce a adus împreună reprezentanți și reprezentante din 7 organizații naționale și internaționale, oferind soluții și strategii clare pentru susținerea afacerilor gestionate de femei.  

Participantele au aflat despre: 

– finanțările disponibile prin programele gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului;

– investițiile în afacerile inovatoare în sectoarele Agri și TIC prin proiectul OPTIM, susținut de Guvernul Elveției și implementat de organizația elvețiană Helvetas;

– posibilitățile de dezvoltare a antreprenoriatul social, oferite de Fundația Est-Europeană (FEE);

– sursele alternative de susținere financiară prin programele GIZ Moldova; 

– granturile și tipurile de creditări acordate de către Unitatea Consolidată de Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD)

– soluțiile digitale dezvoltate de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI)

– serviciile prestate de banca maib 

Mariana Bostan Madan, de 8 ani administrează un magazin de jucării și accesorii pentru copii, în comuna Trușeni. Aceasta este o altă participantă a programului SheLeads care a fost prezentă la eveniment și a împărtășit din experiența sa: „Pentru mine, cel mai valoros aspect al evenimentului a fost oportunitatea de networking. Am descoperit nu doar surse de finanțare, ci și parteneri/-re și mentori/-re care mă pot ghida în acest parcurs antreprenorial. Evenimentul mi-a conturat noi perspective asupra finanțării afacerilor inovatoare. În plus, am descoperit soluții digitale care îmi vor eficientiza activitatea,” 

În cadrul sesiunii, Isae Spînu, șeful Direcției Operațiuni ODA, a prezentat programele de granturi destinate afacerilor aflate la început de drum sau în plin proces de dezvoltare, conduse de femei: „Pe lângă programele de finanțare nerambursabilă, femeile de afaceri pot beneficia de credite în condiții avantajoase și previzibile prin intermediul „Programului guvernamental 373”. De asemenea, produsul de finanțare „FACEM Investiții Sustenabile BGK” permite accesarea creditelor avantajoase cu o componentă de grant pentru eficiență energetică. Isae Spînu a mai menționa că ODA include și o componentă educațională, care oferă sesiuni de instruire în domenii cheie pentru dezvoltarea unei afaceri, precum management, planificare strategică, marketing, digitalizare, managementul calității, logistică și finanțe.

Anna Tibuleak, directoare adjunctă a proiectului OPTIM a prezentat oportunitățile de aplicare și criteriile de eligibilitate la granturile pentru dezvoltarea afacerilor sau a ideilor de afaceri și sprijinul oferit pentru digitalizarea acestora, în sectoarele agricultură, industrie alimentară și TIC. „Pentru a crește competitivitatea sectorului privat, încercăm să creștem accesul la cunoștințe pentru personalul companiilor, la adoptarea tehnologiilor și modelelor sustenabile și la soluții digitale,” a spus Anna Tibuleak.

Participantele au explorat alături de Fundația Est-Europeană oportunitățile pe care le oferă antreprenoriatul social și au abordat impactul acestuia în dezvoltarea economiei sociale. „De-a lungul timpuluii am oferit 56 de granturi organizațiilor societății civile pentru deschiderea sau dezvoltarea afacerilor sociale, creând afaceri incluzive și de impact. Iar pentru a evidenția produsele și serviciile oferite de întreprinderile sociale din țară a fost creată o marcă socială de către Platforma pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social din Republica Moldova” a relatat Ana CIURAC, directoare de programe FEE

La capitolul surselor alternative de susținere financiară a afacerilor, Liudmila Stihi, expertă în IPT la GIZ, a subliniat că întreprinderile pot deveni partenere ale instituțiilor de învățământ și pot compensa o parte din cheltuielile legate de pregătirea specialiștilor și facilita formarea și recrutarea de personal calificat fără costuri mari. „Puteți recupera până la 50% din cheltuieli prin intermediul ODA. Partenerii noștri, Ministerul Educației și Cercetării, precum și Camera de Comerț și Industrie, vă pot ghida în identificarea instituțiilor de învățământ potrivite care ar putea dezvolta un program nou în domenii de care aveți nevoie.”

Despre sprijinul pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale agricole din Republica Moldova a povestit Iurie Ușurelu Directorul UCIP IFAD: Pe parcursul celor 24 de ani de implementare a Programelor IFAD în Moldova, au fost analizate provocările sectorului agricol și venim cu soluții palpabile, oferind sprijin celor mai vulnerabile pături din zonele rurale pentru a fi reziliente la șocurile climatice și de piață, prin dezvoltarea infrastructurii de irigare, susținerea grupurilor de producători pentru achiziționarea echipamentelor necesare pentru unitățile de procesare, a startup-urile inițiate de tineri și femei, etc.”

Președintele ACETI, Ion BODRUG, a prezentat  soluțiile digitale dezvoltate de ACETI, proiectele de succes implementate de ACETI și Digital Innovation Hub of Moldova și serviciile oferite de DIH of Moldova dar și vasta experiență de sprijin din partea asociației a întreprinderilor în procesul de accesare diverselor programe de finanțare. 

Svetlana DOLGOPOLAIA, managera vânzări departamentul business banking, maib a oferit o descriere detaliata a serviciilor prestate de bancă, dar și a oferit clarificari și răspunsuri la multe întrebări importante ale participantelor: „Susținem femeile în afaceri prin finanțări, programe speciale, rate dedicate, dar și prin traininguri și seminare care contribuie la creșterea nivelului de inteligență financiară.” 

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking, în cadrul căreia participantele au avut oportunitatea să-și dezvolte rețele profesionale, să facă schimb de idei și experiențe și să inițieze noi colaborări strategice.

Programul #SheLeads este realizat de Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare (AFAD), în consorțiu cu Global Business Access, în cadrul proiectului EVOLVE4GE, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova. #SheLeads are scopul de a crea oportunități pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor conduse de femei, oferindu-le instrumentele, sprijinul și încrederea de care au nevoie. 

În ultimele trei luni, 45 de femei din diferite colțuri ale Republicii Moldova au parcurs prima etapă a programului și au beneficiat de o formare atât profesională, cât și personală. Programul va continua cu cea de-a doua etapă și va oferi participantelor mentorat individual în scrierea planurilor de afaceri. 

Prin consolidarea competențelor antreprenoriale și facilitarea accesului la resurse financiare, #SheLeads contribuie direct la creșterea rezilienței afacerilor conduse de femei, stimulând astfel economia locală și promovând egalitatea de gen în acord cu obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

„Gold Card”, viza permanentă pentru SUA. Trump: „Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră”

Preşedintele american Donad Trump a prezentat joi, 3 aprilie, „Gold Card”, o viză permanentă pentru SUA, realizată după modelul Green Card, care poate fi cumpărată cu 5 milioane de dolari.

„Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră”, a declarat Donald Trump în faţa jurnaliştilor, la bordul avionului prezidenţial Air Force One, informează AFP, citată de Agerpres.

Pe card este imprimată fața lui Donald Trump.

„Eu sunt primul cumpărător”, a adăugat miliardarul republican

 Președintele american a precizat că acest „card de aur Trump” va fi disponibil începând cu următoarele săptămâni.

„Oamenii bogaţi vor sosi în această ţară cumpărând acest card” 

Pentru cetăţenii străini care efectuează investiţii de o anumită sumă în SUA, există deja un program similar, EB-5. Potrivit administraţiei lui Donald Trump, care a făcut din lupta contra imigraţiei clandestine una dintre priorităţile sale, acesta program este supus prea multor fraude şi trebuie înlocuit cu „cardul de aur”.

„Oamenii bogaţi vor sosi în această ţară cumpărând acest card. Ei vor fi bogaţi, ei vor avea succes, ei vor cheltui mulţi bani, ei vor plăti multe impozite şi vor angaja multă lume”, a declarat preşedintele în februarie.

Trump a estimat atunci că SUA ar putea beneficia de vânzarea a circa un milion de astfel de carduri sau chiar mai multe

Cei mai bogați oameni au pierdut într-o singură zi 208 miliarde dolari, în urma taxelor anunțate de administrația Trump

Cei mai bogați 500 de oameni au pierdut joi, în mod colectiv, 208 miliarde de dolari din averea lor, după ce noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la turbulențe severe pe piețele financiare mondiale, conform unui raport Bloomberg citat de Agerpres.ro.

Este a patra cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria de 13 ani a indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg, și cea mai mare de la perioada de vârf a pandemiei.

Mai mult de jumătate dintre cei incluși în indicele miliardarilor s-au confruntat cu o scădere a averilor lor, înregistrând un declin mediu de 3,3%. Printre cei mai afectați au fost miliardarii din SUA, în frunte cu Mark Zuckerberg de la Meta Platforms Inc și Jeff Bezos de la Amazon.com Inc.

Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic, face parte din grupul redus al miliardarilor din afara SUA care nu este semnificativ afectat de taxele vamale americane. Bursa din Mexic a urcat cu 0,5% după ce țara a fost exclusă din lista taxelor vamale reciproce publicată de Casa Albă, astfel încât averea netă a lui Slim a crescut cu aproximativ 4%, la 85,5 miliarde de dolari.

Printre cei care s-au confruntat joi cu scăderi semnificative ale averii se află Mark Zuckerberg, cel care a înființat compania de social media Meta. În dolari, Zuckerberg a înregistrat cele mai mari pierderi, după ce joi acțiunile Meta au scăzut cu 9%, ceea ce l-a costat 17,9 miliarde de dolari din averea sa. De la mijlocul lui februarie, titlurile Meta au scăzut cu aproximativ 28%.

Urmează Jeff Bezos. Joi, acțiunile Amazon au scăzut cu 9%, cel mai semnificativ declin din aprilie 2022, astfel încât averea personală a lui Bezos s-a redus cu 15,9 miliarde de dolari. După vârful din februarie, titlurile Amazon înregistrează acum un recul de peste 25%.

Șeful Tesla, Elon Musk, a pierdut până acum în acest an 110 miliarde de dolari, inclusiv 11 miliarde de dolari joi, din cauza scăderii livrărilor de vehicule electrice pe plan mondial și a rolului său controversat în Administrația SUA.

Averea lui Ernest Garcia III, directorul general al Carvana, s-a redus cu 1,4 miliarde de dolari, după ce acțiunile companiei care vinde mașini la mâna a doua au scăzut cu 20%. După vârful din februarie, titlurile înregistrează acum un declin de 36%.

Tobi Lutke, cofondatorul și directorul general al companiei canadiene de comerț electronic Shopify a pierdut joi 1,5 miliarde de dolari, după ce acțiunile Shopify au scăzut cu 20% la Bursa de la Toronto.

În contextul taxelor vamale de 20% impuse Uniunii Europene, care ar urma să ducă la reducerea cererii de produse de lux și băuturi alcoolice, Bernard Arnault a pierdut șase miliarde de dolari, după ce compania sa LVMH, un conglomerat care deține mărci ca Christian Dior, Bulgari și Loro Piana, a înregistrat un declin al acțiunilor de 6% la Bursa de la Paris. 

Anchetatorii americani au găsit dovezi că oligarhii ruși încearcă să scape de sancțiuni
Articolul anterior
Operatorul reţelei electrice din Franţa a emis un avertisment pentru reducerea consumului de energie
Articolul următor
Close menu