S-a stins din viață un ilustru medic și savant din țara noastră

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și întreaga comunitate este profund îndurerată de trecerea în eternitate a profesorului Pavel Ciobanu, doctor habilitat în științe medicale, renumit medic ortoped-traumatolog, talentat savant, ilustru pedagog și promotor al medicinei autohtone, cu o activitate de peste 50 de ani în învățământul superior și în medicina practică.

separator
,,Doctorul neobosit, care a ajutat mii de pacienți să scape de suferință, a plecat către „o lume mai bună” la 29 mai 2020, la vârsta de 87 de ani”, se arată în comunicatul instituției.

Pavel Ciobanu s-a născut la 12 iulie 1933, în comuna Speia, plasa Bulboaca, judeţul Tighina, într-o familie de agricultori. A copilărit în satul natal şi a învăţat la Școala Primară din Speia, ulterior la Colegiul de Medicină din Tighina, pe care-l absolveşte cu menţiune, în 1954.

În perioada 1954-1960, Pavel Ciobanu studiază la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău pe care, de asemenea, îl absolveşte cu menţiune. Încă de pe atunci, tânărul Pavel Ciobanu se evidenţia prin activismul său în viaţa studenţească, la facultate fiind printre lideri.

Activitatea practică medicală o inițiază, conform repartizării, la Spitalul Raional Anenii Noi, în 1960, în calitate de medic chirurg şi medic-şef adjunct pentru activitate curativă, unde a lucrat timp de trei ani. În 1963, își începe studiile de doctorat la Institutul de Ortopedie şi Traumatologie din Kiev, Ucraina, sub îndrumarea renumitului academician Fiodor Bogdanov. Doi ani mai târziu, a fost selectat de către ministrul Sănătăţii Nicolae Testemiţanu în calitate de şef al Direcţiei generale curativ-profilactice la Ministerul Sănătății, în această funcție aflându-se până în 1968.

În 1967, sub egida profesorului Bogdanov, susţine cu brio teza de doctor în științe medicale cu tema Reamputarea osteoplastică a gambei cu formarea sinostozei, în cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.

Pavel Ciobanu a activat ca specialist oncolog-osteolog, în cadrul Institutului Oncologic.

A fost șef al Catedrei de protecţie civilă la Universitatea de Stat din Moldova (USM), iar ulterior, în perioada 1978-1986, revine la cursul de perfecţionare a medicilor în Ortopedie şi Traumatologie la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în calitate de asistent, mai târziu – conferenţiar universitar – ani de o valoroasă activitate clinică în diagnosticarea şi tratamentul patologiilor osteoarticulare, inclusiv cu referire la optimizarea consolidării fracturilor cu celule embrionare prin metoda elaborată şi implementată de Domnia Sa.

Din anul 2011, profesorul Pavel Ciobanu activează în calitate de cercetător ştiinţific principal în Laboratorul de inginerie tisulară şi culturi celulare.

Distinsul profesor are la activ peste 110 lucrări ştiinţifice, inclusiv 5 monografii, două articole în publicaţii internaţionale şi 7 instrucțiuni metodologice în domeniul protecţiei civile şi chirurgiei reconstructive. Este autor a 24 de brevete de invenţie în domeniul medicinei, inclusiv în traumatologie, ortopedie şi chirurgie reconstructivă.

Studiile ştiinţifice ale profesorului Pavel Ciobanu sunt consacrate utilizării celulelor fetale umane în tratamentul deficienţelor de consolidare a fracturilor aparatului locomotor. Domnia Sa a fost un specialist unic în terapia celulară, prin cercetările teoretice şi practice, efectuate cu contribuţia consultativă a unor specialişti morfologi, imunologi, embriologi şi clinicişti din URSS: I. Lavrişcelea, Valentin Govallo, Aleksandr Fridinştein (Moscova), Fiodor Bogdanov (Kiev), A.S. Cozliuc, Nicolae Cereş, Isaac Şroit (Chişinău).

Rezultatele cercetărilor sale au fost înalt apreciate în cadrul expoziţiilor internaţionale de inovații din ţară şi de peste hotare – cu 10 medalii de aur, 7 de argint şi 4 de bronz. Este Laureat al Premiului Național, ediția 2013 – pentru lucrarea Transplantul de țesuturi și celule.

Pentru activitatea multilaterală şi prodigioasă, profesorul Pavel Ciobanu a fost decorat cu medaliile „Pentru desţelenire” și „Nicolae Testemiţanu” şi insignele Eminent al Ocrotirii Sănătăţii din URSS, Eminent al Crucii Roşii din URSS și Eminent al Protecţiei civile din URSS.

Dumnezeu să-l odihnească pe ilustrul medic!

Oamenii de afaceri din R. Moldova vor avea o sărbătoare profesională

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), la propunerea Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii Moldova, a inițiat un proiect de lege care prevede declararea zilei de 27 iunie ca „Ziua Antreprenorului”, în care autoritățile pot organiza manifestări și acțiuni publice.

Ministerul susține că propunerea de instituire a sărbătorii profesionale „Ziua Antreprenorului” vine ca urmare a solicitărilor mai multor asociații de profil, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

„În Republica Moldova există aproximativ 60.000 de întreprinderi, care angajează peste 70% din totalul angajaților din Republica Moldova sau aproximativ 613.000 de persoane. Instituirea sărbătorii profesionale „Ziua Antreprenorului” ar oferi o oportunitate de a menționa și a aprecia contribuția oamenilor de afaceri la progresul economic al Republicii Moldova”, afirmă MDED.

Potrivit MDED, această zi ar servi nu doar ca un prilej de recunoaștere, ci și ca un moment de reflectare asupra sprijinului necesar pe care îl merită antreprenorii în drumul său către succes.

„Considerăm importantă instituirea acestei zile, în primul rând în semn de respect și recunoștință pentru antreprenorii onești care își dezvoltă afacerile în Republica Moldova, creează locuri de muncă, contribuie la dezvoltarea economică și socială, inclusiv prin plata impozitelor la bugetul public național”, adaugă Ministerul Dezvoltării Economice.

Menționăm că, anterior, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, a anunțat că Ziua Antreprenorului va fi marcată anual pe data de 21 august.

O regină a frumuseții, găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află. Nu a mai scăpat cu viață

O fostă concurentă la Miss Ecuador, Landy Parraga Goyburo a fost împușcată mortal în restaurantul unde lua masa, după o postare în care anunța unde era. Numele ei fusese legat de un traficant de droguri care fusese ucis în închisoare, scrie digi24.ro.

O regină a frumuseșii din Ecuador care fusese iubita unui mafiot a fost împușcată într-un restaurant după o postare pe Instagram Landy Parraga Goyburo a fost împușcată după ce a postat pe Instagram o fotografie cu ea servind fructe de mare la un restaurant din orașul Quevedo. Așa au aflat ucigașii ei unde se află. Potrivit unor informaii The Telegraph, tânăra de 23 de ani tocmai făcuse publică fotografia, când doi bărbați înarmați au dat buzna în restaurant și au tras de mai multe ori în ea.

Poliția investighează cazul pe fondul suspiciunilor că crima a fost ordonată de văduva unui baron al drogurilor cu care se credea că Landy ar fi avut o aventură.  Incidentul, surprins de camerele de supraveghere, o arată pe tânără vorbind cu un bărbat în timp ce alți doi bărbați înarmați se apropiau de restaurant. Unul s-a oprit la intrare, în timp ce al doilea a început să tragă. Tânăra și bărbatul cu care vorbea au fost împușcați. Atacatorii au fugit apoi de la locul faptei. Se pare că Landy a fost împușcată de trei ori și a murit. În ultima postare a ei pe contul ei de Instagram, tânăra este fotografiată într-un costum de baie portocaliu, iar mesajul care însoțește imaginea este: „Viața este un ecou, ​​ceea ce trimiți se întoarce la tine”.

Landy Parraga Goyburo a fost o influenceriță Instagram și o regină a frumuseții care a ocupat locul 5 la ediția 2022 a Miss Ecuador.  Potrivit rapoartelor din The Telegraph, ea ar fi fost iubita lui Leandro Norero, un traficant de droguri căsătorit, care a fost ucis într-o revoltă din închisoare în urmă cu 18 luni. Anchetatorii au găsit în telefonul acestuia fotografii cu regina frumuseții și dovezi ale cadourilor generoase pe care el i le oferise, inclusiv apartamente și mașini.

Un miliardar celebru a fost tras pe dreapta de poliție pentru că a condus cu viteză pe propria insulă: „Nu există scuză”

Miliardarul Larry Ellison, cofondator al gigantului de software Oracle, a fost tras pe dreapta de poliție în timp ce conducea pe străzile din Lanai, insulă din Hawaii pe care o deține.  

Miliardarul Larry Ellison, cofondator Oracle, a fost tras pe dreapta de poliție, în timp ce conducea pe străzile din Lanai, insulă pe care o deține.

Al șaselea cel mai bogat om din lume se afla la volanul unui Corvette decapotabil portocaliu, pe Manele Road, când a fost oprit de poliție.

El a fost oprit în trafic, în octombrie anul trecut, pentru că a condus cu viteză. Întregul moment a fost surprins de o cameră de supraveghere atașată pe uniforma agentului, conform Hawaii News Now. Fața sa a fost însă blurată.

Ofițer: „Motivul pentru care te-am oprit este că ai trecut prin semnul de stop și ai cam depășit viteză acolo”.
Ellison: „Dacă am făcut, îmi pare rău”.
Ofițer: „Vreun motiv în special?”
Ellison: „Încercam să ajung acasă la cină, cu copiii mei, dar nu există nicio scuză. Nu există nicio scuză bună”.
Ofițer: „OK, cool. Aș vrea să văd permisul de conducere, înregistrarea și asigurarea, vă rog”.

După ce a căutat aproximativ două minute, Ellison i-a spus ofițerului că nu are permisul de conducere la el.

Milardarul Larry Ellison deține 98% din insula Lanai.

Consilierul județului Maui, Gabe Johnson, a spus că nu este ușor pentru oameni să se confrunte cu proprietarul insulei și l-a felicitat pe agent pentru felul în care a reacționat. .

„Unele comunități, după cum știm cu toții, au lăsat elita pur și simplu, știi, să fugă”, a spus Gabe Johnson.

sursa

În Moldova, crește numărul bolnavilor internați cu Covid-19, inclusiv al celor aflați în stare gravă
Articolul anterior
Prognoza meteo. Meteorologii anunță când vom avea +32 de grade celsius
Articolul următor