Rușii au prins orașul Bahmut într-o menghină, iar Kievul ia în calcul retragerea: „Acesta ar putea fi sfârșitul. Avem nevoie de un miracol”

După luni de zile în care au rezistat atacurilor necontenite, trupele ucrainene din Bahmut se aflau miercuri într-o situație tot mai dificilă, închise de forțele ruse la est, nord și sud, cu o singură rută de aprovizionare de câțiva kilometri lățime spre vest, scriu Le Monde, Reuters și CNN.

Rușii au prins orașul Bahmut într-o menghină, iar Kievul ia în calcul retragerea: „Acesta ar putea fi sfârșitul. Avem nevoie de un miracol”

Confruntări dramatice erau în curs de desfășurare miercuri, în Bahmut, unde apărătorii ucraineni s-au confruntat cu valuri după valuri de atacuri rusești. După luni de lupte intense, orașul este acum prins ca într-o menghină de forțele ruse, care se apropie dinspre nord și sud de apărarea ucraineană.

Kievul a dat de înțeles că ar putea lua în calcul o retragere strategică din orașul aflat în Donbas, în estul țării, deși anunțul nu a venit de la cel mai înalt nivel.

„Armata noastră va cântări în mod evident toate opțiunile. Până acum au ținut orașul, dar, dacă va fi nevoie, se vor retrage strategic”, a declarat pentru CNN Alexander Rodnianski, consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski.

„Nu vom sacrifica toți oamenii noștri pentru nimic”, a asigurat el.

După ce a promis în 2022 decembrie că va face totul pentru a apăra orașul „cât mai mult timp posibil”, prețedintele Zelenski a recunoscut și el marți seara că situația de pe teren este extrem de dificilă.

„Rusia nu-și numără deloc oamenii, trimițându-i în mod constant să ne atace pozițiile”, a declarat el.

Miercuri, forțele Moscovei au lansat de asemenea asalturi asupra orașelor Donețk Liman, Avdiivka și Șahtar, care, împreună cu Bahmut, au fost principalele ținte ale ofensivei rusești timp de mai multe săptămâni, a declarat Statul Major General al Ucrainei, în raportul său zilnic, scrie Radio Europa Liberă.

Trupele ucrainene au respins peste 85 de atacuri inamice într-o zi, a precizat armata, o creștere puternică în comparație cu cele 60 de atacuri din precedentele 24 de ore.

Rușii au prins orașul Bahmut într-o menghină, iar Kievul ia în calcul retragerea: „Acesta ar putea fi sfârșitul. Avem nevoie de un miracol”

„Acesta ar putea fi sfârșitul”

Bătălia pentru orașul care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene pare să fi ajuns la apogeu. Trupele ruse susținute de luptători din organizația privată Wagner au făcut progrese semnificative în ultimele zile în încercarea de a încercui localitatea.

În ultimele luni, organizația de mercenari a aruncat în luptă zeci de mii de oameni, mulți dintre ei recrutați din închisorile țării – atacuri cu o rată de mortalitate uriașă, potrivit estimărilor occidentale și chiar potrivit declarațiilor făcute de șeful Wagner Evgheni Prigojin.

Statul major ucrainean nu a mai oferit detalii cu privire la continuarea operațiunilor, iar soarta Bahmutului rămâne incertă. Dar convoaie de soldați continuau să intre și să părăsească orașul dinspre est, pe o bandă de câțiva kilometri lățime, în timp ce în centru, militarii continuau să apere cartierele desfigurate de lupte, scrie Le Monde.

Orașul avea 70.000 de locuitori înainte de război. Acum, în afară de unii civili care par să fi devenit insensibili la explozii, străzile localității mai sunt folosite doar de vehicule militare nemarcate care circulă cu viteză mare.

Duminică, într-o discuție cu jurnaliștii Le Monde, un soldat care s-a identificat sub numele „Otta” a estimat că orașul ar mai putea rezista o săptămână, poate două, „cu puțin noroc”.

Otta face parte din regimentul belarus Kastus-Kalinowski, ai cărui soldați, opozanți ai regimului dictatorului de la Minsk, Alexandr Lukașenko, sunt aliați ai armatei ucrainene. Unii dintre soldați sunt prezenți pe acest front încă din noiembrie. Și sunt pesimiști.

„Acesta ar putea fi sfârșitul. Avem nevoie de un miracol aici”, a spus Otta pentru Le Monde.

În timp ce tovarășii săi spun că nu și-au pierdut nimic din determinare, alții recunosc că situația de pe linia frontului din cel mai disputat oraș din Donbas nu este deloc bună.

„Bahmut este probabil în pericol să cadă”, a admis și „Batya”, un bărbat al cărui fiu de 22 de ani luptă și el în regiment.

Potrivit acestuia, rezistența ucraineană din orașul care are o valoare strategică limitată pentru forțele Kremlinului, a avut drept principal beneficiu „uciderea multor ruși”.

„Au pierdut atât de mulți oameni și totuși continuă să atace”, a observat un alt militar, Kai.

„Este înfricoșător”

Luni, generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a admis și el că situația din Bahmut a devenit extrem de tensionată.

„În ciuda faptului că a suferit pierderi semnificative, inamicul a aruncat în luptă cele mai bine pregătite unități de asalt ale (mercenarilor) Wagner, care încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre și să încerce să înconjoare orașul”, a spus el.

Conflictul este intens și în afara orașului Bahmut, în satele din jur, unde unitățile de artilerie ale armatei ucrainene trag constant asupra pozițiilor inamice. „Salam”, un tânăr soldat care s-a instalat cu camarazii săi în afara orașului le-a spus jurnaliștilor Le Monde că bombardamentele devin și ele tot mai frecvente.

„Rușii sunt din ce în ce mai aproape. În ultima vreme au fost foarte activi. Poate că trimit mai mulți soldați și echipamente”, a speculat el.

Cei intervievați de jurnaliștii străini au observat două lucruri – evidențiate în mod repetat și de analiștii occidentali. În primul rând, că victoria lui Vladimir Putin în Bahmut ar fi una simbolică și nimic mai mult, în condițiile în care localitatea nu este neapărat un punct strategic.

„Deocamdată, după luni de lupte, ei nu reușesc încă să captureze Bahmut, care este încă un oraș mic, și nu vor reuși decât dacă îl vor înconjura”, a spus un soldat.

Al doilea lucru: în cel mai rău scenariu, chiar dacă forțele Moscovei ar cuceri orașul, ele nu vor putea avansa cu ușurință dincolo de el, ținând cont de pozițiile ucrainene consolidate la vest de localitate.

În mod neașteptat, în ciuda luptelor nebune, în oraș au mai rămas câteva mii de persoane, care încearcă să supraviețuiască. Iar unii sunt deciși să nu plece.

„Este înfricoșător. Abia îmi pot mișca picioarele din cauza stresului. Dar atâta vreme cât casa mea e întreagă și eu nu sunt rănit, voi rămâne aici”, a declarat un localnic pentru Reuters.

sursa

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Zapadă de peste un metru în Mallorca. Autoritățile au cerut ajutorul armatei spaniole
Articolul anterior
Centralele de apartament pe gaz ar urma să fie interzise în Europa
Articolul următor