Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl cinstesc astăzi pe Sfântul Vasile cel Mare

Pe 14 ianuarie, moldovenii sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi și îl cinstesc pe Sfântul Vasile cel Mare. Se spune că așa cum îl vei petrece, așa îți va merge pe tot parcursul anului. Iată ce ai și ce nu ai voie să faci în această zi!

Sfântul Vasile are o poveste interesantă, pe care nu mulți creștini o cunosc. El a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadociei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, iar tatăl său a fost dascăl în cetate. Era iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, așa că Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, la cea din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică.

Mai mult, Sfântul Vasile a fost considerat părintele monahismului oriental, iar operele sale au pus bazele vieții monahale sistematice. Una dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale este “Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”. În plus, el este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor. A murit în 379. Pe atunci încă nu împlinise 50 de ani și a în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

În obiceiurile populare se mai spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Sfântul Vasile a fost bucuros la primirea acestui dar și a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, de Sfântul Vasile există obiceiul de a colinda și a ura.

Datina populară spune că aşa cum va fi musafirul din ziua de 14 ianuari, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul. În această zi, este bine să bei mult vin pentru că se spune că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.

În ziua de Sfântul Vasile se înnoiesc toate, așa că oamenii trebuie să-și facă un gând bun, dacă vor să le meargă bine tot anul: “Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi”. O altă tradiție spune că trebuie să se fiarbă în oală un cap de porc, pentru că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug. Aceste obiceiuri se păstrează pentru ca familiei să îi meargă bine tot anul și să aibă spor.

Dacă de Sfântul Vasile  e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. De asemenea, dacă noaptea  este “lină şi senină”, acesta este un semn că Noul An va fi unul bun.

Asistenții sociali n-au primit salariile pe decembrie 2023, în unele raioane

Mai mulți asistenți sociali din unele raioane ale țării nu și-au primit salariile pentru luna decembrie 2023. Despre acest lucru a anunțat astăzi ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, scrie ipn.md.

Întrebat de jurnaliști, în cadrul unei conferințe de presă, care sunt motivele și cum s-a ajuns la această situație, Alexei Buzu a precizat că ministerul pe care îl reprezintă nu are datorii în raport cu salarizările, iar vinovat s-ar face Consiliul Raional al acestor entități, care nu vrea să-și asume obligațiile față de angajați.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu are restanțe la salariile colegilor din sistemul de asistență socială. Există câteva raioane unde Consiliile Raionale nu au achitat pe deplin salariile pentru luna decembrie 2023. Noi avem o comunicare activă cu aceste entități ca să achite și să facă tot ce trebuie în raport cu colegii mei. E vorba de câteva raioane, atât”, a declarat ministrul.

Alexei Buzu nu a precizat însă despre ce raioane este vorba.

Solicitată de IPN, consiliera ministrului, Daniela Herța a comunicat că în anul 2024, guvernul a alocat de două ori mijloace financiare suplimentare către raioanele cu restanță. „Aceștia au avut timp și resurse destule pentru a achita toate datoriile către salariați. Sperăm că la începutul anului 2025 vom putea ajunge la un numitor comun”, a comunicat consiliera ministrului.

Mai mulți bani pentru federațiile și sportivii cu rezultate la Jocurile Olimpice, Paralimpice și Mondiale

Participarea federațiilor sportive la competiții internaționale majore, precum Jocurile Olimpice, Paralimpice sau Mondiale, va fi remunerată financiar, anual, pentru o perioadă de 4 ani. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, o hotărâre în acest sens.


Astfel, fiecare federație care a avut sportivi la ultima ediție a Jocurilor Olimpice sau Paralimpice va fi remunerată cu  200 de mii de lei și cu 100 de mii de lei ‒ pentru fiecare sportiv participant. De asemenea, pentru participarea la Jocurile Mondiale, suma va constitui 100 de mii de lei pentru fiecare federație sportivă și 50 de mii de lei – pentru fiecare sportiv participant. 
Proiectul prevede modificarea distribuției fondurilor, în funcție de performanțele obținute la competițiile internaționale, dar și majorarea mijloacelor financiare de rezervă, destinate acoperirii costurilor cu caracter excepțional, de la 15% la  20%.

Prin acest proiect, Guvernul își propune să îmbunătățească mecanismul de finanțare a sportului de performanță, să sprijine sportivii cu potențial de performanță și să asigure un sistem de distribuire a fondurilor mai echitabil și mai transparent.

Cartea Verde în format digital, de la 1 ianuarie

Din 1 ianuarie 202 certificatul de asigurare „Carte Verde” poate fi prezentat în format digital. Astfel, nu mai este necesar ca șoferul să dețină varianta tipărită pe hârtie. Conducătorii automobilelor înmatriculate în Moldova pot călători în afara țării, în majoritatea statelor membre ale sistemului „Carte Verde”, doar cu certificatul digital, transmite IPN.

Cartea Verde eliberată până la 1 noiembrie 2024, în format tipărit, rămâne valabilă pe întreaga perioadă specificată.

Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule precizează că trei dintre cele peste 40 de țări membre ale sistemului „Carte Verde”, Lituania, Luxemburg și Portugalia încă nu și-au ajustat reglementările pentru certificatul exclusiv în format digital. Prin urmare, șoferii care se vor deplasa prin cele trei țări trebuie să dețină și varianta tipărită a documentului.

Oleg Spînu a ratat calificarea în finala Eurovision Moldova! Cine sunt concurenții rămași în competiție
Articolul anterior
Kievul aduce un omagiu unui tânăr poet ucis pe front. Maksym Kryvtsov avea 33 de ani. „Renașterea împușcată, o trăim din nou”
Articolul următor