Șapte tineri, printre care doi minori, suspectați de comiterea mai multor furturi din magazine specializate în vânzarea telefoanelor mobile

Șapte tineri, printre care doi minori cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani, riscă până la șase de închisoare, fiind suspectați că ar fi comis cel puțin trei furturi de telefoane mobile din magazine specializate. 

Cazurile ar fi fost comise în Ialoveni și municipiul Chișinău, de unde indivizii ar fi sustras 31 de telefoane mobile și două tablete. Suma prejudiciului cauzat a fost estimată la 350 000 de lei.

În cadrul acțiunilor desfășurate de către ofițerii Direcției investigații criminale a INI, în comun cu polițiștii din Ialoveni și în conlucrare cu Direcția investigații analitice a INI, au fost acumulat probe concludente ce ar demonstra complicitatea suspecților în comiterea furturilor.

Aceștia au acționat pe parcursul lunilor ianuarie-februarie, iar în magazine intrau pe timp de noapte,  prin deteriorarea ușii de la intrare. Acțiunile  acestora au fost surprinse de camerele de supraveghere. Bănuiții sunt originari din Criuleni, Ungheni și  Rezina.

Polițiștii, sub conducerea procurorilor Procuraturii Ialoveni, au efectuat o percheziție pe o adresă unde se aflau suspecții, de unde au ridicat o parte din telefoanele furate.

Cinci dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore și sunt cercetați penal pentru furt.

Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 2 la 6 ani.

Oamenii legii  întreprind acțiuni pentru stabilirea complicității suspecților și în alte cazuri comise pe teritoriul țării.

Alertă de proporții în România! Pensionarii sunt păcăliți să dea zeci de mii de lei printr-o nouă schemă

Este alertă de proporții în România! Zeci de pensionari sunt păcăliți să dea bani printr-o nouă metodă inventată de un escroc din județul Timiş. Acesta mergea în casele bătrânilor vulnerabili, inventa diferite povești emoționante și le promitea acestora fie că îi ajută la cumpărături, fie ca merge să le plătească facturile și dispărea cu banii, scrie realitatea.net.

”La data de 26 februarie a.c., poliţiştii Secţiei 4 Timişoara, sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, au reţinut un bărbat bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată. Din cercetări, a reieşit că, în perioada februarie 2023 – noiembrie 2023, un bărbat de 38 de ani, prin inducere în eroare, ar fi pretins şi încasat diverse sume de bani de la mai multe persoane fizice, folosindu-se de nume şi calităţi mincinoase, în schimbul prestării anumitor servicii pe care ulterior nu le mai îndeplinea”, a transmis IPJ Timiş.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul aborda pe stradă bătrâni cărora le promitea că le face diferite comisioane, precum plata facturilor, cumpărături, obţinerea de bilete şi altele, însă când primea de la aceştia bani, dispărea.

Spitalul din Comrat, dotat cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale

Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel” a fost dotat astăzi cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale. Proiectul a fost finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul programului „Kusanone”, informează MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei Japoniei la Chișinău, din contul grantului în valoare de 89,392 USD s-a achiziționat un echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale pentru Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel”. Proiectul urmărește fortificarea capacităților de gestionare a deșeurilor medicale și eliminarea surselor de poluare a mediului ambiant.

Ambasadorul Yamada Yoichiro a precizat că „noul sistem de tratare a deșeurilor medicale va contribui la sporirea siguranței, reducerea costurilor și protejarea mediului înconjurător.”

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7,3 milioane USD pentru 88 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

Peste 160 milioane de lei au fost confiscați în vistieria statului în 2023, în dosarele procurorilor PCCOCS

Potrivit raportului pentru anul 2023 al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), prin sentințele de condamnare obținute, au fost confiscate bunuri și bani de în valoare de 167.862.981 lei. 

Sumele de bani virate în contul statului prin sentințele din 2023 au vizat în principal infracțiuni de contrabandă, trafic de droguri și trafic de persoane, fiind dispuse soluții de confiscare în 75 de cauze penale.

Recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiune și indisponibilizarea bunurilor infracționale a fost un obiectiv asumat de PCCOCS la începutul anului 2023. Drept rezultat, se atestă o creștere esențială a sumei supuse confiscării față de anii precedenți: în 2021-10.925.120 lei, iar în 2022-5.621.252 lei.  

În curs de investigare de către procurorii PCCOCS și examinare în instanțele de judecată ale altor dosare trimise de către aceștia, rămân aplicate sechestre pe bunuri în valoare de circa 650.000.000 lei. În eventualitatea pronunțării unei hotărâri judecătorești pe cazurile investigate, acestea urmează a fi confiscate în folosul statului.

Per total, procurorii PCCOCS au reprezentat învinuirea de stat în privința a 344 de persoane în vizavi de care au fost adoptate 228 sentințe, cu o rată de condamnare sau de încetare pe motive de nereabilitare de peste 92%.

Pentru anul 2024, procurorii PCCOCS își propun să depună eforturi concertate pentru combaterea criminalității organizate, inclusiv a celei care implică folosirea tehnologiilor informaționale și a cripto-valutei.

Atac cibernetic la mai multe spitale din România. Camerele de gardă, pline cu pacienţi din cauza că nu puteau fi documentați
Articolul anterior
I-a donat o parte din ficat fratelui său. Primul transplant hepatic din acest an, realizat cu succes de medicii de la Spitalul ”Timofei Moșneaga”
Articolul următor