Rușii au început retragerea din vestul regiunii Herson. Administrația de ocupație pregătește evacuarea ,,specialiștilor” aduși din Rusia

A început retragerea rușilor din vestul regiunii Herson, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare. Forțele rusești intenționează probabil să continue această retragere în următoarele câteva săptămâni, dar ar putea avea dificultăți în a se replia în mod ordonat dacă forțele ucrainene aleg să atace.

Șeful administrației instalate de Moscova în Herson anunță evacuarea a  50.000-60.000 de locuitori în stânga Niprului: Forțele ucrainene vor începe  în curând o ofensivă împotriva orașului – Stiri de ultima ora din

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a spus vineri că forțele rusești transferă în mod „destul de activ” muniții, echipamente militare și unele unități de pe malul vestic al fluviului Nipru pe cel estic prin intermediul unor feriboturi, transmite hotnews.ro.

Armata ucraineană a adăugat că forțele ruse au adus 2.000 de bărbați nou mobilizați pentru a menține linia frontului și continuă să bombardeze pozițiile ucrainene, probabil în încercarea de a-și acoperi retragerea.

Oficialii militari ucraineni au raportat că administrația de ocupație rusă pregătește evacuarea specialiștilor aduși din Rusia, a colaboratorilor ucraineni și a sistemului bancar din Herson.

Administrația de ocupație rusă din Beryslav și facilitățile umanitare din orașul Herson ar fi încetat, de asemenea, operațiunile.

Rușii trebuie să lase în urmă un detașament de profesioniști, pregătiți să moară

Retragerea rusă din vestul Hersonului are nevoie de un detașament rus care să fie păstrat pe linia de contact pentru a o apăra împotriva atacurilor ucrainene, pentru a proteja forțele rusești pe măsură ce se retrag.

Un astfel de detașament trebuie să fie bine antrenat, profesionist și pregătit să moară pentru compatrioții săi pentru a-și îndeplini eficient această sarcină.

Adjunctul șefului Departamentului Operațional Principal al Statului Major General ucrainean, generalul de brigadă Oleksiy Hromov, a apreciat joi că este posibil ca liderii militari ruși să retragă „cele mai capabile de luptă unități” din partea stângă a regiunii pe malul drept al râului Dnipro și să lase soldați mobilizați âpentru a acoperi retragerea.

Bloggerii militari ruși susțin că informația că unități de elită precum VDV și pușcașii marini sunt înlocuite de mobilizați neantrenați în Herson este falsă.

Dacă evaluarea lui Hromov este corectă, atunci forțele rusești au creat condițiile pentru ca retragerea rusă să se transforme într-o debandadă.

Ar putea avea loc o nou ofensivă ucraineană ca în Harkov

Este foarte puțin probabil ca rezerviștii nou mobilizați și slab pregătiți ai Rusiei să reziste unui contraatac ucrainean dacă forțele ucrainene ar alege să atace și să urmărească forțele care se retrag.

Colapsul unui detașament de rezerviști mobilizați rămas în contact ar duce probabil la o descindere ucraineană de aceeași amplitudine cu ofensiva contra forțelor rusești din Harkov.

Oficialii ruși nu vor să spună dacă Vladimir Putin a ordonat sau nu o retragere din Herson și probabil continuă să pregătească spațiul informațional pentru un astfel de colaps, așa cum a evaluat anterior ISW.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evitat vineri o întrebare directă a reporterilor referitoare la probabila retragere și a cerut presei să solicite informații la Ministerul Apărării.

Un blogger militar rus a spus vineri că forțele rusești „vor primi vești proaste din regiunea Herson” în săptămâna următoare și că „în noiembrie va fi foarte, foarte greu”.

Trupele lui Putin vor încerca probabil să arunce în aer barajul Kakhovka

Forțele rusești vor încerca probabil să arunce în aer barajul de la Centrala Hidroelectrică Kakhovka pentru a-și acoperi retragerea și pentru a împiedica forțele ucrainene să urmărească forțele rusești mai profund în regiunea Herson.

Forțele rusești vor da aproape sigur vina pe Ucraina pentru atacul asupra barajului, așa cum a evaluat anterior ISW.

Ucraina nu are niciun interes material în aruncarea în aer a barajului, care ar putea inunda 80 de orașe ucrainene și ar putea strămuta sute de mii de oameni, afectând în același timp aprovizionarea cu energie electrică a Ucrainei, care deja este deficitară.

Cu toate acestea, Rusia are toate motivele să încerce să ofere acoperire forțelor sale în retragere și să lărgească Niprul, pe care forțele ucrainene ar trebui să îl traverseze pentru a-și continua contraofensiva.

Moscova are nevoie de o zonă tampon pentru a proteja Crimeea

Orice afirmație conform căreia forțele rusești nu ar arunca în aer barajul din cauza preocupărilor pentru aprovizionarea cu apă a Crimeei este absurdă.

Crimeea a supraviețuit fără acces la canalul care curge din Nipru de când Rusia a invadat-o și anexat-o în mod ilegal în 2014 și până la redeschiderea canalului în urma invaziei rusești din februarie 2022.

Oficialii ruși și-au demonstrat capacitatea de a aproviziona pe termen nelimitat Crimeea cu apă fără să aibă acces la canal.

Forțele ruse vor încerca să controleze estul regiunii Herson nu pentru apă, ci mai degrabă pentru a oferi o zonă tampon care să permită protejarea Crimeei și să împiedice forțele ucrainene să aibă peninsula în raza de acțiune a artileriei.

Factorii de decizie ruși ar putea considera că aruncarea în aer a barajului le va permite să păstreze această zonă tampon.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri că aruncarea în aer a barajului ar putea întrerupe aprovizionarea cu apă a unei mari părți din sudul Ucrainei și ar reprezenta un risc serios pentru centrala nucleară Zaporojie, care se află în amonte de baraj. Centrala ZNPP se bazează pe apa din rezervorul Kakhovka pentru a-și răci instalațiile.

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc. Rusia confirmă atacarea unor infrastructuri energetice şi militare

Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi echipamente militare furnizate de statele occidentale Ucrainei, ca represalii în urma atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres cu referire la agenţiile EFE şi DPA.

„Noaptea trecută, Forţele Armate ale Rusiei au efectuat un atac masiv cu arme de înaltă precizie şi rază lungă de acţiune cu lansare aeriană şi navală, precum şi cu drone împotriva instalaţiilor energetice ale Ucrainei (…) şi arsenalelor de proiectile furnizate armatei ucrainene”, semnalează ministerul rus.

Acest atac, adaugă acelaşi minister, a fost un răspuns faţă de „încercările regimului de la Kiev de a avaria instalaţii energetice ruseşti”, referire la atacurile ucrainene repetate asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil ale Rusiei.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în faţa acţiunilor ofensive desfăşurate de armata rusă pe diferite sectoare ale frontului.

Aceste atacuri ucrainene cu drone s-au axat în special pe lovirea rafinăriilor ruseşti, dar au fost de asemenea vizate diverse ţinte militare, în special aerodromuri şi amplasamente ale sistemelor antiaeriene, precum şi elemente de infrastructură.

În faţa acestor atacuri, Rusia a recurs la o serie de măsuri defensive, printre care, pe lângă sistemele antiaeriene foloseşte de asemenea mijloace de război electronic pentru a doborî dronele sau a le abate de la ţintă, precum şi plase anti-dronă amplasate deasupra elementelor cheie ale rafinăriilor. Însă marea extindere a sectorului energetic rusesc face imposibilă protejarea tuturor instalaţiilor aflate în raza de acţiune a dronelor ucrainene, unele ajungând chiar şi în zona Moscovei.

Noua salvă de rachete şi drone ruseşti lansată asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri a fost a opta din ultimele trei luni şi a ţintit regiunile Zaporojie şi Liov. Potrivit armatei ucrainene, în acest atac au fost lansate 16 rachete de diverse tipuri, printre care rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, rachete X-101 şi X-555, precum şi 13 drone kamikaze.

Armata ucraineană susţine că a doborât 12 din cele 16 rachete şi toate cele 13 drone. Cu toate acestea, compania energetică ucraineană Ukrenergo semnalează pagube produse de atacul rusesc şi întreruperi ale furnizării electricităţii până către miezul nopţii în zone de pe tot cuprinsul Ucrainei pentru efectuarea de reparaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că, în urma bombardamentelor succesive cu rachete şi drone, circa jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă. Un studiu efectuat de Universitatea de Economie din Kiev evaluează la 56,2 miliarde de dolari pagubele provocate infrastructurii energetice ucrainene.

Un moldovean, transportat la Chișinău cu avionul SMURD România, după un accident suferit în Serbia

Astăzi, în premieră, un cetățean moldovean, victimă a unui accident produs în Serbia, a fost transportat la Chișinău cu avionul SMURD România. Despre acest lucru anunță Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, într-o postare pe facebook.

Accidentul a avut loc pe data de 16 iunie, în Serbia.

Pacientul a suferit multiple traume și arsuri, acesta fiind preluat de la spitalul de urgență din Belgrad de către echipajul aero-medical SMURD România și transportat în siguranță la Chișinău.

Un reanimobil cu echipă înalt specializată de terapie intensivă al CNAMUP a transportat pacientul de la Aeroport la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Chișinău.

Ministrul Sănătății mulțumește echipelor de medici sârbi, români și moldoveni pentru serviciile acordate și înaltul profesionalism.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, elicopter şi ambulanţă

Tot mai multe incidente cu implicarea copiilor. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitaliceacă atrage atenția asupra faptului că se atestată o situaţie îngrijorătoare privind incidentele cu implicarea copiilor, iar consecințele sunt grave.

La data de 19 iunie, ora 14:34 un băiat de 14 ani din raionul Călărași s-a electrocutat după ce s-a scăldat într-o cadă în spatele casei și a pus mâna udă la priză. Sora mai mare a observat și a stins contorul de lumină, alertând părinții. Echipa PAMU Onișcani din cadrul SAMU Călărași intervenită la locul solicitării a depistat băiatul în stare gravă și de urgență l-a transportat la spital cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali.

În seara zilei de 19 iunie, un copil de 9 ani s-a ales cu un traumatism abdominal în urma căderii de la înălțimea de 2,5 metri din copac. Părinții l-au dus de sine stătător la spital, de unde a fost preluat în stare gravă și transportat cu monitorizarea parametrilor vitali de echipa SAMU Ocnița la IMSP Spilalul Clinic Municipal Bălți.

La data de 20 iunie, ora 16:00 un minor de 11 ani dintr-o localitate din Orhei, a fost preluat în stare gravă, de o ambulanță, după ce a fost lovit de un cal. S-a constatat că copilul aflându-se în preajma casei a fost lovit de propriul cal cu copita în regiunea temporală a capului. În urma incidentului, copilul s-a ales cu traumatism cranio-cerebral grav și a fost transportat de urgență de echipa PAMU Chiperceni din cadrul SAMU Orhei la spital.

În seara zilei de 20 iunie, într-o localitate din raionul Strășeni un adolescent de 14 ani a fost mușcat de un șarpe care s-a dovedit a fi viperă. Copilul aflându-se în câmp a găsit un șarpe pe care intenționa să-l prindă și jucându-se a fost mușcat de degetul mâinii stângi. Rudele au solicitat ambulanța. Imediat a intervenit echipa SAMU Strășeni, care a acordat primul ajutor medical și a transportat copilul la IMSP Spitalul Raional Strășeni. Ulterior prin intermediul altei echipe AMU a fost transportat la IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Siguranța copiilor este responsabilitatea adulților, cât și a tuturor membrilor societății. Conștientizând riscurile, vom putea proteja copiii de ele, evitând situațiile de urgență. Pentru a minimaliza astfel de incidente și consecințe grave, echipa IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă părinții să manifeste mai multă responsabilitate în supravegherea copiilor mai ales în perioada vacanței de vară. Astfel puteți evita tragediile şi vă puteţi bucura în continuare de zâmbetele lor și de liniştea familiei dumneavoastră.

În caz de situații de pericol iminent, nu ezitați să solicitați ambulanța la numărul 112.

7 moduri originale în care poți purta eșarfa toamna!
Articolul anterior
Grav accident la Telenești. Șoferul minor a decedat pe loc
Articolul următor