Şcoli din şase raioane din țară, renovate cu susţinerea Băncii Mondiale

Șase instituţii de învăţământ din diferite raioane ale ţării au fost reconstruite în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM) gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova.

separator

Lucrările au fost recepţionate la începutul anului şcolar 2020-2021, transmite Moldpres.

Este vorba despre Liceul teoretic (LT) „Ștefan Holban” – Cărpineni, Hâncești; LT „Andrei Vartic” – Ialoveni; LT „Mihai Eminescu” – Cimișlia; LT „Axentii Doljnenco” – Vulcănești; Gimnaziul „Mihai Eminescu” – Telenești și unul din blocurile LT „Mihai Eminescu” din Strășeni.

În scurt timp, urmează să fie date în exploatare încă două școli de circumscripție, unde volumul de executare a lucrărilor constituie peste 90%: LT „Vasile Alecsandri” din Colibași, Cahul (93%) și LT „Alexandru Agapie” – Pepeni, Sângerei (92%), precum și încă un bloc al liceului din Strășeni.

„În urma lucrărilor de reconstrucție, în instituții au fost instalate rețele noi de apă și canalizare, rețele electrice, de ventilare, sisteme de încălzire, ferestre și căi de acces pentru copiii cu nevoi speciale. A fost reparat interiorul și exteriorul clădirilor, inclusiv blocurile sanitare. În unele cazuri, s-a făcut termoizolarea fațadelor și s-au reparat acoperișurile. De asemenea, au fost instalate detectoare de incendiu și a fost amenajat teritoriul. Totodată, școlile respective au fost dotate cu mobilier nou și cu echipamente pentru laboratoarele de fizică, chimie și informatică”, potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Alte patru licee din Anenii Noi, Rezina, Soroca și Răzeni (Ialoveni) sunt într-o fază incipientă de renovare și vor fi gata la anul viitor. Termenul de execuție a lucrărilor în aceste cazuri este aprilie-august 2021. În total, de renovări în cadrul PRIM beneficiază 23 de școli de circumscripție, 17 dintre care au fost deja finalizate.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.

ATENȚIE! O femeie a dispărut după ce a plecat dintr-un Centru de Plasament, unde a fost lăsată de fiica sa plecată peste hotare

Polițiștii Inspectoratului de poliție Centru, solicită ajutorul cetățenilor în stabilirea locului aflării unei femei în vârstă de 71 de ani. Aceasta era plasată la un Centru de Plasament din capitală pentru o perioadă de o lună, timp în care fiica sa a fost plecată peste hotare, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În dimineața zilei de 20 iulie, femeia ar fi plecat de la Centru într-o direcție necunoscută și până la moment nu se cunoaște locul aflării.

Semnalmente: Înălțimea 1.60 m, corpolență medie, păr scurt, ochi verzi. La momentul plecării femeia era îmbrăcată cu o bluză de culoare galbenă, pantaloni albaștri cu imprimeu floral de culoare galbenă, poartă ochelari pentru vedere.Persoanele care pot furniza informaţii sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie, să apeleze numărul unic de urgenţă 112 sau 068114271.

Granturi de până la 500 de mii de lei pentru micii producători

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500 de mii de lei. Contribuția beneficiarului va constitui minim 30% din suma proiectului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

De menționat că cei care nu dispun de suficiente mijloace pentru cofinanțarea proiectului vor putea apela la surse creditare. În acest caz, producătorii pot beneficia de o garanție financiară emisă de Fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Din contul granturilor, antreprenorii vor putea cumpăra utilaje și echipamente, materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producere, francize, soluții de digitalizare și servicii de dezvoltare a afacerii. Pe lângă componenta de finanțare, programul mai prevede activități de informare, promovare, monitorizare și evaluare. 

La program pot participa micii producători ce activează de cel puțin 12 luni. De asemenea, sunt eligibile persoanele fizice care abia planifică înființarea unei afaceri, dacă pot demonstra activitatea pentru ultimul an și se înregistrează ca entitate antreprenorială în termen de o lună de la data aprobării proiectelor.

Programul va fi lansat în trimestrul III al anului curent și va fi implementat timp de 36 de luni, bugetul estimativ fiind de 20 de milioane de lei anual. Instituția responsabilă de realizarea programului este Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care urmează să elaboreze manualul operațional pentru implementare, precum și un ghid pentru întreprinzători.

Fostul rector de la ASEM, Grigore Belostecinic, renunță la cursa pentru președinție

Fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, anunță că se retrage din cursa pentru șefia statului. În același timp, el spune că va susține parcursul European al R. Moldova în cadrul Referendumului constituțional din această toamnă, scrie deschide.md.

„Le mulțumesc, pe această cale, liderilor partidelor politice care au văzut în mine un candidat demn de a ieși în fața oamenilor și de a vorbi despre problemele, dar și perspectivele pe care le are Republica Moldova. Totuși, am decis că voi susține aceste deziderate nu din postura de candidat la prezidențiale, dar ca membru al mediului academic, din care fac parte, și ca simplu cetățean, căruia îi pasă de viitorul propriei țări. Așa să fie și să ne ajute Dumnezeu!”, a anunțat Grigore Belostecinic.

În același timp, academicianul a specificat că va susține aderarea R. Moldova la UE, iar statul are nevoie de o economie de piață funcțională, care să facă față unor noi presiuni concurențiale, într-un nou mediu concurențial, încadrat în cu totul alte dimensiuni.

Fostul rector ASEM a fost propus drept candidat la funcția de președinte al R. Moldova de către Partidul Social Democrat European (PSDE).

Britanicii au năvălit iarăși să cumpere hârtie igienică. Cozi uriașe în parcările magazinelor
Articolul anterior
Cum au devenit culorile roz și albastru reprezentative pentru fetițe și băieței
Articolul următor