Rușii au prins orașul Bahmut într-o menghină, iar Kievul ia în calcul retragerea: „Acesta ar putea fi sfârșitul. Avem nevoie de un miracol”

După luni de zile în care au rezistat atacurilor necontenite, trupele ucrainene din Bahmut se aflau miercuri într-o situație tot mai dificilă, închise de forțele ruse la est, nord și sud, cu o singură rută de aprovizionare de câțiva kilometri lățime spre vest, scriu Le Monde, Reuters și CNN.

Rușii au prins orașul Bahmut într-o menghină, iar Kievul ia în calcul retragerea: „Acesta ar putea fi sfârșitul. Avem nevoie de un miracol”

Confruntări dramatice erau în curs de desfășurare miercuri, în Bahmut, unde apărătorii ucraineni s-au confruntat cu valuri după valuri de atacuri rusești. După luni de lupte intense, orașul este acum prins ca într-o menghină de forțele ruse, care se apropie dinspre nord și sud de apărarea ucraineană.

Kievul a dat de înțeles că ar putea lua în calcul o retragere strategică din orașul aflat în Donbas, în estul țării, deși anunțul nu a venit de la cel mai înalt nivel.

„Armata noastră va cântări în mod evident toate opțiunile. Până acum au ținut orașul, dar, dacă va fi nevoie, se vor retrage strategic”, a declarat pentru CNN Alexander Rodnianski, consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski.

„Nu vom sacrifica toți oamenii noștri pentru nimic”, a asigurat el.

După ce a promis în 2022 decembrie că va face totul pentru a apăra orașul „cât mai mult timp posibil”, prețedintele Zelenski a recunoscut și el marți seara că situația de pe teren este extrem de dificilă.

„Rusia nu-și numără deloc oamenii, trimițându-i în mod constant să ne atace pozițiile”, a declarat el.

Miercuri, forțele Moscovei au lansat de asemenea asalturi asupra orașelor Donețk Liman, Avdiivka și Șahtar, care, împreună cu Bahmut, au fost principalele ținte ale ofensivei rusești timp de mai multe săptămâni, a declarat Statul Major General al Ucrainei, în raportul său zilnic, scrie Radio Europa Liberă.

Trupele ucrainene au respins peste 85 de atacuri inamice într-o zi, a precizat armata, o creștere puternică în comparație cu cele 60 de atacuri din precedentele 24 de ore.

Rușii au prins orașul Bahmut într-o menghină, iar Kievul ia în calcul retragerea: „Acesta ar putea fi sfârșitul. Avem nevoie de un miracol”

„Acesta ar putea fi sfârșitul”

Bătălia pentru orașul care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene pare să fi ajuns la apogeu. Trupele ruse susținute de luptători din organizația privată Wagner au făcut progrese semnificative în ultimele zile în încercarea de a încercui localitatea.

În ultimele luni, organizația de mercenari a aruncat în luptă zeci de mii de oameni, mulți dintre ei recrutați din închisorile țării – atacuri cu o rată de mortalitate uriașă, potrivit estimărilor occidentale și chiar potrivit declarațiilor făcute de șeful Wagner Evgheni Prigojin.

Statul major ucrainean nu a mai oferit detalii cu privire la continuarea operațiunilor, iar soarta Bahmutului rămâne incertă. Dar convoaie de soldați continuau să intre și să părăsească orașul dinspre est, pe o bandă de câțiva kilometri lățime, în timp ce în centru, militarii continuau să apere cartierele desfigurate de lupte, scrie Le Monde.

Orașul avea 70.000 de locuitori înainte de război. Acum, în afară de unii civili care par să fi devenit insensibili la explozii, străzile localității mai sunt folosite doar de vehicule militare nemarcate care circulă cu viteză mare.

Duminică, într-o discuție cu jurnaliștii Le Monde, un soldat care s-a identificat sub numele „Otta” a estimat că orașul ar mai putea rezista o săptămână, poate două, „cu puțin noroc”.

Otta face parte din regimentul belarus Kastus-Kalinowski, ai cărui soldați, opozanți ai regimului dictatorului de la Minsk, Alexandr Lukașenko, sunt aliați ai armatei ucrainene. Unii dintre soldați sunt prezenți pe acest front încă din noiembrie. Și sunt pesimiști.

„Acesta ar putea fi sfârșitul. Avem nevoie de un miracol aici”, a spus Otta pentru Le Monde.

În timp ce tovarășii săi spun că nu și-au pierdut nimic din determinare, alții recunosc că situația de pe linia frontului din cel mai disputat oraș din Donbas nu este deloc bună.

„Bahmut este probabil în pericol să cadă”, a admis și „Batya”, un bărbat al cărui fiu de 22 de ani luptă și el în regiment.

Potrivit acestuia, rezistența ucraineană din orașul care are o valoare strategică limitată pentru forțele Kremlinului, a avut drept principal beneficiu „uciderea multor ruși”.

„Au pierdut atât de mulți oameni și totuși continuă să atace”, a observat un alt militar, Kai.

„Este înfricoșător”

Luni, generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a admis și el că situația din Bahmut a devenit extrem de tensionată.

„În ciuda faptului că a suferit pierderi semnificative, inamicul a aruncat în luptă cele mai bine pregătite unități de asalt ale (mercenarilor) Wagner, care încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre și să încerce să înconjoare orașul”, a spus el.

Conflictul este intens și în afara orașului Bahmut, în satele din jur, unde unitățile de artilerie ale armatei ucrainene trag constant asupra pozițiilor inamice. „Salam”, un tânăr soldat care s-a instalat cu camarazii săi în afara orașului le-a spus jurnaliștilor Le Monde că bombardamentele devin și ele tot mai frecvente.

„Rușii sunt din ce în ce mai aproape. În ultima vreme au fost foarte activi. Poate că trimit mai mulți soldați și echipamente”, a speculat el.

Cei intervievați de jurnaliștii străini au observat două lucruri – evidențiate în mod repetat și de analiștii occidentali. În primul rând, că victoria lui Vladimir Putin în Bahmut ar fi una simbolică și nimic mai mult, în condițiile în care localitatea nu este neapărat un punct strategic.

„Deocamdată, după luni de lupte, ei nu reușesc încă să captureze Bahmut, care este încă un oraș mic, și nu vor reuși decât dacă îl vor înconjura”, a spus un soldat.

Al doilea lucru: în cel mai rău scenariu, chiar dacă forțele Moscovei ar cuceri orașul, ele nu vor putea avansa cu ușurință dincolo de el, ținând cont de pozițiile ucrainene consolidate la vest de localitate.

În mod neașteptat, în ciuda luptelor nebune, în oraș au mai rămas câteva mii de persoane, care încearcă să supraviețuiască. Iar unii sunt deciși să nu plece.

„Este înfricoșător. Abia îmi pot mișca picioarele din cauza stresului. Dar atâta vreme cât casa mea e întreagă și eu nu sunt rănit, voi rămâne aici”, a declarat un localnic pentru Reuters.

sursa

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Zapadă de peste un metru în Mallorca. Autoritățile au cerut ajutorul armatei spaniole
Articolul anterior
Centralele de apartament pe gaz ar urma să fie interzise în Europa
Articolul următor