Rușii care vor să intre în Georgia trebuie să semneze o declarație prin care recunosc Federaţia Rusă ca ,,ţară agresoare”, iar ,,Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii aflate sub ocupația rusă”

Rușii care vor să intre în Georgia trebuie să semneze o declarație prin care recunosc Federaţia Rusă ca ,,ţară agresoare”, iar ,,Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii aflate sub ocupația rusă”. De asemenea, conform documentului, cetățenii ruși trebuie să recunoască că Federația Rusă, susținând separatiștii pe teritoriul Georgiei, a comis ,,curățări etnice” a populației georgiene, în urma căreia mulți georgieni și-au pierdut casele. Totodată, rușii sunt puși să semneze că ,,condamnă toate operațiunile militare ale Federației Ruse împotriva altor țări libere și independente” și că recunosc ,,granițele Georgiei în limitele acesteia acceptate de comunitatea internațională”.

Autoritățile ruse deja au criticat documentul emis de autoritățile din Georgia.

Cetăţenii ruşi care în aceste zile au plecat în Georgia şi au semnat la frontieră un document prin care recunosc Federaţia Rusă ca ţară agresoare au comis o crimă împotriva statului lor şi vor fi urmăriţi penal, a declarat miercuri Veaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), avertizând că în cazul revenirii lor în ţară aceştia vor fi pedepsiţi, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS, citată de Agerpres.

„Poate că cei care au semnat un astfel de document au făcut bine că au plecat. Ar trebui să nu ne mai gândim la ei, căci au trădat deja. Dar trebuie să le spunem, în cazul în care informaţiile se confirmă: aţi comis o crimă însutită faţă de ţara voastră, faţă de poporul vostru, iar dacă vă veţi decide să vă întoarceţi acasă veţi fi pedepsiţi conform legilor în vigoare”, le-a transmis Volodin de la tribuna Dumei sutelor de ruşi care au fugit prin Georgia ca să scape de mobilizarea decretată de preşedintele Vladimir Putin la 21 septembrie.

El a dispus şefilor comisiilor pentru securitatea naţională şi afaceri internaţionale din Camera inferioară să verifice informaţiile apărute în diverse media, potrivit cărora cetăţenii ruşi care încearcă să fugă din ţară în Georgia sunt obligaţi la graniţă să semneze un document prin care recunosc că Rusia este ţara agresoare care a ocupat cu forţa regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii georgiene.

„Trebuie să ne formulăm o poziţie şi să ne adresăm forţelor de ordine pentru ca pe cei care au semnat respectivul document să-i aştepte o revenire călduroasă. Dacă cetăţenii noştri semnează un astfel de document, ei comit o infracţiune. Trebuie să ne ocupăm de asta, pentru că primul paragraf susţine, se pare, că semnatarul recunoaşte că ţara sa este o ţară agresoare. Este vorba aici de răspundere penală”, a declarat Volodin.

Primul care a semnalat că, la frontieră, georgienii încearcă să afle poziţia ruşilor care le intră în ţară faţă de Abhazia şi Osetia Sud, a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia în 2008, după războiul de cinci zile cu Georgia, a fost analistul militar ucrainean Oleg Jdanov, potrivit publicaţiei Stopkor. org.

Potrivit acestuia, fiecare rus care intră în Georgia ar fi obligat să semneze un document în acest sens.

Mobilizarea „parţială” ordonată de Vladimir Putin, prima după cel de-al Doilea Război Mondial, a provocat sentimente de panică la nivelul societăţii ruse şi un exod al bărbaţilor apţi să lupte pentru a evita să fie trimişi la război în Ucraina.

În ultima săptămână, peste 200.000 de bărbaţi cu vârsta de mobilizare au părăsit teritoriul Rusiei, conform unor informaţii din surse neoficiale, o cifră care nu poate fi însă deocamdată verificată, potrivit Stopkor.org.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată în Ucraina pe care o numeşte „operaţiune militară specială” în ceea ce Kievul şi Occidentul susţin că este un război de cucerire, primul de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Bombă ecologică lângă Trușeni din cauza unei gropi de gunoi neautorizate

Deşeurile fumegă iar aerul este irespirabil. Primarul comunei sustine că terenul aparţine municipiului Chişinău. Deşi au fost sesizate autoritățile de nenumărate ori, ilegalităţile continuă. Direcţia General Locativ Comunală Chisinau neagă acuzaţiile şi dă asigurări că gropa de gunoi a fost închisă,scrie tvrmoldova.

imagine simbol

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MODLOVA: Groapa de gunoi se află pe un deal de la marginea comunei Trușeni, la doar câteva sute de metri de casele oamenilor. Fumul dens, care provine de la deseurile care au fost arse, nu doar ca se poate vedea, dar se si simte foarte puternic. Din câte am observat, gunoiul nu este sortat, iar vântul a împrăștiat deșeurile din plastic pe o suprafață mare.

Localnicii incearcă zilnic să oprească maşinile care vor să descarce gunoi. Fumul gros și mirosul de la deseurile arse invadează casele și pune sănătatea oamenilor în pericol.

TATIANA PELIN localnic 614_9273 00:33 Gunoiştea aceasta este deja de mai bine de doi ani, dar în ultimul timp ea a luat foc şi miroul toxic şi devastator ne deranjează pe toţi. 00:46

IRINA STERPU localnic: Zilnic, până a sesiza toţi locuitorii din preajmă puteau să fie şi 200 de maşini pe zi. Din tot ce am văzut şi mi s-a zis, de când am început să oprim aici maşinile de o săptămână jumătate, am văzut saltele, plastic, căldări, coroane, materiale de construcţii, deşeuri de la spitale. Este un mix de lucruri pe care nici nu ţi le poţi să ţi le imaginezi.

DUMITRU CHIRIAC localnic: Acesta este cel mai grav incendiu pentru că el este toxic. Cât timp nouă ne trebuie în ţara aceasta mică, ca să luăm niştre probe la apă dacă vii aici la faţa locului şi te înăduşi. Care probe nouă ne mai trebuie.

VITALIE GÎRLA localnic: Am sesiza Poliţia, Inectoratul pentru Protecţia Mediului, am solicitat prezenţa lor aici şi împreună cu ei am început să monitorizăm cine şi ce intră aici.

Terenul unde este depozitat gunoiul este o fostă carieră. Conform legii acolo urma să fie adus pământ pentu a fi acoperită groapa.

VIORICA BEREGOI primar al comunei Truşeni: Din păcate Primăria Chişinău a decis că această groapă de gunoi care s-a format la hotar cu hotarul juridic al Primăriei Truşeni, să fie dat în gestiune Direcţiei Locativ Comunale. Să ne spuneţi vă rog dacă şi întreprinderile muncipale duc gunoiul? Da şi întreprinderile municipale duc acolo, dar cel mai grav este că duc agenţii economici privaţi care merg la Primăria Chişinău, i-au tichetul, după care merg acolo şi descarcă acest gunoi de diferite tipuri.

LILIAN MUNTEANU şef Direcţia Protecţia Mediului Chişinău, IPM: Inspectoratul pentru Protecţia Mediului a solicitat aportul Inspectoratului de Poliţie în vederea stopării deşeurilor în locaţia respectivă. Cazul dat este luat la un control special pentru soluţionare. Astepectele sesizate au fost denunţate şi către Procuratura municipiului Chişinău.

Conducerea Direcţiei Genarală Locativ-comunală și Amenajare a municipiului Chişinău sustine că groapa de gunoi este închisă.

COMUNICATUL DGLCA: ” Vă informăm că acea gunoiștea a fost închisă și nici o întreprindere municipală nu transportă deșeuri în acea locație. Acolo acum se duce doar argilă și sol pentru conservare. Rugăm cetățenii și în special antreprenorii să dea dovadă de responsabilitate și să transporte deșeurile la gunoiștile autorizate.”

Primarul din Truşeni spune că fumul provocat de deşeurile care mocnesc nu poate fi oprit, deoarece tonele de plastic care fumegă se află în straturi şi vor arde încă mult timp. Pentru a rezolva problema, tot gunoiul trebuie escavat, sortat, iar groapa acoperită cu pământ.

Sistemului „e-Bilet” în transportul rutier din R Moldova: Lansarea a fost amânată 

Lansarea sistemului „e-Bilet” în transportul rutier din Republica Moldova, programată inițial pentru sfârșitul lunii ianuarie 2025, a fost amânată până la finalul lunii decembrie a acestui an. Ion Bocancea, directorul adjunct al Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), a explicat în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova că decizia a fost luată pentru a permite testarea adecvată a sistemului înainte de implementarea oficială, scrie tvrmoldova.md.

„Sistemul e în fază de avizare a hotărârii de guvern pentru exploatarea lui. Banii sunt preconizați din bugetul statului. Sistemul este planificat în etape pe trei ani de zile. Scopul este fiscalizarea tuturor biletelor și contribuției la stat”, a explicat Ion Bocancea.

Sistemul „e-Bilet” va permite cumpărarea biletelor online, o schimbare față de practica actuală, în care biletele sunt achiziționate fizic la ghișeele din gările auto. Implementarea sistemului va aduce beneficii atât pentru pasageri, cât și pentru operatorii de transport, prin creșterea eficienței și confortul plăților, precum și prin optimizarea gestionării rutelor de transport.

„Pe partea de transportatori, Agenția Națională Transport Auto oferă o platformă online, aplicație mobilă, care are cabinetul personal cu acces la toată informația operatorului transport, în timp real își poate vedea unde se află autobuzele, câte de bilete sunt vândute în timp de o zi, de o lună. 

Bonul fiscal e echivalentul la bilet care se elibera în autobuz format de hârtie, îndată când este procurat”.În acest context, Bocancea a precizat că ANTA intenționează să utilizeze datele generate de sistem pentru a dezvolta noi programe de transport și a îmbunătăți rețeaua existentă în zonele unde se atestă dificultăți sau lipsuri în accesul la transport public.

În același timp, directorul adjunct al Agenției Naționale Transport Auto a dat asigurări că implementarea sistemului „e-Bilet” nu va influența prețul biletelor de călătorie.

Șase cazuri de corupere a polițiștilor de patrulare, în doar 24 de ore

Șase șoferi au încercat ieri, 22 ianuarie, să-i corupă pe agenții de patrulare ai INSP, după ce au fost trași pe dreapta pentru încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere, scrie pulsmedia.md.

Două cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău. În sectorul Ciocana, la intersecția străzii Meșterul Manole cu strada Ștefan Vodă, șoferul unui Volkswagen, un individ de 41 de ani a propus echipajului MAI 9973 500 de lei ca să nu-l documenteze. Un alt caz a avut loc în jurul orei 19:44, pe strada Chișinăului, din orașul Cricova, mun.Chișinău, după ce un individ în vârstă de 21 de ani, la volanul unui BMW, a încercat să-i mituiască cu 200 de lei pe membrii echipajului MAI 9987, după ce l-au tras pe dreapta pentru încălcarea RCR.

Și în raionul Orhei au fost înregistrate două cazuri în care șoferii cu păcate au încercat să scape de oamenii legii oferindu-le mită. Astfel, în jurul orei 11:15, pe traseul R6, șoferul unui automobil de marca Kia Sorento, în vârstă de 507 de ani, a oferit agenților de patrulare ai echipajului MAI 8854 bani în sumă de 500 de lei pentru ca să nu-i întocmească un proces-verbal.

Tot în municipiul Orhei, pe traseul R6, în jurul orie 13:29, șoferul unui Volkswagen, a încercat să scape de agenții de patrulare ai echipajului MAI 8808 oferindu-le mită.

Alte două cazuri de tentativă de corupere a agenților de patrulare au fost înregistrate în municipiul Bălți și orașul Cimișlia. La Bălți, în jurul orei 12:15, pe strada Ștefan cel Mare un șofer în vârstă de 24 de ani, la volanul unui automobil de marca Audi, a încercat să ofere 500 de lei mită agenților de patrulare ai echipajului MAI 9929, ca să nu-l sancționeze pentru încălcare RCR.Cel de-al șasele caz a fost înregistrat în jurul orei 13:15, pe strada Ștefan cel Mare din orașul Cimișlia, unde șoferul unui camion de marca DAF, un bărbat de 50 de ani, a propus bani în sumă de 800 de lei echipajului INSP MAI 8860 ca să nu fie documentat contravențional.

În toate cele șase cazuri, șoferii au fost denunțați de către agenții de patrulare organelor abilitate.

Ambasada SUA la Moscova le cere americanilor cu dublă cetățenie să părăsească Rusia: Ar putea fi înrolați pentru războiul din Ucraina
Articolul anterior
Rusia va deschide un centru de recrutare chiar la graniţa cu Georgia
Articolul următor