Salina Turda din Romania este luată în calcul pentru a fi transformată în adăpost antiatomic

Agentia Associated Press a publicat vineri un amplu material despre pregatirile din tarile central europene in fata amenintarilor cu atacuri nucleare ale Rusiei. Agentia afirma ca si in Romania se ia in calcul ca Salina Turda sa fie transformata in adapost.

„In Romania, o fosta mina de sare imensa, Salina Turda, acum o atractie turistica, se afla pe o lista guvernamentala de potentiale adaposturi”, scrie AP. Salina Turda ar putea adaposti peste 800.000 de oameni, scrie presa locala din Turda. Salina a fost folosita ca adapost antiaerian si in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Materialul integral din Associated Press:

La doua etaje sub o uzina moderna de productie a otelului de la marginea de nord a Varsoviei se afla o relicva neatinsa a Razboiului Rece: un adapost care continea masti de gaze, brancarde, truse de prim ajutor si alte articole menite sa ajute liderii apararii civile sa supravietuiasca si sa ghideze operatiunile de salvare in caz de atac nuclear sau alte dezastre.

O harta a Europei de pe un perete arata inca Uniunea Sovietica – si nicio Ucraina independenta. Cizmele si jachetele vechi emana un miros de mucegai. O centrala militara de campanie avertizeaza: „Atentie, inamicul va asculta”.

Pana acum, nimeni nu s-a gandit serios ca incaperile construite in anii 1950 – si intretinute acum ca o „curiozitate istorica” de uzina ArcelorMittal Warszawa, potrivit purtatoarei de cuvant Ewa Karpinska – ar putea fi folosite din nou intr-o zi ca adapost. Dar, in timp ce Rusia ataca Ucraina, cu bombardamente in jurul unei centrale nucleare si amenintari repetate ale Rusiei de a folosi o arma nucleara, guvernul polonez a ordonat luna aceasta un inventar al celor 62.000 de adaposturi antiaeriene din tara.

Razboiul a declansat temeri in intreaga Europa, iar acestea sunt resimtite mai ales in tari precum Polonia si Romania, care se invecineaza cu Ucraina si care ar fi foarte vulnerabile in cazul unui dezastru atomic.

Dupa ordinul guvernului polonez, pompierii au vizitat saptamana trecuta adapostul uzinei siderurgice si l-au inscris in registrul lor. Liderii din Varsovia au declarat ca metroul si alte adaposturi subterane ale orasului ar putea adaposti toti cei 1,8 milioane de locuitori si chiar mai mult in cazul unui atac cu arme conventionale.

Karpinska, de la uzina ArcelorMittal Varsovia, a inceput sa primeasca brusc cereri de informatii despre adapost. In urma amenintarilor presedintelui rus Vladimir Putin de a efectua un atac nuclear tactic, „toata lumea este ingrijorata”, a spus ea. „Cred ca nu va (organiza un atac nuclear), ca ar fi complet nebunesc, dar nimeni nu a crezut cu adevarat ca va incepe acest razboi”.

Pe fondul luptelor din jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, Polonia a elaborat, de asemenea, un plan pentru a oferi tablete de iodura de potasiu statiilor de pompieri locale, care le vor distribui populatiei in caz de nevoie. In alte parti ale Europei a existat o graba in ceea ce priveste iodura de potasiu – care protejeaza glanda tiroida din gat in caz de expunere la radiatii – inclusiv in Finlanda, unde guvernul a indemnat populatia sa le cumpere.

In timpul Razboiului Rece au existat sute de mii de adaposturi in Europa. Unele datau din perioada de pregatire a celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timp ce autoritatile din perioada comunista au ordonat, de asemenea, ca noile facilitati rezidentiale si de productie sa includa adaposturi subterane.

Finlanda, care se invecineaza cu Rusia, impreuna cu Suedia si Danemarca, si-au mentinut adaposturile in functiune. Finlanda, de exemplu, mentine adaposturi in orase si in alte zone dens populate, capabile sa gazduiasca aproximativ doua treimi din populatie. Cateva dintre ele sunt proiectate sa reziste la detonarea unei bombe nucleare de 100 de kilotone.

In timp ce unele tari inca isi mai pastreaza adaposturile subterane din timpul Razboiului Rece, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, unele au fost transformate in muzee – relicve ale unei epoci anterioare a temerilor nucleare care nu ar oferi astazi nicio protectie reala.

Adaposturile antiatomice au fost un element cheie in doctrina de pregatire a fostei Iugoslavii impotriva unui atac nuclear.

Cel mai faimos dintre toate, aflat intr-o zona muntoasa la 60 de kilometri de Sarajevo, in Bosnia, este o vasta fortareata subterana construita pentru a proteja liderii militari si politici. Cunoscuta atunci doar de presedintele iugoslav, de patru generali si de o mana de soldati care o pazeau, situl de la Konjic a fost transformat in 2010 intr-o galerie de arta moderna.

„Din punct de vedere politico-militar si geopolitic, mediul global din acest moment este, din pacate, foarte asemanator cu ceea ce a fost (in timpul Razboiului Rece), impovarat de un sentiment foarte greu de razboi iminent”, a declarat Selma Hadzihuseinovic, reprezentanta unei agentii guvernamentale care administreaza situl.

Ea a spus ca buncarul ar putea fi repus in functiune intr-un nou razboi, dar, avand in vedere ca armele nucleare au devenit mult mai puternice, nu ar mai fi „atat de util pe cat ar fi trebuit sa fie atunci cand a fost construit”.

In Romania, o fosta mina de sare imensa, Salina Turda, acum o atractie turistica, se afla pe o lista guvernamentala de potentiale adaposturi.

De asemenea, multi locuitori din mediul urban trec zilnic pe langa adaposturi fara sa-si dea seama, in timp ce circula cu metroul in orase precum Varsovia, Praga si Budapesta.

„Am masurat cate persoane ar putea incapea in trenuri pe toata lungimea metroului, in statiile de metrou si in alte spatii subterane”, a declarat Michal Domaradzki, director al departamentului de securitate si gestionare a crizelor din cadrul orasului Varsovia. „Exista suficient spatiu pentru intreaga populatie”.

Attila Gulyas, presedintele Sindicatului muncitorilor din transportul urban din capitala ungara, a fost implicat in exercitii regulate pe liniile de metrou din oras. El a fost antrenat sa adaposteasca mii de oameni in calitate de sef al statiei Astoria de pe linia 2 a metroului din Budapesta.

„Sistemul este si astazi in functiune, functioneaza perfect, poate fi folosit in orice situatie de urgenta”, a spus Gulyas. „Pana la 220.000 de persoane pot fi protejate de sistemul de adaposturi din tunelurile liniilor 2 si 3 de metrou”.

Dar, in conditiile in care Rusia poarta un razboi energetic impotriva Europei si costurile energiei electrice cresc vertiginos, pentru multi, principala grija este cum sa treaca iarna.

Sorin Ionita, analist al Expert Forum din Bucuresti, Romania, a declarat ca multi considera improbabil un atac nuclear rusesc, deoarece acesta nu ar „aduce un mare avantaj militar rusilor”.

Cu toate acestea, amenintarile lui Putin se adauga la un sentiment general de anxietate intr-o lume in tumult.

La doar cateva zile dupa ce a inceput invazia rusa, cehii au cumparat pastile de iodura de potasiu ca un fel de precautie impotriva unui atac nuclear. Expertii spun ca acestea ar putea fi de ajutor in cazul unui dezastru la o centrala nucleara, dar nu si impotriva unei arme nucleare.

Dana Drabova, sefa Biroului de Stat pentru Securitate Nucleara, a declarat ca, intr-un astfel de caz, pastilele anti-radiatii ar fi „inutile”.

O mămică a reușit să-și salveze de la moarte copilul de doar o săptămână datorită sfaturilor primite la telefon de la un medic de la 112

Miercuri, într-o familie din mun. Orhei s-a întâmplat un caz cumplit. Timpul parcă a înghețat pentru părinții, care și-au văzut nou-născutul de doar o săptămână la un pas de moarte. Micuța s-a înecat cu laptele matern și nu mai putea să respire, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Imediat, părinții au sunat la 112, iar medicul superior al Dispeceratului comun de urgență IMSP CNAMUP, Viorica Murzac care a preluat apelul de urgență, a reușit să-i salveze viața, oferindu-i mamei sfaturi necesare pas cu pas.

Cu toate că ambulanța era pe drum, minutele în care copilul nu putea respira erau vitale. Din fericire, mama nu și-a pierdut prezența de spirit și a reușit să aplice manevrele de salvare, întocmai, cum i-a explicat medicul IMSP CNAMUP. După indicațiile respectate, copilul a putut respira din nou.

Echipa de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Orhei, ajunsă în 5 minute la domiciliu, a preluat bebelușul și a acordat îngrijiri medicale care se impuneau, reușind în câteva secunde să stabilizeze parametrii vitali a nou-născutului.

Fetița împreună cu mama sa au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei. La moment, copilul este în afara oricărui pericol!

Copilul a fost salvat chiar de mama lui, care a avut stăpânire de sine și a urmat indicațiile colegei noastre, astfel eforturile comune au contribuit enorm la salvarea copilului.

”Menționăm faptul că toți cei din Dispeceratul comun de urgență IMSP CNAMUP au avut clipe emoționante, după minutele în care parcă își ținuseră respirația și trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului!

Într-o astfel de situație, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaștem regulile de acordare a primului ajutor de bază!

Bravo doamnei Viorica Murzac, medic superior al Dispeceratului comun de urgență IMSP CNAMUP care a dat dovadă de profesionalism, abnegație și empatie!”, se arată în comunicatul instituției.

Celebra piesă ”Dragostea din tei” a ajuns la EURO 2024! Melodia lui Dan Balan răsună la Campionat. VIDEO!

Celebra piesă ”Dragostea din tei” a ajuns la EURO 2024! Melodia lui Dan Bălan răsună la Campionat, scrie stiripesurse.md.

Dacă nu fotbaliștii, atunci artiștii ne-au adus la un eveniment sportiv de mare anvergură. Celebra melodie a lui Dan Balan „Dragostea din tei” e ascultată la Campionatul European de Fotbal UEFA 2024, în versiunea interpretată de сântăreața germană Leony. Piesa „Faded Love” a răsunat chiar la ceremonia festivă de deschidere a Campionatului.

Managerul lui Dan Balan, Andrei Hristiuc a declarat pentru CanCan că artistul a aprobat personal includerea piesei în coloana sonoră a Campionatului.

„Dan a aprobat versiunea piesei “Faded Love” acum 3 ani, atunci când a fost lansată. Recent, când UEFA a cerut dreptul de a o include și a o folosi pentru campionat, Dan a aprobat din nou. Dan este fericit că piesa lui se reinventează în fiecare an prin diferite versiuni în diferite limbi, după 21 de ani de la momentul în care a scris-o și că este utilizată la evenimente importante precum UEFA 2024.”

Piesa „Faded Love”, pe melodia lui Dan Balan a fost lansată acum trei ani, videoclipul oficial are peste 11 milioane de vizualizări în prezent.. Pe când originalul videoclip al trupei O-ZONE, „Dragostea din tei” are peste 223 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Șor bagă pensionarii din Orhei într-o schemă de spălare de bani

Majoritatea lui Șor din Consiliul Municipal Orhei intenționează să aprobe, în cadrul ședinței de azi, inițierea mai multor acorduri ilegale cu „Promsviazbank” – o instituție bancară din Rusia, afiliată Ministerului rus al Apărării și aflată sub sancțiuni internaționale – precum și cu organizația neguvernamentală rusă „Eurasia”, pentru a implementa o nouă schemă de spălare de bani. Mai exact, partidul-satelit al lui Șor, „Forța Alternativa și de Salvare a Moldovei” (FASM), care deține majoritatea în cadrul consiliului, vrea să atragă fonduri din Rusia cu scopul de a acorda așa-zis „ajutor financiar” pentru pensionarii din municipiu prin intermediul cardurilor „MIR”.

Potrivit deschide.md., în cazul „Promsviazbank”, acordul prevede prestarea serviciilor bancare, cooperarea și schimb de informații pe diverse subiecte. Cât privește ONGA „Eurasia” – , scopul căreia este deturnarea parcursului european al R.Moldova – autoo organizație creată în Rusia de oamenii lui Șorritățile din Orhei intenționează să colaboreze în următoarele domenii:

  • schimb de experiență și informații;
  • elaborarea și punerea în aplicare a programelor comune;
  • înființarea de grupuri comune de lucru;
  • efectuarea de monitorizări, sondaje, cercetări;
  • organizarea de reuniuni, conferințe, seminare.

Prin aceste acorduri, gruparea „Șor” pretinde că va oferi câte 2 mii lei/lunar pentru pensionarii din mun. Orhei, în scopuri „filantropice și de sponsorizare”. Banii vor fi alocați de ONGA „Eurasia” prin intermediul „Promsviazbank”, după o schemă similară cu cea din Găgăuzia.

Pentru a-și legifera acțiunile, reprezentanții FASM-ului lui Șor fac trimitere la prevederile din Legea privind administraţia publică locală, conform cărora autoritățile locale pot colabora cu agenţi economici şi asociaţii obşteşti din străinătate în scopul realizării unor acţiuni sau lucrări de interes comun. Totuși, „acțiunile de interes comun” presupun realizarea de către ambele părți a unor activități, iar acordurile sus-menționate nu descriu sub nicio formă acțiunile pe care vor trebui să le realizeze pensionarii sau autoritățile locale din Orhei în schimbul ajutoarelor financiare.

Totodată, Legea cu privire la filantropie şi sponsorizare notează expres cine sunt beneficiarii activităților filantropice și de sponsorizare. Astfel, aceștia pot fi:

  1. organizațiile necomerciale;
  2. instituțiile publice (medico-sanitare, de asistență socială, de învățământ);
  3. autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi și al doilea;
  4. întreprinderile sociale;
  5. întreprinderile sociale de inserție;
  6. cultele religioase și părțile componente ale acestora.

În acest sens, pensionarii, cărora gruparea „Șor” intenționează să le ofere bani, nu pot beneficia de aceste activități „filantropice”.

Totodată, menționăm că aceste fonduri provin de la Ilan Șor, care a anunțat recent că va trimite în R.Moldova, prin intermediul ONGA „Eurasia”, 50 de mii de moldoveni pentru a face agitație în favoarea Uniunii Eurasiatice (o structură condusă de Rusia) și împotriva referendumului de integrare în Uniunea Europeană, care va avea loc pe 20 octombrie. În acest sens, utilizarea acestor surse financiare înainte de perioada electorală are drept scop subminarea proceselor democratice și celor electorale din R.Moldova.

Mai exact, aceste „ajutoare” ar urma să fie utilizate pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, coruperea candidaților și alegătorilor. Astfel de cazuri au fost înregistrate și la alegerile locale generale din 2023, când Ilan Șor, prin intermediul cetățeanului Federației Ruse și Israelului, Igal Șved, a întocmit un „contract de sponsorizare” pentru a transfera din Kazahstan în R.Moldova circa 5 milioane lei pentru finanțarea ilegală a candidaților partidului „Șansă” – o altă formațiune-satelit în spatele căreia se află oligarhul fugar.

Nu în ultimul rând, atragem atenția asupra faptului că, în contextul în care banca prin care se organizează transferurile de fonduri (Promsviazbank) este supusa sancțiunilor internaționale, iar ONGA „Eurasia” nu poate demonstra proveniența banilor tranferați, acceptarea fondurilor financiare poate fi catalogată ca infracțiune penală, și anume „spălare de bani”. Astfel, persoanele pot fi trase la răspundere pentru dobândirea, deţinerea sau utilizarea bunurilor care constituie venituri ilicite, dar și pentru participarea la asociere, înţelegere, complicitate în vederea comiterii infracțiunii de „spălare de bani”. Pentru asemenea acțiuni, cetățenii riscă pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 2350 la 4350 de unităţi convenţionale (117 500 – 217 500 lei) sau cu închisoare de până la 6 ani.

Menționăm și că, recent, Parlamentul a votat modificarea Codului penal, reglementând mai clar noțiunea de „trădare de Patrie”. În acest sens, se consideră „trădare de Patrie” inclusiv acțiuni săvârşite intenţionat de către un cetăţean al Republicii Moldova împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor. Astfel, colaborarea cu „Promsviazbank”, care este afiliată Ministerului Apărării din Rusia, poate fi investigată și sub acest aspect.

Amintim și că guvernatorul BNM, Anca Dragu, a declarat recent că tranzacțiile cu cardurile „MIR” sunt investigate de serviciile specializate din R.Moldova, iar că cetățenii trebuie să aibă grijă atunci când li se propune să fie implicați în astfel de scheme.

Tragedie la Șoldănești! Cadavrul unei femei de 40 de ani, descoperit pe un câmp
Articolul anterior
O copilă de 11 ani a ajuns la spital după ce a fost lovită în cap de un vițel
Articolul următor