Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi de stil vechi, sărbătoresc astăzi „Adormirea Maicii Domnului”, sărbătoare religioasă cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare. Postul s-a încheiat, iar în biserici sunt oficiate liturgii. În mai multe localităţi din țară este sărbătorit şi hramul, informează unica.md.

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare creștină care împletește obiceiurile religioase și tradițiile populare, o sărbătoare cu multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi, dar înainte de toate – o sărbătoare de tristeţe, căci se cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria.

Moartea Maicii Domnului și înălțarea ei la cer înseamnă dăinuirea ei prin iubirea infinită a Fiului ei, iar inima ei de mamă se uneşte cu inima Fiului. Pe lângă semnificaţia religioasă a sărbătorii, se transmit în popor o serie de obiceiuri şi superstiţii. Astfel, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică în această zi, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, precum şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. În acelaşi timp, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În felul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. În dimineaţa de 28 august se tămâiază mormintele și se dă de pomană în memoria celor trecuți la cele veşnice.

Potrivit tradiţiei populare, de la Adormirea Maicii Domnului iarba nu mai creşte, iar frunzele încep să se îngălbenească. De pe 28 august în sate se deschide aşa-numitul sezon al nunţilor, care va dura până la începerea postului Crăciunului. Tot de Sfânta Marie Mare se organizează târguri şi iarmaroace de toamnă.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

#unicLifeHacks: Ce trebuie să știi despre uniformele școlare?
Articolul anterior
Cod Galben de caniculă în întreaga țară! Câte grade vor indica azi termometrele
Articolul următor