Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. La mulți ani celor ce poartă numele Constantin sau Elena!

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Împărați Constantin şi Elena. În bisericile din ţară sunt oficiate slujbe, iar mai multe localităţi sărbătoresc hramul.

În data de 3 iunie, creștinii ortodocși de stil vechi îi prăznuiesc pe Constantin și Elena, sărbătoarea fiind una cu dată fixă. Sărbătoarea îi reprezintă pe împăratul Constantin cel Mare şi pe mama sa, Elena. Împărat al creştinilor, Constantin a arătat multă râvnă pentru unitatea credinţei creştine. S-a născut la27 februarie 272, în cetatea Naissus, astăzi, Nis, în Serbia.În toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscripţia: „Prin acest semn vei birui”, iar pe timpul nopţii i s-a arătat în vis însuşi Isus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaţilor săi, urmând să le fie protector în focurile bătăliei.

Constantin I sau Constantin cel Mare a fost împărat roman între 306 şi 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxentiu şi a lui Liciniu.

Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, era creştină. Ea şi-a educat fiul, conducătorul Imperiului Roman, în spiritul respectului faţă de această confesiune. Împărăteasă Elena este cea care a identificat locul naşterii lui Iisus. La îndemnul ei, au fost ridicate Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, dar şi cea din Nazaret.

Constantin cel Mare este numit de Biserică „Cel întocmai cu Apostolii”.

Datele oficiale arată că, în Moldova, peste 28 de mii de bărbaţi poartă numele Constantin. Aproape 100 de mii de femei se numesc Elena. Totodată, 64 de moldovence au fost botezate Ileana.

Guvernul investește în educație: Sprijin pentru învățământul dual, performanță sportivă și digitalizare

Agenții economici care implementează programe de învățământ dual vor putea beneficia mai ușor de subvenții pentru instruirea elevilor. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, de către Executiv, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Potrivit modificărilor, cuantumul compensării costurilor pentru remuneraţia de formare profesională a elevilor din învățământul dual a fost majorat de la 30% la 100%. De asemenea, au fost fi excluse costurile unităților economice pentru organizarea locurilor de instruire și cele legate de desfășurarea procesului de organizare a învățământului dual. În plus, unitățile economice vor avea mai mult timp pentru a depune cererile de solicitare a compensației, ceea ce va accelera procesul de decontare.

Prin aceste măsuri, Guvernul își propune să crească atractivitatea învățământului dual atât pentru elevi, cât și pentru agenții economici. „Învățământul dual, cu investiții corespunzătoare, duce la creșterea  productivității, iar asta înseamnă salarii mai mari pentru oameni și profituri mai mari pentru întreprinzători”, a precizat premierul Dorin Recean.

În prezent, aproximativ 2400 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 40 de instituții de învățământ profesional tehnic, în parteneriat cu circa 170 de unități economice. În acest an, fondul de subvenționare pus la dispoziția companiilor a fost majorat de la 10 la 15 milioane de lei.

Tot în ședința de astăzi, au fost aprobate modificări la Regulamentul privind mecanismul de finanțare a sportului de performanță, în vederea optimizării sprijinului oferit federațiilor sportive naționale. Potrivit noilor prevederi, campionatele naționale organizate de federațiile sportive vor fi punctate separat pentru categoriile: seniori (U23), juniori (U20), cadeți (U17) și elevi (U15), eliminând astfel prevederea anterioară, care acorda un punctaj unic.

Noile reglementări vor stimula performanța și vor asigura pregătirea corespunzătoare a sportivilor pentru participarea la competițiile internaționale majore, inclusiv Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2028.

De asemenea, potrivit unei hotărâri aprobate în cadrul ședinței Guvernului, școlile din întreaga țară vor beneficia de echipamente IT moderne, adaptate nevoilor educaționale ale elevilor și cadrelor didactice. În total, în școlile din Republica Moldova vor ajunge circa 5000 de laptopuri și peste 2000 de tablete. Acțiunea face parte din Proiectul „Reforma Învățământului din Moldova” (PRIM).

Rețea de migrație ilegală, destructurată de autoritățile de frontieră din Moldova și România

Trei cetăţeni ai Republicii Moldova şi României, cu vârstele cuprinse între 19  şi 26 de ani, au fost reţinuţi de oamenii legii, după ce polițiștii de frontiră din ţara noastră au dejudecat o tentativă de migrație ilegală peste frontiera moldo-română. Cazul a avut loc în noaptea de 30 spre 31 martie,  în apropierea localității Moara Domnească, raionul Glodeni, scrie newtv.md.

Totul a pornit de la identificarea unui vehicul suspect abandonat în apropierea râului Prut. Intervenția rapidă a patrulei din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră „Cuhnești” a dus la descoperirea unei bărci gonflabile și a urmelor care indicau o posibilă trecere ilegală a frontierei.

În cadrul cercetărilor extinse pe teren, au fost depistate patru femei de origine cameruneză, ascunse în vegetația deasă a Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”. La scurt timp, alte două persoane de gen masculin au fost observate traversând Prutul spre România. Datorită intervenției operative dintre cele două autorități de frontieră, una dintre persoane a fost reținută pe teritoriul românesc, iar cealaltă a fost depistată la câteva ore în Republica Moldova – acesta fiind, totodată, și proprietarul autoturismului abandonat.

Operațiunea a continuat sub conducerea Procuraturii Bălți. Investigațiile au scos la iveală faptul că grupul de migranți a fost sprijinit de doi cetățeni moldoveni și un cetățean român. Un moldovean dintre aceștia și cetățeanul român au fost reținuți în Punctul de trecere a frontierei „Sculeni”, în după-amiaza zilei de 1 aprilie, în timp ce încercau să părăsească teritoriul Republicii Moldova. 

Ulterior, în baza informațiilor operative, a fost reținut încă un cetățean moldovean, care era implicat în această schemă. Acesta s-a dovedit a fi conducătorul mijlocului de transport abandonat.

Cercetările au scos la iveală că migranții, solicitanți de azil în Republica Moldova de peste un an, nu se aflau la prima tentativă de acest gen. În cadrul audierilor, aceștia au recunoscut că intenționau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o țară europeană. 

Prăpăd în SUA din cauza vremii extreme: Alerte maxime de tornade, furtuni și inundații în mai multe state

Un fenomen meteorologic rar face ravagii peste ocean. O serie de tornade au lovit, de miercuri, mai multe oraşe din centrul și sudul Statelor Unite. În şase state, printre care Arkansas, Indiana şi Missouri, autorităţile au emis niveluri maxime de alertă, potrivit News.ro citat de digi24.ro.

Autorităţile au lansat în aceste state şi alerte de furtună, revărsări ale unor cursuri de apă, ninsori şi rafale violente de vânt.

Aceste fenomene meteorologice extreme au loc în paralel cu ploi intense, care ar putea dura mai multe zile.

Serviciul meteorologic american evocă un eveniment ”potenţial istoric”. Iar Weather Prediction Center estimează riscuri mari, joi şi vineri, în cinci state, cu zeci de milioane de locuitori, din Texas până în Michigan.

Aceste episoade se intensifică şi se multiplică în ultima perioadă, avertizează climatologii.

În martie, cel puţin 40 de persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite în totnade violente în centrul şi sudul Statelor Unite. Statul Missouri, în care s-au înregistrat 12 morţi, a fost cel mai afectat de furtunile care au lăsat în urma lor clădiri complet distruse, TIR-uri răsturnate pe șosele şi arbori scoşi din rădăcini. Agenţia americană de observare oceanică şi atmosferică a înregistrat aproximativ 1.800 de tornade în 2024 pe întregul teritoriu american, al doilea cel mai mare număr din 2004 încoace. 

Incendiu devastator în Roma. O clădire de opt etaje a fost cuprinsă de flăcări
Articolul anterior
Prețurile mondiale la produse alimentare s-au redus la cel mai mic nivel din ultimii doi ani
Articolul următor
Close menu