Sancţiunile impuse împotriva Rusiei pot provoca ieşirea de pe orbită a Staţiei Spaţiale Internaţionale

Sancţiunile occidentale impuse împotriva Rusiei pot provoca ieşirea de pe orbită a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a avertizat sâmbătă Dmitri Rogozin, şeful Agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, informează AFP, citat de digi24.ro.

Foto: GETTY image

Conform lui Rogozin, funcţionarea capsulelor ruse care aprovizionează ISS este perturbată de sancţiuni, afectând astfel sectorul rusesc al staţiei orbitale, care îndeplineşte şi funcţia de a corecta orbita ISS. În consecinţă, acest lucru poate duce la amerizarea sau aterizarea staţiei orbitale care cântăreşte 500 de tone.

„Segmentul rus asigură corectarea orbitei staţiei (în medie de 11 ori pe an), inclusiv după manevre de evitare a deşeurilor spaţiale de pe orbită”, a declarat Rogozin.

Publicând o hartă a lumii cu regiunile în care ISS ar putea să se prăbuşească, şeful Roscosmos susţine că Rusia este în mare măsură în siguranţă, informează Agerpres.

„Însă populaţia altor ţări, în special cele conduse de câinii războiului (occidentalii, notează AFP), ar trebui să se gândească la preţul sancţiunilor împotriva Roscosmos”, mai susţine el, considerându-i „nebuni” pe cei care au impus aceste măsuri de represalii.

La 1 martie NASA a anunţat că lucrează pentru a găsi soluţii pentru a menţine ISS pe orbită fără ajutorul Rusiei.

Schimbul de echipaje şi aprovizionarea sunt transportate către segmentul rusesc al ISS de către capsule Soiuz şi Progress. Dmitri Rogozin a explicat că rachetele necesare pentru lansările acestor capsule sunt supuse sancţiunilor americane din 2021 şi sancţiunilor UE şi canadiene din 2022.

Roscosmos afirmă că a transmis apeluri partenerilor săi americani (NASA), canadieni (ASC) şi europeni (ESA) „prin care solicită ridicarea sancţiunilor ilegale impuse împotriva companiilor noastre”.

Spaţiul cosmic este unul dintre ultimele domenii de cooperare ruso-americană. La 30 martie astronautul Mark Vande Hei şi doi cosmonauţi, Anton Şkaplerov şi Piotr Dubrov, urmează să părăsească ISS şi să revină pe Terra la bordul unei capsule Soiuz.

O nouă provocare pentru salvatori! Localități inundate și pagube după ploile abundente din sudul țării

Salvatorii și pompierii din sudul țării au intervenit în urma ploilor abundente.

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în urma ploilor abundente, către dimineața zilei de 14 iunie 2024, cinci gospodării din localitatea Văleni, raionul Cahul au solicitat intervenția echipelor de salvatori și pompieri pentru pomparea apei acumulate. Pentru a gestiona eficient situația și a veni în sprijinul cetățenilor, IGSU a mobilizat echipele de intervenție din sudul țării cu 6 motopompe. Tot aici, salvatorii au intervenit pe mai multe porțiuni de drum local care au fost înnămolite cu noroi. Astfel, la fața locului sunt antrenate echipele specializate cu mai multă tehnică grea, pentru a facilita accesul de deplasare.

De asemenea intervenția pompierilor a fost necesară și în satul Alexeevca, Cahul, unde un autocar de pe ruta Chișinău-Giurgiulești, în care se aflau 7 persoane a rămas blocat pe traseu din cauza acumulării noroiului din câmp. Salvatorii au reușit să deblocheze autocarul și să asigure continuarea călătoriei pentru pasageri.

Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 33 situații de risc.

În sudul țării, pompierii au intervenit pentru efectuarea lucrărilor de pompare a apei, dar și pentru deblocarea mai multor unități de transport, rămase înnămolite în noroi.

Absolvenții liceelor din țară susțin al patrulea examen de BAC, în funcție de profil

Peste 17 479 de elevi din Republica Moldova susțin a patra probă de bacalaureat, vineri, 14 iunie curent. Dintre aceștia 8 068 de candidați de la profilul real susțin examenul la matematică, iar 8 674 de candidați de la profilul umanist, la istoria românilor și universală, scrie realitatea.md.

Totodată, 254 de candidați de la profilul sport și alți 483 de candidați de la profilul arte, la probele corespunzătoare profilului.

Examenul naţional de bacalaureat, sesiunea 2024 se va desfăşura în perioada 04 iunie – 21 iunie. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, examenele încep la ora 09:00.

Program nou la Circul din Chișinău

Circul de Stat din Chișinău vine cu un program nou! ”Știi unde e distracția adevărată? La Circul din Chișinău! Anunțăm un nou spectacol – VACANȚA VESELĂ!”, anunță instituția.

În program: jonglor cu mingi de cauciuc, hula hoop, gimnastă în aer pe pânză, antipod cu umbrele, trio acrobatic, gimnaști în aer pe curele, pereche mixtă, echilibru pe bastoane, clovnul vesel.

Vino alături de cei mai talentați artiști de circ – adevărați profesioniști, care garantează senzații tari și amintiri de neuitat, pentru o vacanță de vis.

15 iunie – 14 iulie

În fiecare sâmbătă și duminică: ora 12:00 și ora 16:00

Arena Mică a Circului din Chișinău

Bilete:

Online – https://circ-chisinau.md/ticket/circ?date=2024-06

Casa Circului – 022310007; 079118466

Casele Palatului Național – 022213544

Tatiana Navka, despre sancțiunile SUA împotriva ei: ,,Dumnezeu îi va judeca pe toți și va pune totul la locul său”
Articolul anterior
Imagini emoționante cu soldatul ucrainean care dansează pe TikTok, ca să îi arate fetiței sale că este în viață
Articolul următor