Salariile primarilor vor crește cu 50% din 2024

Salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliilor vor crește cu 50%. O spune ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, potrivit căruia autoritățile sunt în proces de identificare a fondurilor pentru a asigura o majorare semnificativă a lefurilor aleșilor locali. Ministrul Finanțelor spune că majorarea va fi decisă printr-un amendament al deputaților care va fi aprobat la examinarea proiectului legii bugetului de stat în lectura a doua, notează IPN.

În timpul forumului aleșilor locali care a avut loc la 9 decembrie, președintele Maia Sandu a solicitat Guvernului să identifice fonduri pentru a asigura creșterea salariilor conducătorilor administrațiilor publice locale. Ministrul Finanțelor spune că din bugetul de stat vor fi alocați bani pentru majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliilor.

„Un an de zile am fost primar. Știu problemele, provocările, așteptările cetățenilor. S-a cerut această majorare. Noi acum suntem în faza activă de a scutura tot ce mai avem ca să reușim să creștem semnificativ salariile. Cred că va fi vorba de o creștere de peste 50%. Este o creștere esențială pentru primari. Noi ne asumăm această creștere din bugetul de stat pentru primari, viceprimari și secretari de consilii. În același timp, suntem acum în discuții cu CALM ca să găsim o soluție pentru a liberaliza potențialul autorităților publice locale, astfel încât în cazul în care ele au venituri proprii și aceste venituri sunt în creștere, să poată să-și achite angajații interni din veniturile proprii. Sper aici să găsim un compromis”, a spus Petru Rotaru în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTv.

Potrivit ministrului, majorarea salariilor edililor va avea loc de la începutul anului viitor. Un amendament în acest sens, la proiectul legii bugetului de stat, va fi propus de deputați.

„Atât autoritățile publice centrale, cât și autoritățile publice locale sunt oameni care lucrează în slujba cetățenilor și ei toți trebuie să fie tratați în mod egal, ca să avem o conlucrare între APC și APL. În privința majorării salariilor, cred că între prima și a doua lectură va fi un amendament din partea deputaților prin care vom spune exact care este spațiul fiscal care ne permite aceste majorări”, a punctat ministrul Finanțelor.

În prezent, în Republica Moldova sunt 895 de primari aleși în urma scrutinului local general din noiembrie.

Un cetățean ucrainean deghizat în femeie a fost prins la frontieră

Cetățenii ucraineni sunt în culmea disperărilor și încearcă diverse modalități pentru a scăpa de înrolare.

Un ucrainean deghizat în femeie a fost prins la hotarul cu România

Un nou caz de acest fel a fost raportat de Serviciul Poliției de Frontieră. Este vorba de un locuitor al orașului Zolotonoșa din regiunea Cerkasî, transmite newtv.md.

În vârstă de 44 de ani, bărbatul s-a deghizat în femeie, pentru a trece frontiera cu România. El și-a pus perucă, sâni artificiali, s-a machiat și s-a îmbrăcat în fustă, iar polițiștilor le-a prezentat pașaportul surorii sale. 

Chiar și după ce a fost deconspirat, el insista că este ”cetățeancă” a Ucrainei. Ulterior, el a recunoscut că a folosit acest șiretlic pentru a fugi de război. Serviciul Poliției de Frontieră anunță că bărbatului i-a fost întocmit un proces-verbal pentru abatere administrativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector

Lilian Brînză este a fost numit astăzi, 7 mai, vicedirector medical al Spitalului Clinic Bălți, responsabil de partea curativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector. Ce experiență are

Anterior, Lilian Brînză a deținut funcția de șef al Blocului de operații, precum și alte funcții de conducere.

Este medic chirurg de mai bine de 30 de ani și a activat în mai multe instituții medicale din țară.

Sute de asistenți sociali personali din Chișinău, reangajați de Guvern

Începând cu luna mai, 507 de asistenți personali, demiși în primele luni ale anului, au fost angajați în cadrul serviciului social asistență personală instituit de curând în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, această cifră reprezintă 67% din totalul de 758 de asistenți personali, demiși la începutul anului de Primăria Chișinău.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat soluția identificată pentru a putea restabili serviciul prestat celei mai vulnerabile categorii de cetățeni din Capitală și anume persoanele cu dizabilități severe.

Reprezentanții MMPS menționează că Ministerul va continua să angajeze asistenții personali afectați până în prezent, dar și pe cei care vor fi disponibilizați ilegal în perioada următoare.

Ministerul reamintește că 1.200 asistenți personali cu care au fost încetate raporturile de muncă sau redusă norma de muncă au primit și un sprijin financiar din partea statului. Mai exact:

-în luna martie, o plată în sumă fixă de 5.000 de lei pentru toți asistenții vizați;

-în luna aprilie, au beneficiat de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția, în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.

Zeci de buncăre din Moldova, în stare deplorabilă
Articolul anterior
Mister într-un avion! Un bărbat a ajuns din Europa în SUA fără bilet sau pașaport. Nimeni nu își poate explica faptul cum a fost îmbarcat
Articolul următor