S-au dat drept medici și tratau persoanele dependente de alcool și droguri, cu medicamente pentru schizofrenie, privându-le de libertate

Un grup din 5 persoane, originare din Ucraina regiunea Donbas și Odessa, își desfășuraau activitatea criminală pe teritoriul Republicii Moldova.

separator

În urma acțiunilor întreprinse de către procurorii PCCOCS și ofițerii INI s-a stabilit că, acest grup criminal bine organizat, având scopul de a însuși valori materiale, prin înșelăciune și abuz de încredere de la cetățenii Republicii Moldova, sub pretextul că sunt membri ai asociației obștești, necomerciale ”Altera”, colectau sume bănești impunătoare, prin acţiuni de înșelăciune, pentru un pretins program de tratament, fără prescripții medicale, pentru prestarea serviciilor persoanelor dependente de droguri și alcool, însușind bani de la persoanele care se adresau pentru ajutor.Membrii grupului criminal, se prezentau ca specialiști în medicină, abilitați în vindecarea persoanelor dependente de droguri, dar de facto aceștia nu erau certificați sau abilitați de a presta asemenea servicii.

Membrii grupării date au închiriat o casă într-un sector de vile din Orhei, comuna Ivancea, unde intenționat, au creat condiții ca persoanele deținute ilegal pe teritoriul acestei vile, să nu o poată părăsi, adică cetățenii ilegal, contra voinței lor, erau privați de libertate.

Membrii grupului criminal, administrau ilegal persoanelor deținute, diverse medicamente destinate tratamentului persoanelor bolnave de schizofrenie. Pentru durata de 28 de zile membrii grupului criminal ilegal însușeau de la cetățenii Republicii Moldova sume bănești între 10 000 lei și 15 000 lei, durata tratamentului ilegal ulterior era prelungit pe un termen ne determinat, atât timp cât rudele persoanelor deținute achitau sumele bănești cerute de către membrii grupului criminal.

Medicamentele care se administrau persoanelor deținute, sunt fabricate în Ucraina și se administrau prin înșelăciune, fără careva prescripții medicale. În urma administrării acestor pastile persoanele deținute, intrau în somnolență de ore în șir și chiar mai multe zile, ulterior acestea aveau dereglări de sănătate.

La moment sunt recunoscute în calitate de părți vătămate 7 cetățeni ai Republicii Moldova, care au avut de suferit în urma activității ilegale a acestui grup criminal. Aceste persoane sunt supuse expertizei medicale, pentru a identifica prejudiciul adus stării de sănătate.

Conform datelor de urmărire penală, membrii grupării anterior au fost judecați pe teritoriul Ucrainei pentru diverse genuri de infracțiuni și anume comercializarea ilegală a drogurilor, răpiri de persoane, tâlhării, jafuri, furturi. Bănuiților li se încriminează infracțiunile prevăzute de art. 166 alin. (2) lit. b), d), și art. 190 alin. (1) Cod penal al Republicii Moldova, care prevăd privațiune de libertate pe un termen de la 3 până la 7 ani.
În prezent se petrec multiple măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală, pentru identificarea rolurilor membrilor grupului criminal.

Fără feerie de sărbători! Guvernul cere deconectarea iluminatului decorativ

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție cu privire la economisirea resurselor energetice în orele de vârf: între 07:00 și 11:00 și în intervalul orelor 18:00 și 23:00. Astfel, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor asigura reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, scrie newtv.md.

Totodată, comisia dispune deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior),cu excepția iluminatului firmei.

Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 ba fi limitată funcționarea scărilor rulante, a escalatoarelor.

Întreprinderile în care funcționează cuptoarele electrice, aparate de sudură, instalații de topire electrice vor organiza programul de lucru astfel,  încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Autoritățile recomandă oamenilor să nu utilizeze liftul în orele de vârf

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) le recomandă cetățenilor să nu folosească liftul în orele de vârf. În dispoziția emisă de CSE în data de 27 decembrie se precizează că administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare trebuie să plaseze la locul de chemare un anunț prin care cetățenii vor fi atenționați despre o posibilă blocare, scrie newtv.md.

”În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”, precizează CSE.

Un nou mesaj de la Kremlin! Rușii au distribuit un clip în care sania lui Moș Crăciun este spulberată de o rachetă

Canalele Telegram pro-Kremlin au difuzat, vineri, un videoclip de Anul Nou în care sistemele rusești de apărare aeriană doboară sania cu reni a lui Moș Crăciun. Totul sub privirile aprobatoare ale lui „Moș Gerilă”, care îl îmbrățișează pe soldatul ce a monitorizat „acțiunea”, relatează The Moscow Times citat de libertatea.ro.

Videoclipul, distribuit pentru prima dată de canalul Pul N3 Telegram, începe cu Moș Crăciun zburând deasupra centrului Moscovei pe melodia „We Wish You a Merry Christmas”.

„Ho-ho-ho”, strigă din înaltul cerului Moș Crăciun, care ține în sanie rachete NATO, în timp ce bea o Coca-Cola. „Bună, ruși. Iată cadourile voastre”, spune Moș Crăciun. „La mulți ani”, adaugă Moșul înainte ca o rachetă să-i lovească sania, făcând-o să explodeze în aer.

Intră în scenă „Moș Gerilă” Scena se mută apoi într-o cameră de control, unde un militar rus și Moș Gerilă – versiunea rusă a lui Moș Crăciun – monitorizează acțiunea pe un ecran, în timp ce pe fundal se aude o melodie populară tradițională rusă. „E gata?”, îl întreabă Moș Gerilă pe militarul care poartă căști.

„Da, e gata. Ținta a fost distrusă”, răspunde militarul. „Bun. Nu avem nevoie de nimic străin pe cerul nostru, care să ne zboare deasupra capetelor”, spune Moș Gerilă, îmbrățișându-l pe militar. Publicarea clipului are loc la doar două zile după ce un avion de pasageri al Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în vestul Kazahstanului. Autoritățile azere suspectează că avionul ar fi fost lovit de o rachetă Panțîr lansată de sistemul de apărare antiaeriană din Rusia.    

Un proiect de lege care introduce penalităţi pentru utilizarea recipientelor din plastic, a fost înregistrat la Parlament
Articolul anterior
Înflorește ambrozia, planta care agravează alergiile și astmul bronșic. Recomandările specialiștilor de la ANSA
Articolul următor