S-a stins din viață jurnalistul și scriitorul Efim Josanu

Jurnalistul și scriitorul Efim Josanu s-a stins din viață. Conducerea Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” a transmis un mesaj de condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut. Potrivit apropiaților jurnalistului, acesta a fost răpus de noul coronavirus. Efim Josanu avea 73 de ani.

„Efim Josanu și-a dedicat întreaga viață jurnalismului, activitatea sa la Televiziune Națională fiind una prodigioasă în redobândirea libertății de expresie și formarea unor noi generații de jurnaliști. Efim Josanu s-a aflat printre promotorii emisiunii „Mesager” de la Televiziunea Națională, fiind redactor-șef al Departamentului Actualități în anii de renaștere națională”, scrie trm.md.

În perioada anilor 2009-2012, a fost vicedirector al Televiziunii Naționale, exercitând și interimatul funcției de director în 2012.

În anul 2004, a publicat volumul „A fi”, care include toate articolele și interviurile realizate pe parcursul activității. A urmat un volum de eseuri, interviuri cu personalități basarabene „Cum poți deveni rege” (2005) și volumul „Cartea Jocurilor Olimpice” (2008), cu informații desfășurate despre edițiile Jocurilor Olimpice de până în 2008.

Ultimii ani din viață i-a dedicat în exclusivitate jurnalismului din domeniul sportului, pasiunea sa pe durata întregii vieți, organizând și desfășurând campanii de promovare a sportului în localitățile din Republica Moldova.

Efim Josanu a fost membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (1973) și al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2005), președinte de onoare al Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova (din 2001), membru al Biroului Comitetului de sport al Consiliului Europei (Strasbourg, 1999-2001), membru al Comisiei Olimpice Europene (1998-2001).

În 1996, Efim Josanu a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”.

În ultimul an de viață, Efim Josanu a realizat, în cadrul studioului „Telefilm-Chișinău”, documentarul „Eu, Filimon Boghiu”, un film despre realitatea cruntă, soarta unui martir al neamului.

„Aşa s-a întâmplat că ultima lui lucrare importantă, documentarul „Eu, Filimon Boghiu…”, am realizat-o tot împreună. Mă bucur că am găsit timp în ianuarie 2020 să mergem să lansăm acest film şi la baştina lui Efim, la Teleneşti. A fost un fel de rămas bun al lui Efim de la intelectualitatea de acolo. Drum lin, Efim! O sa ne lipseşti şi o să ne lipsească frumoasa limbă română pe care ai vorbit-o!”, a menţionat jurnalistul Mircea Surdu.

Efim Josanu s-a stins în urma complicațiilor cauzate de virusul Covid-19.

,,A mai plecat în ceruri un coleg de generație… Virusul ucigaș ne-a mai luat un coleg, despre care nu ai fi crezut vreo dată că trecerea anilor i-ar putea schimba chipul, i-ar știrbi tinerețea. Efim Josanu, cel mai bun comentator sportiv, care a dat suflu Mesagerului de la televiziune, cel care a reprezentat sportul R. Moldova in calitatea sa de Președinte al Comitetului Olimpic, cel care avea o relație privilegiată cu prințul de Monaco, cel la care visau mai toate femeile din Chișinău, cel care era un tată și un bunic desăvârșit, cel ale cărui cărți au un loc aparte pe rafturile bibliotecii mele, cel care a știut prin muncă asiduă în vremuri neprielnice să aducă la microfon cea mai frumoasă limbă romană cu… melodia ei firească, nu cea rusească, practicată în acei ani… Cel care avea multe planuri, care nu vor mai fi, din păcate, realizate… Adio, prieten drag… Drum bun….spre stele și spre STELA!”, a menționat, pe pagina sa de facebook, jurnalista Eugenia Guzun.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Covid-19 a făcut încă 17 victime
Articolul anterior
Cum a prins-o prima zăpadă pe Nina Crețu?
Articolul următor