S-a stins din viață un ilustru medic și savant din țara noastră

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și întreaga comunitate este profund îndurerată de trecerea în eternitate a profesorului Pavel Ciobanu, doctor habilitat în științe medicale, renumit medic ortoped-traumatolog, talentat savant, ilustru pedagog și promotor al medicinei autohtone, cu o activitate de peste 50 de ani în învățământul superior și în medicina practică.

separator
,,Doctorul neobosit, care a ajutat mii de pacienți să scape de suferință, a plecat către „o lume mai bună” la 29 mai 2020, la vârsta de 87 de ani”, se arată în comunicatul instituției.

Pavel Ciobanu s-a născut la 12 iulie 1933, în comuna Speia, plasa Bulboaca, judeţul Tighina, într-o familie de agricultori. A copilărit în satul natal şi a învăţat la Școala Primară din Speia, ulterior la Colegiul de Medicină din Tighina, pe care-l absolveşte cu menţiune, în 1954.

În perioada 1954-1960, Pavel Ciobanu studiază la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău pe care, de asemenea, îl absolveşte cu menţiune. Încă de pe atunci, tânărul Pavel Ciobanu se evidenţia prin activismul său în viaţa studenţească, la facultate fiind printre lideri.

Activitatea practică medicală o inițiază, conform repartizării, la Spitalul Raional Anenii Noi, în 1960, în calitate de medic chirurg şi medic-şef adjunct pentru activitate curativă, unde a lucrat timp de trei ani. În 1963, își începe studiile de doctorat la Institutul de Ortopedie şi Traumatologie din Kiev, Ucraina, sub îndrumarea renumitului academician Fiodor Bogdanov. Doi ani mai târziu, a fost selectat de către ministrul Sănătăţii Nicolae Testemiţanu în calitate de şef al Direcţiei generale curativ-profilactice la Ministerul Sănătății, în această funcție aflându-se până în 1968.

În 1967, sub egida profesorului Bogdanov, susţine cu brio teza de doctor în științe medicale cu tema Reamputarea osteoplastică a gambei cu formarea sinostozei, în cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.

Pavel Ciobanu a activat ca specialist oncolog-osteolog, în cadrul Institutului Oncologic.

A fost șef al Catedrei de protecţie civilă la Universitatea de Stat din Moldova (USM), iar ulterior, în perioada 1978-1986, revine la cursul de perfecţionare a medicilor în Ortopedie şi Traumatologie la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în calitate de asistent, mai târziu – conferenţiar universitar – ani de o valoroasă activitate clinică în diagnosticarea şi tratamentul patologiilor osteoarticulare, inclusiv cu referire la optimizarea consolidării fracturilor cu celule embrionare prin metoda elaborată şi implementată de Domnia Sa.

Din anul 2011, profesorul Pavel Ciobanu activează în calitate de cercetător ştiinţific principal în Laboratorul de inginerie tisulară şi culturi celulare.

Distinsul profesor are la activ peste 110 lucrări ştiinţifice, inclusiv 5 monografii, două articole în publicaţii internaţionale şi 7 instrucțiuni metodologice în domeniul protecţiei civile şi chirurgiei reconstructive. Este autor a 24 de brevete de invenţie în domeniul medicinei, inclusiv în traumatologie, ortopedie şi chirurgie reconstructivă.

Studiile ştiinţifice ale profesorului Pavel Ciobanu sunt consacrate utilizării celulelor fetale umane în tratamentul deficienţelor de consolidare a fracturilor aparatului locomotor. Domnia Sa a fost un specialist unic în terapia celulară, prin cercetările teoretice şi practice, efectuate cu contribuţia consultativă a unor specialişti morfologi, imunologi, embriologi şi clinicişti din URSS: I. Lavrişcelea, Valentin Govallo, Aleksandr Fridinştein (Moscova), Fiodor Bogdanov (Kiev), A.S. Cozliuc, Nicolae Cereş, Isaac Şroit (Chişinău).

Rezultatele cercetărilor sale au fost înalt apreciate în cadrul expoziţiilor internaţionale de inovații din ţară şi de peste hotare – cu 10 medalii de aur, 7 de argint şi 4 de bronz. Este Laureat al Premiului Național, ediția 2013 – pentru lucrarea Transplantul de țesuturi și celule.

Pentru activitatea multilaterală şi prodigioasă, profesorul Pavel Ciobanu a fost decorat cu medaliile „Pentru desţelenire” și „Nicolae Testemiţanu” şi insignele Eminent al Ocrotirii Sănătăţii din URSS, Eminent al Crucii Roşii din URSS și Eminent al Protecţiei civile din URSS.

Dumnezeu să-l odihnească pe ilustrul medic!

A refuzat cu orice preț să-și deconecteze soția de la aparate și a avut parte de o minune. Femeia s-a trezit la viață după două luni

O femeie din Indiana, SUA, a supraviețuit ca prin minune, după ce problemele de sănătate au băgat-o într-o comă profundă pentru mai multe luni. Cum e posibil? Nimeni nu are explicație pentru această minune, mai ales că medicii nu îi mai dădeau nicio șansă la viață.

Autumn și Zack Carver în ziua nunții lor, îmbrăcați în mireasă și mire.

Autumn și Zack Carver sunt împreună din adolescență și au trăit fericiți împreună aproximativ 19 ani, timp în care și-au extins familia. În 2021, când urma să vină pe lume cel de-al treilea copil al lor, ceva neașteptat s-a întâmplat, scrie www.divahair.ro.

Cuplul s-a îmbolnăvit de COVID-19, iar Autumn, însărcinată în luna a opta, a ajuns de urgență la spital. Medicii s-au văzut nevoiți să îi facă operație cezariană pentru a salva copilul, iar femeia a intrat în comă. A născut un băiețel perfect sănătos, pe care familia l-a numit Huxley. Deși venirea lui pe lume trebuia să fie cea mai frumoasă zi din viața lor, totul s-a transformat într-un adevărat coșmar.

După mai multe luni de chin, doctorii le-au dat apropiaților o veste îngrozitoare. Aveau de gând să o deconecteze pe soția lui Jack de la aparate, fiindcă erau convinși că nu se va mai trezi niciodată. Dar bărbatul știa că Dumnezeu nu îl va lăsa la greu și nu a fost de acord cu această decizie a personalului medical. I-a implorat să o mai lase puțin, păstrându-și vie speranța. Cel mai rău îi părea de faptul că Autumn nici măcar nu apucase să își țină copilul nou născut în brațe. În plus, acasă o așteptau încă două fetițe care întrebau permanent de mama lor.

Tatăl credincios nu voia să își imagineze un viitor fără femeia care i-a dăruit trei copii.

„Nu știu cum arată viața fără ea.”, a mărturisit el.

Cum putea accepta Jack să pună capăt fericirii de care au avut parte în aproape două decenii? Iubirea imensă pentru soție și pentru copii l-a făcut să se roage în fiecare seară, până când…un miracol a avut loc. După două luni, femeia a ieșit din comă, luând pe toată lumea prin surprindere.

Soțul ei a simțit că vede luminița de la capătul tunelului, așa că a făcut o cerere specială, rugând personalul medical să îi dea voie femeii să își țină bebelușul în brațe. Această primă întâlnire a fost un moment extrem de emoționant, iar la întreaga scenă au asistat mai multe persoane.

„Părinții ei, unul dintre cei mai buni prieteni ai ei și multe asistente și medici au fost martori la momentul special. Nu știu dacă a existat un ochi uscat în zonă. Ce zi uimitoare.”, și-a amintit mândrul tată.

Dar acest moment nu a marcat și vindecarea lui Autmn. Doctorii i-au spus că va trebui să facă un transplant de plămâni. Din nou, soțul a fost încrezător și s-a gândit că nu este cazul ca partenera lui să treacă prin așa ceva. Din acest motiv, a cerut și o a doua părere. Apoi, chirurgul toracic i-a asigurat că femeia e pe cale să își revină și că problemele ei nu sunt atât de grave.

„[Doctorul] a intrat și a spus: „Nu aveți nevoie de un transplant pulmonar. O să fiți bine”. A fost o veste super bună. Ne-am îmbrățișat și i-am mulțumit lui Dumnezeu și doctorului.”, a mai spus bărbatul.

Progresul mamei a fost lent, dar iubitul ei soț a știut întotdeauna că, în cele din urmă, își va reveni. A luptat pentru copiii săi, iar acum, la un an de la externare, este foarte bine. În decembrie 2021 a ieșit din spital și s-a întors acasă la fetițe și la bebeluș.

„O zi atât de fericită, emoționantă, copleșitoare. A trebuit să dau înapoi de multe ori și să privesc toată măreția. Ne-am surprins fiicele. Cred că au fost în stare de șoc. Niciuna dintre ele nu a putut vorbi sau reacționa.”, a scris tatăl în mediul online pe 2 decembrie 2021.

Alături de această familie minunată a fost foarte multă lume, printre care și necunoscuți. Toți care au aflat de acest caz și-au unit forțele și s-au rugat împreună pentru vindecarea lui Autumn.

Cei doi prteneri le-au mulțumit permanent oamenilor pentru gândurile bune și pentru susținere. Acum, Jack și fetițele lui se roagă în fiecare seară și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru minunea înfăptuită. Bărbatul a recunoscut că înainte nu avea acest obicei.

„Fiecare zi este un cadou. Spune-le oamenilor că îi iubești și îmbrățișează-i. Se poate schimba totul atât de repede și nu vrei să lași nimic nespus.”, a subliniat Autumn.

Pe 16 septembrie 2022, cuplul a sărbătorit 20 de ani petrecuți împreună. Se pare că le-a fost scris să pășească în continuare pe același drum, iar problemele de sănătate nu i-au putut despărți mai devreme. Sunt extrem de recunoscători că povestea lor merge mai departe și păstrează legătura în mediul online cu toți oamenii care i-au susținut în ultima perioadă. Atât Autumn, cât și Jack încarcă imagini de familie pe Facebook, unde primesc sute și chiar mii de aprecieri.

Povestea lor este un exemplu de putere și iubire infinită. Acum te-ai convins că minunile există? Și nu durează doar trei zile, căci femeia și-a revenit acum un an, iar starea sa este din ce în ce mai bună.

Luptătoarea moldoveancă Mariana Draguțan a cucerit medalia de argint la turneul internațional din Zagreb

Luptătoarea Mariana Draguțan a cucerit medalia de argint la turneul internațional Zagreb Open. Sportiva de 22 de ani a obținut 3 victorii în categoria de greutate 55 kg, cu Erika Bognar (Ungaria), Laura Stanelyte (Lituania) și Lauren Mason (SUA), fiind învinsă doar de japoneza Moe Kiyooka.

Mariana Draguțan s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de lupte | IPN

La Zagreb la feminin vor mai evolua Iulia Leorda (53 kg), Anastasia Nichita (59 kg) și Irina Rîngaci (68 kg), conform olympic.md.

O femeie livrator de pizza, în lacrimi după ce a salvat viața unui client. „Am simțit că e ceva suspect în casă”

O tânără femeie care livrează mâncare la domiciliu a salvat viața unui client după ce a decis să se bazeze pe instinctul ei și să iasă din zona de confort. Femeia s-a emoționat foarte tare când a aflat care au fost consecințele gestului ei curajos.

Într-un TikTok viral, care a strâns milioane de vizualizări, Jessica Higgs, o mamă din Georgia, a vorbit despre modul în care și-a ascultat intuiția în timpul unei livrări de mâncare.

„Am simțit că e ceva suspect în casă”

Clienta care plasase comanda pentru tatăl ei a rugat-o pe Jessica Higgs să lase pungile pe verandă și să își continue drumul, relatează Today.com.

„Am ajuns acolo și ceva îmi spunea: Trebuie să-l ajuți pe acest om”, își amintește femeia în videoclip.

„Nu ar trebui să intri în casa cuiva, dar mi-am folosit intuiția și curajul și am dus cumpărăturile înăuntru.”

În clipa în care a pătruns în locuință, Higgs a observat că bărbatul în vârstă nu era bine.

Jessica Higgs i-a trimis un mesaj fiicei clientului pentru a-i anunța că tatăl ei „arăta bolnav”. Ea a mai menționat în discuția cu fiica bătrânului că în casă era un miros puternic de propan.

Higgs, care se simțea amețită, i-a sugerat clientei că ar putea să existe o scurgere de gaz.

„Plâng din cauza a ceea ce femeia mi-a spus azi dimineață”

Femeia a răspuns că îl va pune pe fiul ei să meargă de urgență la bunicul lui să vadă despre ce e vorba- și a schimbat bacșișul lui Higgs de la comanda online de la 14 dolari la 100 de dolari.

În videoclip, Higgs începe să plângă în timp ce povestește ce s-a întâmplat în continuare. „Plâng din cauza a ceea ce femeia mi-a spus azi dimineață”, spune ea.

„Când fiul meu a mers să-l verifice pe tatăl meu, s-a dovedit că exista o scurgere de gaz. Cu siguranță i-ai salvat viața tatălui meu și a fiului meu mai mic care se afla în aceeași casă”, i-a mărturisit femeia.

„Sunt doar un simplu curier livrator, continuă Higgs printre lacrimi. „Dar dacă vezi ceva acolo unde duci cumpărăturile, nu poți să nu te implici și să pleci indiferent. Sunt atât de fericită că am văzut că exista o problemă și că nu am decis să îmi văd de treabă”, spune ea.

Cuvinte de apreciere pentru gestul femeii

Sute de mii de oameni au comentat videoclipul lui Higgs, inclusiv modelul Bella Hadid și starul Disney Dove Cameron.

„Nu am cuvinte pentru cât de mult m-a mișcat asta. Sunt atât de recunoscător că exiști”, a scris Cameron.

„Suntem inspirați în mod constant de oameni incredibili care aleg să fie curieri livratori și au în mod intenționat un impact pozitiv în viața altora”, a declarat un reprezentant al lanțului de distribuție pentru Today Food.

Gazul propan este foarte inflamabil și buteliile sau rezervoarele nu trebuie depozitate niciodată în interior. Potrivit Propane.com, simptomele inhalării de propan includ greață, amețeli, dureri de cap și bătăi neregulate ale inimii. Expunerea semnificativă la propan poate duce la moarte.

Site-ul notează că, în timp ce propanul în stare naturală este inodor, companiile adaugă o substanță chimică pentru a-i da un miros de ou putred sau de sconcs, astfel încât scurgerile să poată fi detectate.

Acest miros suspect i-a dat lui Jessica senzația că este ceva în neregulă în acea casă și a sunat-o de urgență pe clienta sa.

sursa

În Moldova, crește numărul bolnavilor internați cu Covid-19, inclusiv al celor aflați în stare gravă
Articolul anterior
Prognoza meteo. Meteorologii anunță când vom avea +32 de grade celsius
Articolul următor