Școli supraaglomerate în Capitală. Până la 41 de elevi în clase de-a întâia

Peste 40 de elevi la un singur învăţător. Aşa arată, în acest an, multe clase primare din Chişinău. Copiii învaţă în săli supra aglomerate, iar cadrele didactice abia de reuşesc să interacţioneze cu ei. Creşterea numărului de blocuri de locuinţe noi şi puţinele şcoli de sector e una dintre cauzele ce a dus la această situaţie.

În acest an, la Liceul cu profil de arte „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici”, din sectorul Buiucani din Chişinău, a fost deschisă suplimentar o clasă de-a întâia, iar în prezent sunt cinci la număr, transmite tvrmoldova.md.

Toate sunt supraaglomerate – cu până la 41 de elevi într-o singură clasă. Chiar şi aşa, în jur de 30 familii nici nu au apucat să-şi înscrie copiii.

În multe clase sunt şi elevi cu cerinţe educaţionale speciale.

IURIE DONŢU, director, Liceul cu Profil de Arte ,,Ion şi Doina Aldea-Teodorovici”: „Era bine să deschidem şi a şasea clasă, pentru a diminua numărul elevilor, dar… nu avem spaţiu. Exodul mare din sate, revenirea unor părinţi de peste hotare, creşterea infrastructurii din zonă – toate acestea duc la numărul exagerat de copii. Sigur că e obositor şi calitatea nu este cea dorită”.

Părinţii spun că, de obicei, aleg o şcoală după rezultatele înregistrate în anii anteriori, dar şi pentru că e aproape de casă.

La doar zece minute distanţă de Liceul „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” se află Gimnaziul nr. 86, cu predare în limba rusă. În acest an, administraţia a deschis două clase de-a întâia cu predare în română. Părinţii, însă, nu s-au grăbit să-şi înscrie copiii aici.

VEACESLAV ŞENDREA, director, Gimnaziul nr. 86: „Prima dată când am deschis clasă de limba română, doi ani în urmă, au fost 15. Acum avem 18. Anul trecut nu am deschis, am avut puţine cereri. A fost, din 1992 sau mai devreme, şcoală cu predare în limba rusă”.

Aici au ajuns copiii care nu au reuşit să fie înscrişi la alte şcoli.

În 2023, în clasa întâi au fost înscrişi peste 11.400 de elevi din Chişinău. Anul trecut – 9800.

ELEVI ÎNSCRIŞI ÎN CLASA I, MUNICIPIUL CHIŞINĂU

2023     11.460
2022     9800

Şeful Direcţiei Educaţie susţine că cele mai multe clase supraaglomerate sunt în sectoarele Râşcani şi Buiucani. Printre cauze –  lipsa cadrelor didactice.

ANDREI PAVALOI, şef Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport: „Directorii urmează, în săptămâna respectivă, să găsească soluţii tehnice pentru ajustarea numărului de elevi în clase, prin deschiderea a încă o clasă. Au fost deschise complexe educaţionale, avem Liceul ,,Pro Succes”, sunt în proces de reabilitare şi alte câteva instituţii secundare”,

Conform regulamentului, pentru formarea unei clase este necesar un număr minim de 25 de elevi, dar să nu depăşească 30 de şcolari.

Moldoveanul Alexandru Paraschiv a devenit vicecampion european la box

Rezultat istoric pentru boxul din Republica Moldova. Pugilistul moldovean Alexandru Paraschiv a devenit vicecampion european la box.

Sportivul nu a mai disputat finala categoriei de până la 63,5 kg, din cauza unei accidentări, notează Noi.md. Acesta va încerca să se recupereze la timp, până la ultimul turneu preolimpic, care este 23 mai – 3 iunie în Bangkok, Thailand.

Pe podiumul de premiere a urcat și Vasile Cebotari. El a intrat în posesia medaliei de bronz la categoria de greutate de pînă la 71 kg.

Natalia Barbu, prima repetiție pe scena Eurovision 2024

Interpreta Natalia Barbu, care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision, a avut astăzi prima repetiție la Malmö, Suedia.

Artista a ieșit în scenă de una singură, într-o rochie albă și cu o vioară. Aceasta a interpretat piesa „In the middle”. Natalia Barbu va evolua în prima semifinală a competiției, pe 7 mai.

Natalia Barbu a mai reprezentat Republica Moldova la Eurovision în anul 2007 cu piesa „Fight”. Interpreta s-a clasat atunci pe locul 10.

Forțele ruse avansează rapid în estul Ucrainei. Capturarea satului Novobahmutivka

Trupele rusești au avansat pe frontul din est și au cucerit o mare parte dintr-un sat din regiunea Donețk după o greșeală făcută de trupe de elite ale Kievului, potrivit unui comandant ucrainean, citat de The Bussines Insider și Hotnews.

În timp ce Kievul așteaptă ajutorul promis de SUA, rușii avansează spre Ceasiv Iar. Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskî a declarat că este probabil ca președintele Vladimir Putin să fi ordonat forțelor sale să captureze orașul din regiunea Donețk înainte de 9 mai, când Moscova sărbătorește în mod tradițional victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

O greșeală a trupelor ucrainene pare să fi permis forțelor rusești să avanseze și să captureze părți importante ale unui sat din Donețk fără a întâmpina rezistență.

Asta în timp ce Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, potrivit Reuters şi AFP.

„Graţie operaţiunilor active, unităţile grupului central de forţe au eliberat satul Novobahmutivka”, situat la nord-vest de oraşul Avdiivka, cucerit de forţele ruse în februarie, a indicat Ministerul Apărării rus în raportul său zilnic.

Eroare făcută de trupele ucrainene

Trupele rusești au reușit să cucerească cea mai mare parte din Ocheretyne, la nord-vest de Avdiivka, în estul Ucrainei, după o aparentă eroare de rotație de trupe.

Brigada 47 Mecanizată trebuia să fie înlocuită de Brigada 115 mecanizată, ambele considerate unități de elită, de-a lungul liniei frontului, chiar la est de Ocheretyne, o mică așezare rurală.

Dar în timp ce Brigada 47 se retrăgea, Brigada 30 de pușcași motorizați a Rusiei a atacat, profitând de un gol lăsat de Brigada 115 mecanizată.

Comandantul Brigăzii 47, Mykola Melnyk, un fost avocat celebru pentru că și-a pierdut un picior în timpul ofensivei din vara anului trecut, a scris pe Facebook: „Avansarea drastică a rușilor a devenit posibilă pentru că anumite unități au dat-o în bară pur și simplu. Sper că vor fi recalificate ca trupe de asalt”, a adăugat el.

Acuzațiile „nu sunt adevărate”

Vadym Chornyy, un purtător de cuvânt al Brigăzii 115, a declarat pentru Financial Times că acuzațiile „nu sunt adevărate”.

„Unitatea nu și-a abandonat poziția”, a spus el.

Melnyk a declarat că singurul motiv pentru care Rusia nu a putut să-și continue înaintarea a fost faptul că Brigada 47 a reintrat în luptă.

„Găurile au fost astupate de cei care plănuiau să ia o pauză”, a spus el. „Brigada a 47-a s-a întors în activitate. Încă o lună și va fi un an fără rotație”.

Alți observatori citați de Forbes au subliniat faptul că Brigada 115 Mecanizată nu are destule echipamente, iar toate trupele ucrainene duc lipsă de muniție în timp ce așteaptă noi provizii din partea Statelor Unite, după ce ajutorul a fost întârziat timp de șase luni de către republicanii din Congresul SUA.

Atacarea Ocheretyne face parte din „obiectivul la nivel operațional al Rusiei”

O actualizare pe site-ul ucrainean Deep State, care urmărește schimbările de pe câmpul de luptă, a arătat că forțele rusești au capturat părți mari din sat.

La începutul acestei săptămâni, Institutul pentru Studiul Războiului a scris că forțele rusești păreau „să urmărească să pătrundă pe scară largă în liniile ucrainene la nord-vest de Avdiivka”, dar a adăugat că eforturile sale vor fi probabil îngreunate de viitoarele livrări de ajutoare americane și occidentale.

ISW a afirmat că atacarea Ocheretyne face parte din „obiectivul la nivel operațional al Rusiei de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk prin Pokrovsk”.

Forțele rusești au reușit să pătrundă și să câștige un punct de sprijin într-o parte din Ocheretyne, a declarat sâmbătă Nazar Voloșin, un purtător de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Khortytsia, notează The Kyiv Independent.

Ocheretyne se află la aproximativ 15 kilometri nord-vest de Avdiivka, un oraș fortificat cheie capturat de Rusia în februarie. Avdiivka a rămas unul dintre cele mai fierbinți sectoare ale frontului, în condițiile în care Rusia continuă în operațiunile sale ofensive.

„Partea (din Ocheretyne) în care se află inamicul se află sub controlul nostru de foc. Se iau toate măsurile pentru a împinge inamicul de acolo”, a declarat Voloșin.

„Lupte grele sunt în curs de desfășurare, situația se află sub controlul forțelor de apărare ucrainene”, a mai spus Voloșin.

Ucrainenii se luptă se recâștige satul controlat parțiale de ruși

Conform sursei citate, forțele rusești au concentrat patru brigăzi în această direcție. Apărătorii ucraineni își retrag rezervele și iau măsuri pentru a stabiliza situația în direcția Avdiivka și pentru a restabili controlul asupra Ocheretyne, a adăugat el.

Voloșin a declarat vineri că două treimi din sat au rămas sub controlul Ucrainei. De asemenea, el a precizat că trupele rusești folosesc arme chimice în încercările lor de a lua cu asalt Ocheretyne.

Rușii se grăbesc cu să aducă întăriri în avansul lor din Ocheretyne, în timp ce pentru brigăzile ucrainene epuizate din zonă situația este disperată, notează Forbes.

Cu toate acestea, riscul real este că Grupul operațional-strategic ucrainean Tavriya – comandamentul responsabil pentru forțele aflate la vest de Adviivka – nu va avea altă opțiune decât să își reducă pierderile, să se retragă câțiva kilometri spre vest și să se reconsolideze de-a lungul unei noi linii defensive care se întinde de la nord la sud-vest de Ocheretyne.

Rușii, în superioritate numerică

Această retragere ar putea ceda zeci de kilometri pătrați de teritoriu și ar forța sute de civili să fugă sau să se resemneze să trăiască sub ocupație rusească, comentează Forbes.

Mai rău, retragerea, dacă este prost executată, ar reprezenta o oportunitate pentru ruși de a-și dubla sau tripla atacurile , având ca reacție în lanț declanșarea prăbușirii apărării ucrainene.

Rușii sunt în superioritate numerică în zonă. Doar 3000 de soldați ucraineni se luptă să respingă aproimativ 10.000 de militari ruși, potrivit unei estimări făcute de think-tank-ul ucrainean Centrul pentru Strategii de Apărare.

ONU denunță decizia Belarusului de a nu mai elibera pașapoarte în străinătate
Articolul anterior
Medalie de bronz pentru Moldova la Campionatele de Canotaj din Serbia
Articolul următor