Rușii au atacat cu 30 de rachete o bază militară la 25 de km de granița cu Polonia. Cel puțin 9 oameni au murit şi 57 au fost răniți

Sunt 18 zile de când armata lui Putin a început invazia în Ucraina. În cursul nopții au răsunat din nou sirenele în mai multe orașe din Ucraina. Forțele ruse  au bombardat în această dimineață Liov și Herson. Sunt explozii și în Ivano-Frankivsk. Sună sirenele, iar oamenii sunt sfătuiți să se adăpostească imediat. Între timp, Rusia și Ucraina negociază prin videoconferință găsirea unei soluții în conflictul dintre cele două țări, scrie digi24.ro.

9 morți și 57 de răniți în atacul asupra bazei militare din apropierea graniței cu Polonia

10.40. Cel puţin nouă persoane au murit şi 57 au fost rănite în atacul aerian de duminică al forţelor ruse asupra bazei militare occidentale de la Iavoriv, în vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, a anunţat guvernatorul regiunii Lvov, potrivit Reuters.

Potrivit guvernatorului, Rusia a lansat 30 de rachete asupra bazei militare.

Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a spus că la baza militară de la Iavoriv lucrau instructori militari străini, dar că nu este clar dacă vreunul dintre ei era prezent acolo la momentul atacului.

Bază militară la 25 de km de granița cu Polonia, bombardată

9.00. Forţele ruse au bombardat duminică o bază militară în regiunea Liov, în vestul Ucrainei, situată la 25 de kilometri de graniţa cu Polonia şi care până acum a fost relativ ferită de conflict, au anunţat autorităţile locale. Acesta pare a fi cel mai vestic atac al Rusiei în Ucraina, informează AFP şi Reuters.

„Ocupanţii au efectuat un atac aerian asupra Centrului internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii. Conform informaţiilor preliminare, ei au lansat opt rachete”, a informat administraţia regională din Liov într-un comunicat.

Această unitate militară este localizată la mai puţin de 25 de km de frontiera cu Polonia şi este folosită în mod tradiţional pentru exerciţii comune cu NATO.

Ea este situată de asemenea la circa 40 de km nord-vest de Lvov, mare oraş din vestul Ucrainei unde au ajuns numeroase persoane strămutate din cauza invaziei ruse.

Procurorul general al Marii Britanii: Îi vom trimite în închisoare pe criminalii de război ruși

12.05. Procurorul general al Marii Britanii, Suella Braverman, promite că îi va trimite la închisoare pe militarii ruşi găsiţi vinovaţi de crime de război în Ucraina, relatează DPA, citată de Agerpres.

Într-un articol apărut în Sunday Telegraph, ea a subliniat nevoia urgentă de a aduna acum dovezi privind crimele de război ale Rusiei. Ea a adăugat că a semnat o declaraţie comună cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, pentru a reafirma sprijinul guvernului britanic în „tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele pe care le comite pe teritoriul Ucrainei”.

„Crimele comise de Rusia ar putea fi judecate în instanţe de la Kiev, Haga sau chiar din Marea Britanie. Însă indiferent unde se va întâmpla asta, este esenţial să se adune dovezi acum. Dovezile sunt acolo, lumea poate vedea că sunt tot mai multe. Sarcina noastră este să le adunăm, să le păstrăm şi să le folosim când va veni momentul”, a scris procurorul general al Marii Britanii.

„Avem un mesaj clar pentru liderii ruşi şi pentru soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina: acţiunile voastre vor avea consecinţe, iar Marea Britanie va sprijini ferm Ucraina în procesul de justiţie”, a adăugat ea.

„Vom apăra mereu dreptul poporului ucrainean de a-şi alege singur viitorul. Ei au ales libertatea şi justiţia. Iar criminalii de război ai Rusiei au ales să fie după gratii”, a mai scris Suella Braverman.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Un autocar cu ucraineni s-a răsturnat pe o șosea din Italia. O persoană a murit şi alte câteva au fost rănite
Articolul anterior
NATO: Luptele şi criza umanitară din Ucraina se vor intensifica în următoarele zile
Articolul următor