Rușii au bombardat un hipermarket din Harkov. Cel puțin doi morți. Se crede că ar fi fost peste 200 de persoane înăuntru

Cel puțin două persoane au fost ucise sâmbătă după ce rușii au lovit un hipermarket cu produse pentru construcții din Harkov și în care era posibil să fi fost peste 200 de persoane la momentul atacului, potrivit președintelui Volodimir Zelenski relatează AFP, conform Hotnews.

Hipermarket din Harkov atacat de rusi Foto: Captura video

Oleg Siniegubov, guvernatorul regional Harkov, a declarat pe Telegram că până acum sunt înregistrate 24 de persoane rănite, pe lângă cele două decese, după ce două bombe ghidate au lovit hipermarketul de bricolaj.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că „mai mult de 200 de persoane” ar fi putut fi în interiorul hipermarketului lovit de ruși sâmbătă.

„În prezent, se crede că peste 200 de persoane ar fi fost în interiorul hipermarketului. Toate serviciile sunt deja la fața locului pentru a ajuta la salvarea oamenilor și la stingerea incendiului”.

„Știm sigur că sunt doi morți”, a declarat primarul orașului, Igor Terehov, pe Telegram.

Guvernatorul regional Oleg Sinegoubov a raportat patru răniți în urma atacului.

Potrivit lui Sinegoubov, două bombe aeriene ghidate au lovit hipermarketul, iar incendiul se întinde pe 15.000 de metri pătrați.

„Un număr mare de oameni sunt dispăruți. Sunt mulți răniți. Se pare că atacul a avut loc într-un centru comercial unde erau mulți oameni – acesta este terorism pur”, a spus primarul Igor Terekhov.

Imagini postate pe rețelele de socializare ucrainene au arătat clădirea în flăcări și o coloană uriașă de fum negru.

Orașul Harkov, care avea 1,5 milioane de locuitori înainte de război și situat lângă granița cu Rusia în nord-estul Ucrainei, este vizat în mod regulat de forțele Moscovei, care au lansat o ofensivă terestră în regiune pe 10 mai.

Această ofensivă le-a permis să cucerească mai multe localități și să forțeze Kievul să trimită întăriri valoroase în acest sector. Ucraina, însă, a asigurat vineri că acest atac a fost „oprit”.

18 cetățeni străini au primit refuz de a intra în țară

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 73 538 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 37 642 traversări persoane. 

 Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 42 727, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 30 811. Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 35 838 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 20 573 treceri și alte 17 127 traversări – frontiera aeriană.  Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 17 127 traversări persoane;PTF Leușeni – 11 775 traversări persoane;PTF Sculeni – 8 539 traversări persoane;PTF Cahul – 6 004 traversări persoane;PTF Otaci – 5 364 traversări persoane;PTF Giurgiulești-Galați – 5 363 traversări persoane.PTF comun Palanca – 4 717 traversări persoane;🇺🇦 Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 19 149 treceri, dintre care 9 197 pe sensul de intrare în Moldova. Totodată, numărul de 2 037 au constituit trecerile minorilor ucraineni. În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 18 persoane străine.  Recomandăm călătorilor, înainte de a porni la drum să consulte Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717) sau să verifice online situația din punctele de trecere (http://border.gov.md/camere-web). În 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele fapte:- opt de treceri ilegale a frontierei de stat, nouă persoane documentate;- trei persoane au încălcat regimul în PTF-uri;- două documente de călătorie falsificat;- patru încălcări a regulilor de folosire a vinietei și de exlpoatare vehicule;- doi străini au încălcat regulile de ședere în R. Moldova.

Tehnică militară, începând de astăzi, pe drumurile din țară. Armata va desfășura exercițiul „Scutul Păcii”

Armata Națională desfățoară, în perioada 17-28 iunie, exercițiul multinațional „Scutul Păcii 2024”. Militarii vor fi verificați de experți naționali și internaționali la îndeplinirea acțiunilor specifice misiunilor internaționale de menținere a păcii. În legătură cu pregătirile pentru desfășurarea exercițiului, pe parcursul lunii iunie, pe drumurile naționale vor avea loc mai multe deplasări de tehnică militară din locurile de dislocare permanentă spre Centrul de Instruire al Armatei Naționale, transmite IPN.

Ministerul Apărării menționează că exercițiul urmărește evaluarea Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (OCC).

Militarii vor fi evaluați la îndeplinirea acțiunilor de patrulare, convoiul și escorta, percheziția tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securității obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum și acordarea primului ajutor medical.

Concomitent, Armata Națională va găzdui Cursul de instruire a evaluatorilor care urmărește pregătirea personalului militar privind procedurile și corectitudinea desfășurării evaluării în conformitate cu conceptul OCC. Vor fi instruiți circa 40 de evaluatori din Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Columbia, Coreea de Sud, Franța, Georgia, Germania, Iordania, Irlanda, Italia, Kazahstan, Malta, Marea Britanie, Maroc, România, Serbia, SUA, Tunisia, Turcia și Ucraina.

Certificarea OCC este o condiție obligatorie pentru participarea Armatei Naționale în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, inclusiv KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban. Armata Națională a aderat la programul OCC în 2007.

O profesoară de educație fizică din capitală, care a maltratat un elev, a fost achitată de judecători

O tânără profesoară de educație fizică din capitală a fost achitată, după ce i-a aplicat unui elev de 15 ani o pedeapsă, soldată cu internarea minorului la spital. Sentința a fost pronunțată recent de magistrații Judecătoriei Chișinău.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs pe 9 decembrie 2020, când un grup de elevi a întârziat la ora de educație fizică. Pentru a pedepsi minorii, profesoara i-a obligat să execute 100 de genuflexiuni/fiecare. Deși unul dintre copii, la un moment dat, a acuzat dureri în regiunea picioarelor, profesoara i-a ordonat să finalizeze numărul indicat de exerciții.

În rezultat, peste două zile, minorul a fost internat în IMSP „V.Ignatenco”, unde s-a aflat următoarele două săptămâni, fiind diagnosticat cu „rabdomioliza mușchilor”.

Fiind audiată, profesoara nu și-a recunoscut vina. Totodată, avocații inculpatei au precizat că aceasta nu poate fi trasă la răspundere pentru „tratament inuman”, și asta pentru că liceul în care activează nu este autoritate publică, iar inculpata nu are statut de „persoană publică”.

În aceste circumstanțe, instanța a dispus achitarea profesoarei, menționând că acțiunile sale „nu întrunește elementele infracțiunii”.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

De menționat că acum șapte luni, o profesoară din Telenești, la fel, a fost achitată, după ce a bătut și umilit un copil de 12 ani în fața clasei. Ca și în acest caz, avocații au atras atenția asupra faptului că articolul incriminat se aplică doar în raport cu persoane publice ori persoane care acţionează cu titlu oficial.

sursa: www.deschide.md

Un aparat de zbor, în flăcări, ar fi căzut în raza raionului Ialoveni. Poliția face cercetări
Articolul anterior
Autoritatea Aeronautică Civilă infirmă zvonurile despre căderea unui aparat de zbor
Articolul următor