Sărbătoare mare și primejdioasă la creștinii ortodocși de stil vechi! Tradiții și obiceiuri de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, 11 septembrie, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare religioasă care este cunoscută şi sub numele de Înaintemergătorul, pentru că a anunţat venirea Mântuitorului, informează unica.md.

Din Evanghelie cunoaştem că, de ziua sa, Irod a dat un ospăţ. Salomeea, fiica Irodiadei, a intrat la ospăţ, a jucat şi a plăcut lui Irod şi oaspeţilor lui. În semn de mulţumire, împăratul a jurat fetei că-i va da tot ce va cere. Sfătuindu-se cu mama sa vicleană, Salomeea a cerut capul lui Ioan Botezătorul, pe o tavă. Irod s-a întristat, deoarece se temea de Proroc, dar din cauza jurămintelor sale a poruncit să i-l dea. A trimis un călău în temniţele palatului, unde zăcea Înaintemergătorul. Călăul s-a întors cu capul Prorocului. Acesta a fost pus pe o tavă şi înmânat Salomeei.

Ucenicii lui Ioan au luat trupul decapitat al Sfântului şi l-au îngropat în Sevastia. Pedeapsa lui Dumnezeu i-a ajuns pe ucigaşi aici, pe pământ. Potrivit legendei, fiica Irodiadei a avut o moarte cumplită, iar Irod, a fost acuzat de trădare.

Tradiții și obiceiuri
Conform credinţelor populare, în această zi nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă varză.

În memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu se consume vin roşu, nici alimente şi mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare: pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate, carne roşie – nici atât, pentru că e zi de post.

„Traditia spune că, în ziua de 11 septembrie, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, susţin teologii. Iată şi alte superstiţii de care ţin cont bătrânii din satele din Bărăgan.

“În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Biserica Ortodoxă a rânduit ca această sărbătoare să fie cinstită prin post, în orice zi a săptămânii ar fi prăznuită, în amintirea celui mai aspru postitor și zelos propovăduitor al pocăinței.

În această zi nu trebuie numai să nu consumăm anumite alimente, ci să ținem și un post spiritual, duhovnicesc, mai profund, nefiind îngăduite manifestări zgomotoase. Ziua aceasta să ne fie o sărbătoare de meditație și să vedem ce am putea să facem să punem în practică cuvintele rostite de Sfântul Prooroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul”, a spus Preasfinția Sa.

Sfântul Ioan Botezătorul, în istoria Bisericii este consemnat ca ultimul mare profet al Vechiului Testament, cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament.

A murit ca martir, decapitat, la porunca regelui Irod. În Scriptură, Sfântul Ioan ne este înfățișat drept un mare ascet, îmbrăcat în haină de păr de cămilă, mâncând lăcuste și miere sălbatică.

Acte de identitate europene, falsificate la Chișinău de o rețea infracțională. Prețul documentelor ajungea și la 2000 de euro

Doi bărbați din Chișinău riscă până la șapte ani de pușcărie pentru confecționarea și vânzarea ilegală a actelor de identitate și carnetelor auto ale mai multor state din UE, documente care ulterior, în cadrul unor scheme, erau vândute moldovenilor care mergeau să se angajeze la muncă în țările UE.

Polițiștii și procurorii sectorului Botanica al Capitalei au constatat că cei doi bărbați, de 29 și 39 de ani, foloseau utilaje moderne de ultima generație pentru perfectarea actelor false, al căror preț varia între 250 și chiar 2000 de euro. Schema ilegală a fost inițiată de cei doi suspecți încă în 2023.

În cadrul anchetei s-a stabilit că, multe acte false erau folosite de „clienți” și pentru a solicita credite de la bănci din UE.  

Ofițerii de investigații, cu sprijinul mascaților de la „Fulger”, au descins cu percheziții în mijloacele de transport și la domiciliile suspecților, unde au fost depistate și ridicate buletine de identitate false, pașapoarte, permise de conducere și un card bancar fals, toate „emise” de către autoritățile statelor Uniunii Europene, dar și certificate de pregătire profesională și de competență a conducătorului auto, un pistol, zeci de cartușe de calibrul 9 mm,  pachețele cu cocaină,  300 de dolari, 200 de euro și dispozitive speciale pentru depistarea echipamentelor ascunse de înregistrare audio și video.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală, iar bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore. Conform legislației în vigoare, aceștia riscă amendă de la 250 000 până la 400 000 de lei sau închisoare de la 5 la 7 ani.

Maia Sandu: ”În timp ce lumea speră la un armistițiu, Rusia arată din nou că nu caută pacea — ci doar moartea și distrugerea.”

Președintele Maia Sandu a condamnat joi dimineață noul val de atacuri lansat de Rusia asupra Ucrainei și a făcut apel la comunitatea internațională să intensifice sprijinul militar acordat Kievului. Potrivit șefei statului, războiul „nu poate fi oprit decât prin forță”, iar singura cale spre pace este întărirea capacităților defensive ale Ucrainei.

„În timp ce lumea speră la un armistițiu, Rusia arată din nou că nu caută pacea — ci doar moartea și distrugerea. Cel mai recent atac cu rachete asupra Kievului a ucis și rănit civili. Moldova condamnă acest act de teroare. Ucraina are nevoie de mai mult sprijin, de mai multă apărare antiaeriană. Doar forța poate opri acest război”, a transmis Sandu într-o postare pe X.

Apelul președintei vine în contextul unui atac masiv lansat de forțele ruse în noaptea de miercuri spre joi asupra mai multor regiuni ale Ucrainei, inclusiv capitala Kiev. Armata rusă a utilizat rachete de croazieră, rachete balistice și drone kamikaze într-un bombardament coordonat care a provocat victime semnificative în rândul civililor.

Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 10 persoane au murit în Kiev, iar numărul răniților se apropie de 100. Atacurile au produs distrugeri în zone rezidențiale, iar echipele de intervenție continuă căutările sub dărâmături.

Donald Trump crede că are un acord pentru soluționarea războiului din Ucraina. Deocamdată, cu Rusia

Președintele american Donald Trump le-a declarat miercuri jurnaliștilor la Casa Albă că el crede că are un acord atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu cel ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a soluționa războiul din Ucraina, transmit Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

Totuși, el a dat de înțeles că un acord cu Zelenski rămâne evaziv, adăugând că este mai greu de tratat cu liderul ucrainean decât cu Putin. „Trebuie să ajungem la un acord cu Zelenski (…) dar asta a fost mai dificil până în prezent”, a adăugat el.

Anterior, delegaţia ucraineană la convorbirile de miercuri de la Londra privind o posibilă încetare a focului în Ucraina i-a transmis emisarului lui Trump, Keith Kellogg, că Kievul nu va renunţa la integritatea sa teritorială în cadrul negocierilor.

„Am subliniat că Ucraina va rămâne fermă în toate circumstanţele asupra principiilor sale de bază pentru că acestea sunt fundamentul suveranităţii şi integrităţii noastre teritoriale”, a fost formula utilizată de şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, pe X, când a făcut bilanţul întâlnirii cu Kellogg, scrie EFE preluată de Agerpres.

Iermak a postat acest mesaj la scurt timp după ce preşedintele american l-a acuzat pe omologul său ucrainean, pe reţeaua sa de socializare Truth Social, de obstrucţionarea eforturilor de pace prin declaraţiile în care a exclus recunoaşterea peninsulei Crimeea ocupate ca teritoriu rusesc.

Potrivit publicaţiei americane Axios, planul de pace pe care Casa Albă l-a pregătit pentru Rusia şi Ucraina prevede recunoaşterea Crimeei de către ucraineni ca parte a Rusiei. Zelenski a declarat în repetate rânduri că ar accepta controlul de facto al Rusiei asupra unor teritorii în anumite circumstanţe, dar nu şi suveranitatea inamicului asupra oricăror zone ocupate.

Întrebat despre acest posibil acord, pe care l-a calificat drept „foarte bun”, liderul american a declarat că „nu are un favorit între Putin și Zelenski”.

„Vreau doar să văd un sfârșit al războiului. Dacă ei semnează un acord și sunt fericiți, nu am niciun favorit sau favorită. Vreau doar ca un acord să fie semnat pentru ca vieți să poată fi salvate”, a detaliat președintele american.

„5.000 de soldați mor în fiecare săptămână, ruși și ucraineni deopotrivă, ființe umane care își iau adio de la fiii lor”, a detaliat președintele american, repetând un argument pe care l-a folosit deja în mai multe rânduri.

Trump „nu știe” dacă se va întâlni cu Zelenski la Vatican

Întrebat despre o posibilă întâlnire cu Volodimir Zelenski la Vatican în cadrul funeraliilor papei Francisc, Trump a răspuns că „nu știe” dacă omologul său ucrainean va fi prezent la ceremonie.

Cu toate acestea, liderul ucrainean indicase marți că „ar dori” să se întâlnească cu Donald Trump la Vatican în această săptămână. „Suntem întotdeauna pregătiți să ne întâlnim cu partenerii noștri americani”, a declarat președintele Ucrainei.

Expoziție inedită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Articolul anterior
Corina Muntean, profesoară și antreprenoare: Europa pentru mine înseamnă oportunități de dezvoltare
Articolul următor
Close menu