S-a stins din viață un ilustru medic și savant din țara noastră

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și întreaga comunitate este profund îndurerată de trecerea în eternitate a profesorului Pavel Ciobanu, doctor habilitat în științe medicale, renumit medic ortoped-traumatolog, talentat savant, ilustru pedagog și promotor al medicinei autohtone, cu o activitate de peste 50 de ani în învățământul superior și în medicina practică.

separator
,,Doctorul neobosit, care a ajutat mii de pacienți să scape de suferință, a plecat către „o lume mai bună” la 29 mai 2020, la vârsta de 87 de ani”, se arată în comunicatul instituției.

Pavel Ciobanu s-a născut la 12 iulie 1933, în comuna Speia, plasa Bulboaca, judeţul Tighina, într-o familie de agricultori. A copilărit în satul natal şi a învăţat la Școala Primară din Speia, ulterior la Colegiul de Medicină din Tighina, pe care-l absolveşte cu menţiune, în 1954.

În perioada 1954-1960, Pavel Ciobanu studiază la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău pe care, de asemenea, îl absolveşte cu menţiune. Încă de pe atunci, tânărul Pavel Ciobanu se evidenţia prin activismul său în viaţa studenţească, la facultate fiind printre lideri.

Activitatea practică medicală o inițiază, conform repartizării, la Spitalul Raional Anenii Noi, în 1960, în calitate de medic chirurg şi medic-şef adjunct pentru activitate curativă, unde a lucrat timp de trei ani. În 1963, își începe studiile de doctorat la Institutul de Ortopedie şi Traumatologie din Kiev, Ucraina, sub îndrumarea renumitului academician Fiodor Bogdanov. Doi ani mai târziu, a fost selectat de către ministrul Sănătăţii Nicolae Testemiţanu în calitate de şef al Direcţiei generale curativ-profilactice la Ministerul Sănătății, în această funcție aflându-se până în 1968.

În 1967, sub egida profesorului Bogdanov, susţine cu brio teza de doctor în științe medicale cu tema Reamputarea osteoplastică a gambei cu formarea sinostozei, în cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.

Pavel Ciobanu a activat ca specialist oncolog-osteolog, în cadrul Institutului Oncologic.

A fost șef al Catedrei de protecţie civilă la Universitatea de Stat din Moldova (USM), iar ulterior, în perioada 1978-1986, revine la cursul de perfecţionare a medicilor în Ortopedie şi Traumatologie la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în calitate de asistent, mai târziu – conferenţiar universitar – ani de o valoroasă activitate clinică în diagnosticarea şi tratamentul patologiilor osteoarticulare, inclusiv cu referire la optimizarea consolidării fracturilor cu celule embrionare prin metoda elaborată şi implementată de Domnia Sa.

Din anul 2011, profesorul Pavel Ciobanu activează în calitate de cercetător ştiinţific principal în Laboratorul de inginerie tisulară şi culturi celulare.

Distinsul profesor are la activ peste 110 lucrări ştiinţifice, inclusiv 5 monografii, două articole în publicaţii internaţionale şi 7 instrucțiuni metodologice în domeniul protecţiei civile şi chirurgiei reconstructive. Este autor a 24 de brevete de invenţie în domeniul medicinei, inclusiv în traumatologie, ortopedie şi chirurgie reconstructivă.

Studiile ştiinţifice ale profesorului Pavel Ciobanu sunt consacrate utilizării celulelor fetale umane în tratamentul deficienţelor de consolidare a fracturilor aparatului locomotor. Domnia Sa a fost un specialist unic în terapia celulară, prin cercetările teoretice şi practice, efectuate cu contribuţia consultativă a unor specialişti morfologi, imunologi, embriologi şi clinicişti din URSS: I. Lavrişcelea, Valentin Govallo, Aleksandr Fridinştein (Moscova), Fiodor Bogdanov (Kiev), A.S. Cozliuc, Nicolae Cereş, Isaac Şroit (Chişinău).

Rezultatele cercetărilor sale au fost înalt apreciate în cadrul expoziţiilor internaţionale de inovații din ţară şi de peste hotare – cu 10 medalii de aur, 7 de argint şi 4 de bronz. Este Laureat al Premiului Național, ediția 2013 – pentru lucrarea Transplantul de țesuturi și celule.

Pentru activitatea multilaterală şi prodigioasă, profesorul Pavel Ciobanu a fost decorat cu medaliile „Pentru desţelenire” și „Nicolae Testemiţanu” şi insignele Eminent al Ocrotirii Sănătăţii din URSS, Eminent al Crucii Roşii din URSS și Eminent al Protecţiei civile din URSS.

Dumnezeu să-l odihnească pe ilustrul medic!

În Moldova, crește numărul bolnavilor internați cu Covid-19, inclusiv al celor aflați în stare gravă
Articolul anterior
Prognoza meteo. Meteorologii anunță când vom avea +32 de grade celsius
Articolul următor
Alte articole interesante