Salariu de 65.000 lei lunar, pentru șeful de la autosalubritate

Șeful întreprinderii municipale „Regia Autosalubritate”, Eugeniu Axientiev, a fost demis astăzi de către Consiliul Municipal Chișinău, iar primarul capitalei, Ion Ceban, a fost obligat să numească un interimar la conducerea acesteia, până la organizarea unui concurs de ocupare a funcției, care să fie neapărat o persoană din cadrul întreprinderii, cu o experiență de cel puțin patru ani în domeniu.

separator

Ceban a declarat, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), că grupul de lucru care a examinat activitatea lui Eugeniu Axentiev, după incendiul de proporții de la gunoiștea de la Țânțăreni, ar fi stabilit „neglijență în serviciu, neprofesionalism, abuz de putere”.

Primarul a exemplificat prin nereguli care s-ar referi la servicii de autospălătorie oferite unor persoane juridice „în mod dubios”, procurarea de piese de schimb folosite în alte scopuri, angajații de la gunoiștea din Țânțăreni ar fi fost impuși să lucreze la Axentiev acasă etc.

Ceban a adăugat că va cere organelor de drept să verifice aceste informații, inclusiv faptul că șeful întreprinderii municipale „Regia Autosalubritate” și-ar fi atribuit ilegal prime, încasând lunar până la 65 de mii de lei, în condițiile în care salariul său este de 12 mii de lei.

„În anul 2019, Axentiev a ridicat un salariu de circa 750 de mii de lei, salariul lunar fiind de 62-63-64 de mii de lei. Aceste acțiuni s-au desfășurat ilegal. Dumnealui singur și-a atribuit astfel de prime, când salariul de funcție este de 12 mii de lei. (…)

Avem toate temeiurile legale să solicităm suportul pentru demisia lui Axentiev, interimatul îl va asigura dl Vulpe”, a declarat Ceban la ședința CMC, anunțând că Axentiev a plecat în concediu medical începând de astăzi.

Menționăm că, potrivit declarației de avere a lui Eugeniu Axentiev din anul 2019, acesta a încasat un salariu de 786.760 de lei sau câte 65,5 mii de lei lunar. De asemenea, Axentiev încasează o pensie de 9,5 mii de lei pe lună și deține numeroase bunuri, inclusiv terenuri agricole și extravilane, casă de locuit, vilă, apartament, trei garaje etc.

Anterior, Eugeniu Axentiev s-a arătat „surprins” de faptul că primarul Ceban i-a solicitat demisia, afirmând că nimeni nu i-a prezentat niciun argument care ar fi fundamentat această cerere. De asemenea, Axentiev a respins acuzațiile care i-au fost aduse.

Consiliera municipală din partea Partidului Liberal, Veronica Herța, a declarat că administrația capitalei ar încerca să „scape” de Eugeniu Axientiev, pentru ca funcția respectivă să fie ocupată de o persoană „apropiată socialiștilor”, ca, într-un final, întreprinderea municipală să ajungă pe mâna lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror al Federației Ruse, partener de afaceri cu familia lui Igor Dodon, inclusiv în domeniul prelucrării deșeurilor, transmite ziarulnational.md.

Infrastructură modernă la noi în țară! Republica Moldova și UE consolidează cooperarea în domeniul transporturilor

Modernizarea infrastructurii și integrarea Republicii Moldova în rețelele de transport europene au fost principalele subiecte discutate în cadrul celei de-a doua reuniuni a Dialogului la nivel înalt Republica Moldova-Uniunea Europeană în domeniul transporturilor. La eveniment a participat conducerea  Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și a Direcției Generale Mobilitate și Transport (DG MOVE) din cadrul Comisiei Europene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat importanța cooperării sectoriale pentru dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii de transport din Moldova și apropierea de standardele Uniunii Europene. „Republica Moldova își aliniază modelul de dezvoltare al infrastructurii de transport la cel european, punând accent pe hub-uri multimodale, asigurând tranziția către un transport mai sustenabil și reducerea costurilor logistice. Suntem hotărâți să finalizăm până în 2027 procesul de transpunere a legislației europene în sectorul transporturilor”, a declarat vicepremierul.

Vladimir Bolea a menționat intenția Republicii Moldova de a iniția discuții privind liberalizarea permanentă a transporturilor – măsură esențială pentru sprijinirea sectorului și creșterea competitivității. „Liberalizarea transporturilor, valabilă până la sfârșitul acestui an, a fost un sprijin real pentru sectorul nostru. Tocmai de aceea, vrem să deschidem discuțiile pentru un regim permanent de liberalizare. Este important să le oferim transportatorilor noștri stabilitate și predictibilitate, ca să poată lucra cu încredere și să se dezvolte pe termen lung”, a adăugat Vladimir Bolea.

Magda Kopczyńska, Director General al Departamentul pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE), a salutat progresele Moldovei în armonizarea legislației naționale cu acquis-ul UE și în dezvoltarea proiectelor de infrastructură conectate la rețelele transeuropene de transport. În același timp, directorul DG MOVE a reafirmat angajamentul Uniunii Europene de a sprijini Moldova în alinierea la reglementările și standardele europene în domeniul transporturilor. „Moldova este un partener important pentru Uniunea Europeană, iar progresul în domeniul transporturilor va deschide noi oportunități economice și va spori conectivitatea regiunii”, a declarat Magda Kopczyńska.

Discuțiile la nivel de experți în cadrul reuniunii s-au concentrat pe integrarea Republicii Moldova în rețelele transeuropene de transport (TEN-T), cu scopul de a transforma țara într-un hub regional de transport. De asemenea, au fost discutate soluțiile inovative în domeniul digitalizării transporturilor și dezvoltarea transporturilor multimodale pentru o gestionare mai eficientă a traficului și creșterea siguranței și sustenabilității sectorului.

Un alt subiect abordat a fost integrarea sectorului de transport rutier și feroviar al R. Moldova în piața europeană, precum și armonizarea reglementărilor naționale cu cele ale Uniunii Europene. În acest sens, au fost examinate măsuri concrete pentru alinierea legislației și reglementărilor naționale la standardele europene și implementarea mecanismului european Culoarele Solidarității.

Toate intervențiile medicale efectuate acrobatei ucrainence, care a căzut în timpul unui spectacol la Arena Chișinău, plătite de IMU

Pe data de 23 martie, pacienta Elizaveta Muska, în vârstă de 25 de ani, cetățeană a Ucrainei, originară din Harkov, a fost transportată de urgență la IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU) din Chișinău, după ce a suferit un traumatism grav în urma unei căderi de aproximativ patru metri în timpul unei prestații pe scenă, în incinta Chișinău Arena.

Potrivit IMSP Institutul de Medicină Urgentă, la sosirea în Unitatea de Primiri Urgențe, starea pacientei era critică. Ea a fost imediat preluată de echipa de traumă și supusă investigațiilor imagistice și de laborator, care au condus la stabilirea unui diagnostic, transmite Știri.md.

După efectuarea unui examen RMN, s-a decis efectuarea unei intervenții chirurgicale la nivelul coloanei cervicale.

Autoritățile menționează că, după șapte zile de la intervenția chirurgicală, pacienta a fost externată în stare satisfăcătoare, fără deficit neurologic, la nouă zile de la internare.

Cheltuielile pentru investigațiile medicale, intervenția neurochirurgicală, anestezia și tratamentul medicamentos au fost acoperite integral de IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Incidentul a avut loc la 23 martie, când aacrobata a căzut în timpul unui spectacol la Arena Chișinău și a fost internată inițial în reanimare, sub supravegherea medicilor. 

Conform primelor cercetări, organizatorii evenimentului susțin că artista nu s-ar fi asigurat corespunzător înainte de salt.

„Imediat a fost efectuată o inspecție a echipamentului la fața locului, care s-a dovedit a fi pe deplin operațional și în stare bună de funcționare. După analiza detaliată a filmărilor de pe camerele video, a devenit clar că artista nu și-a asigurat în mod corespunzător mâna, ceea ce a dus la consecințe tragice”, au declarat organizatorii.

Poliția a deschis o anchetă pentru a clarifica circumstanțele acestui incident. De asemenea, acesta nu este primul accident de la Arena Chișinău. În 2023, un bărbat a căzut din tribune și a ajuns la Urgență, iar altul a fost rănit după ce o dronă i-a căzut peste față.

Detalii despre locurile pentru fumat și măsurile de siguranță implementate la Aeroportul Chișinău

Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat măsurile implementate pentru asigurarea unui mediu sigur pentru pasagerii săi, în special în ceea ce privește zona de fumat din incinta Aerogării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Respectând angajamentul de a oferi informații verificate din prima sursă, venim cu detalii referitoare la ZONA DE FUMAT din incinta aeroportului.

Dorim ca fiecare pasager care trece prin Aeroportul Internațional Chișinău să știe că se află într-un mediu sigur. În acest sens, vă informăm că spațiul destinat fumatului a fost verificat de Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, care a confirmat că sunt respectate toate măsurile de protecție împotriva incendiilor. De asemenea, sistemele automatizate de stingere, semnalizare și avertizare la incendiu din terminal funcționează conform normelor în vigoare.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, zona de fumat este o construcție provizorie care nu necesită certificat de urbanism sau autorizație de construcție. Scopul acesteia este de a oferi o alternativă sigură pentru pasageri și de a preveni incidentele cauzate de fumatul în spații neautorizate, cum ar fi toaletele – inclusiv cele destinate copiilor și persoanelor cu dizabilități.

Pentru transparență, atașăm mai jos câteva dintre concluziile oficiale ale Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, care confirmă conformitatea și siguranța zonei de fumat.

Aeroportul Internațional Chișinău rămâne dedicat siguranței și confortului fiecărui pasager. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim călătorii plăcute!”

16 fotografii impresionante care te vor face să privești istoria cu alți ochi
Articolul anterior
Ziua de 28 august – zi de odihnă, 22 august – zi de lucru
Articolul următor
Close menu