Doi angajați ai Secției control de stat în sănătate a Centrului de Sănătate Publică Chișinău a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) sunt cercetați de CNA într-un dosar de corupere pasivă. Aceștia sunt bănuiți de pretindere și primire de mijloace financiare de la agenți economici pentru obținerea autorizațiilor sanitare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Potrivit materialelor cauzei, în perioada martie – august 2024, inspectorii ANSP ar fi creat și implementat o schemă infracțională de favorizare a obținerii autorizațiilor sanitare de către agenții economici. Astfel, funcționarii publici ar fi pretins și primit sistematic mijloace bănești, ce nu li se cuvin, de la 2 000 la 10 000 de lei, pentru a facilita obținerea autorizațiilor sanitare de către agenții economici prin organizarea formală a controalelor, întocmirea proceselor-verbale de control fără deplasarea în teren, dar și ne reflectarea încălcărilor depistate în cadrul controlului. În baza documentelor perfectate agenții economici obțineau autorizație sanitară pentru funcționare.
Astăzi, ofițerii CNA au descins cu percheziții la domiciliile, automobilele și birourile bănuiților, care sunt cercetați în stare de libertare, de unde au ridicat mai multe probe. Cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău.
Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei de judecată.
ANSP condamnă actele de corupție printre angajați și cooperează cu ancheta.
În contextul perchezițiilor efectuate de Centrul Național Anticorupție la sediul Secției control de stat în sănătate a Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), menționăm că instituția cooperează și oferă suportul necesar organelor de drept întru elucidarea cazurilor investigate.
ANSP condamnă ferm actele de corupție printre angajați și reiterează importanța respectării prevederilor legislației, precum și angajamentul de a continua activitatea în spiritul transparenței, corectitudinii și responsabilității.
Instituția, în conformitate cu Planul de integritate al ANSP, dezvoltă continuu mecanisme și instrumente care au drept scop cultivarea integrității angajaților și toleranță zero la corupție la nivelul entității.
Menționăm că, până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, ANSP se va abține de la alte comentarii pe acest caz.