Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia marchează Duminica Floriilor și au dezlegare la pește

Cu doar o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, iar în zilele noastre acest lucru se celebrează cu o serie de tradiții și obiceiuri de Florii. Anul acesta, Floriile sunt sărbătorite pe data de 17 aprilie 2022, iar cei care postesc au dezlegare la pește.

Floriile sunt cunoscute sub diferite denumiri în funcție de fiecare regiune a țări. Cu toat acestea, sărbătoarea marchează un eveniment biblic comun, anume intrarea lui Iisus în Ierusalim. Totodată, sărbătoarea Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor care se încheie în seară sărbătoririi Învierii Domnului. În fiecare an, în Săptămâna Patimilor, la biserică creștinii pot participa în fiecare seară la slujba Deniilor.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Floriile aduc cu sine începerea Deniilor care se țin până în Vinerea Mare, atunci când se cântă Prohodul Domnului. Pe lângă intrarea Domnului în Ierusalim, cei care poartă nume de flori se sărbătoresc în ziua Floriilor.

Prima tradiție spune că de Florii are loc a doua dezlegare din postul Paștelui. Astfel, creștinii ortodocși pot prepara la masa lor pește. Multe persoane sunt de părere că peștele consumat în ziua de Florii are puteri vindecătoare.

O altă tradiție deosebită spune că oamenii trebuie să ducă la biserică ramuri de salcie pentru a și sfințite. Acestea se pun ulterior la icoane sau la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să ofere roade bogate. Se spune că în ziua de Florii gospodinele coc plăcinte pe care merg ulterior să le împărtășească.

Ramurile de salcie au puteri vindecătoare și se țin cu grijă la icoanele din casă sau în porțile caselor. Există unele zone din țară unde crenguțele de salcie se pun sub pernă pentru ca fetele să-și poată vissa alesul. 

O superstiție mai veche spune că în ziua de Florii nu trebuie să te speli pe cap. Se spune că persoanele care se spală pe cap în duminica de Florii vor albi. Dar cea mai răspândită superstiție este cea legată de vremea din ziua Floriilor.

Ce semnifică Duminica de Florii

Se spune că în Duminica Floriilor, Mântuitorul și-a făcut intrarea în cetatea Ierusalimului. Acesta a fost aștepta de omani și a fost întâmpinat ca un împărat.

Mântuitorul a venit la Ierusalim pentru a pătimi moartea sa pe cruce pentru mântuirea tuturor celor din jur. Se spune că oamenii l-a așteptat pe Iisus Hristos cu ramuri de măslin și de finic și strigau ”Osana Fiul lui David, binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus”

Mântuitorul pătimește timp de o săptămână întreagă, lucru care este amintit și în slujbele care se țin la biserică în toate zilele până la Înviere. Se spune că preoții împart credincioșilor ramuri de salcie sfințite.

Acestea simbolizeaza ramurile cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la sosirea în Ierusalim. Astfel, Floriile au o importanță aparte pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume, dar și pentru cei care își serbează numele în această zi specială.

Rapperului rus MC Doni i-a fost interzisă intrarea în Moldova. Motivul

Rapperului rus MC Doni i-au interzis intrarea în Republica Moldova. Artistul a făcut cale întoarsă de pe Aeroportul Internațional Chișinău, scrie newstv.md.



MC Doni urma să cânte la concertul organizat în Taraclia, dedicat aniversării a 211 de la întemeierea orașului. Artistul a intrat în Republica Moldova folosind un pașaport uzbec, dar acest lucru nu l-a ajutat, scrie presa.

Mai mult, pe canalele de Telegram a fost publicat un document emis de autoritățile țării noastre, în care este menționată decizia de refuz.

Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat că ”nu s-au întrunit condițiile de intrare în Moldova”.

Nu este pentru prima dată, când autoritățile de la Chișinău nu le permit artiștilor ruși să intre pe teritoriul Republicii Moldova. La sfârșitul anului 2023, cântărețul Irakli a fost întors de pe Aeroport. De asemenea, la data de 29 iulie 2022, Filip Kirkorov a făcut cale întoarsă.

Totodată, în vara anului 2023, celebrul artist sârb Goran Bregovic nu a fost lăsat să vină în Moldova, pentru a participa la festivalul „Gustar”. Poliția de Frontieră a precizat că interdicția a fost aplicată încă în anul 2022.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Ucrainenii se întorc masiv în țara lor, aproape un milion în ultimele zile: „Nu mai putem rămâne în străinătate”. Cozi uriașe la granița cu Polonia
Articolul anterior
Rușii ar fi doborât un avion plin cu armament occidental lângă Odesa
Articolul următor