Ideea săptămânii de lucru de patru zile revine în atenție. Chiar comisarul european pentru Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, spune că Uniunea Europeană ar trebui să facă eforturi în această direcție, în special pentru sectoarele cu deficit de forță de muncă, scrie euronews.ro.
Comisarul s-a declarat „deschis” către această idee. Într-un interviu acordat agenției de presă portugheze Lusa, Nicolas Schmit a subliniat că noile generații au o viziune diferită cu privire la echilibrul dintre muncă și viața personală.
Comisarul a adăugat că „nu există o poziție comună” în UE cu privire la săptămâna de lucru scurtată, dar se poate ajunge la un acord între partenerii sociali.
Nicolas Schmit a oferit exemplul Germaniei, unde sindicatele cer săptămâna de muncă de patru zile, iar unele companii adoptă această soluție ca beneficiu pentru recrutare, mai ales în sectorul problematic al transporturilor.
Și în Portugalia un astfel de proiect-pilot este în lucru, dar nu toate companiile sunt de acord cu implementarea lui.
Totodată, 80% dintre angajații români sunt deschiși la a încerca săptămâna de lucru de patru zile, potrivit unui sondaj realizat în luna februarie de BestJobs.
Principalul motiv pentru care atât de mulți angajați ar dori să lucreze doar 4 zile pe săptămână este „îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată” – 75%, urmat foarte aproape de „mai mult timp liber pentru a face lucruri pentru sănătatea mea psihică și fizică” – 74%.
Totuși, deși angajații români doresc să lucreze mai puține zile pe săptămână, doar 37% dintre recrutori consideră un program de lucru de 4 zile pe săptămână ar funcționa pentru compania unde lucrează.
Pe de altă parte, 18% dintre respondenți au spus că nu ar vrea să lucreze patru zile pe săptămână, în timp ce 12% au spus că nu știu dacă ar fi deschiși la un astfel de program de lucru.