Dalai Lama și-a cerut scuze public luni după apariția în mass media a unui videoclip care îl arată pe liderul spiritual sărutând un copil pe buze și apoi cerându-i acestuia să îi „sugă limba”, scrie gandul.ro.
Imaginile au fost filmate la un eveniment la care a participat liderul spiritual, în nordul Indiei.
Luni, într-o declarație oficială a Biroului său, Dalai Lama a transmis că „dorește să-și ceară scuze băiatului și familiei sale, precum și numeroșilor săi prieteni din întreaga lume, pentru durerea provocată de cuvintele sale”, adăugând că regretă acest nefericit incident.
„Sfinția Sa îi tachinează adesea pe oamenii pe care îi întâlnește într-un mod nevinovat și jucăuș, chiar și în public și în fața camerelor de filmat”, se arată în comunicatul citat de CNN.
Imaginile cu Dalai Lama au devenit virale
Scuzele sale vin după ce un videoclip cu interacțiunea dintre liderul spiritual tibetan și un copil, care a avut loc în timpul unui eveniment în orașul Dharamshala în februarie, a devenit viral pe rețelele de socializare, mulți utilizatori criticând acțiunile lui Dalai Lama.
În videoclip, băiatul poate fi văzut apropiindu-se de câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace care îl întreabă pe Dalai Lama dacă îl poate îmbrățișa.
Liderul spiritual, în vârstă de 87 de ani, îl invită apoi pe băiat pe scenă, îi arată obrazul și îi spune „întâi aici”, făcându-l pe băiat să-l îmbrățișeze și să-l sărute.
Dalai Lama îi arată apoi buzele și spune: „Atunci mă gândesc în sfârșit și aici.” El trage apoi bărbia băiatului și îl sărută pe gură.
„Și suge-mi limba”, spune el după câteva secunde, scoțând limba.
Identitatea băiatului nu este cunoscută. Incidentul s-a petrecut la un eveniment organizat de Fundația M3M, brațul filantropic al companiei imobiliare indiene M3M Group, cu sediul în Dharamshala, unde Dalai Lama trăiește în exil permanent.
Ca răspuns la incident, organizația indiană pentru apărarea drepturilor copiilor, Haq: Center for Child Rights, a transmis un comunicat prin care condamnă „toate formele de abuz asupra copiilor”.
„Unele persoane fac referire la obiceiul tibetan de a arăta limba, dar acest videoclip cu siguranță nu este despre nicio manifestare culturală și chiar dacă este, astfel de gesturi nu sunt acceptabile”, transmite ONG-ul.
Incidentul din februarie nu este prima dată când octogenarul a stârnit controverse în ultimii ani.
El și-a cerut scuze după un interviu din 2019, în timpul căruia a spus că dacă succesorul său va fi o femeie, aceasta „ar trebui să fie atractivă”.
Anul precedent, el a sugerat că Europa ar trebui păstrată pentru europeni, făcând referire la creșterea numărului de refugiați africani care ajung pe continent.
„Întreaga Europă va deveni în cele din urmă musulmană? Imposibil. Sau africană? De asemenea, imposibil”, a spus el, adăugând că este mai bine „să păstrăm Europa pentru europeni”.