S-a stins din viață Robert Badinter, fiul unor imigranți basarabeni care a abolit pedeapsa cu moartea în Franța

”Părintele” abolirii pedepsei cu moartea în Franţa, fostul ministru socialist al justiţiei Robert Badinter, a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 95 de ani, informează AFP, citat de Agerpres.



Robert Badinter, ministru în timpul preşedintelui socialist Francois Mitterrand (1981-1986), s-a aflat la originea legii adoptate de parlament pe 9 octombrie 1981 care a abolit pedeapsa cu moartea, într-o Franţă atunci majoritară în favoarea pedepsei capitale, iar ulterior a pledat pentru abolirea universală a acesteia.

Preşedintele Emmanuel Macron a evocat o „personalitate a secolului, o conştiinţă republicană, spiritul francez”, adăugând că îi va fi adus un omagiu naţional.

Născut la Paris pe 30 martie 1928, într-o familie de evrei care a emigrat din Basarabia (astăzi R. Moldova, precizează France Presse), Robert Badinter a încetat din viaţă chiar în ziua în care, în 1943, tatăl său a fost arestat la Lyon, pentru a ajunge ulterior în lagărul de concentrare Sobibor, în Polonia, unde a murit.

După studii la universitatea Columbia, Badinter a devenit cofondator al unei firme de avocatură prestigioase, apărând personalităţi, nume mari din presă sau afaceri.

Lupta sa împotriva pedepsei cu moartea şi-a găsit originea în dimineaţa zilei de 28 noiembrie 1972, când unul dintre clienţii săi, Roger Bontemps, complice la o luare de ostatici soldată cu decese, a fost executat.

Acest lucru „vă pune sub semnul întrebării viziunea despre justiţie. Mi-am jurat atunci că voi lupta toată viaţa împotriva pedepsei cu moartea”, a povestit el pentru AFP în 2021.

Respectat astăzi pentru umanismul său în slujba dreptului, Robert Badinter a fost multă vreme detestat ca avocat, considerat prea tolerant faţă de criminali; a urcat adesea treptele tribunalelor sub insulte şi a primit scrisori de ameninţare. „Pentru opinia publică, am fost avocatul asasinilor”, a recunoscut el.

Pe 3 iunie 1983, sute de poliţişti au manifestat sub ferestrele biroului său strigând „Badinter – asasin!” şi „Badinter la Moscova!”, şeful poliţiei fiind nevoit să demisioneze.

Tot Badinter a sprijinit adoptarea, în august 1962, a legii care a abrogat delictul de „homosexualitate”.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Condiții noi pentru candidații la examenele auto din Chișinău și pentru obținerea permiselor de conducere provizorii de către șoferii începători. Anunțul ASP
Articolul anterior
Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit trei mesaje RO-Alert. Explozii în porturile Ismail și Reni
Articolul următor