Școlile din Chișinău, supraaglomerate la nivel de clasa I. Părinții au luat cu asalt instituțiile de învățământ

Școli luate cu asalt, în Republica Moldova, de părinții care trebuie să-și înscrie copii în clasa I. Rezultatele primei faze al acestui proces vor fi anunțate la data de 30 mai. Despre acest subiect a vorbit șeful-adjunct al Direcției Generală Educație, Tineret și Sport din Capitală, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei Chișinău.

Deja, până în acest moment, au fost înaintate 6.406 cereri din cele 10.409 de locuri ce sunt planificate.

Multe școli din Chișinău, luate cu asalt de părinții care își înscriu copiii în clasa I

„Cu referire la instituțiile care deja au un număr mai mare de solicitări comparativ cu numărul planificat, dacă săptămâna anterioară am avut opt instituții, la ziua de azi avem 14 instituții. Chiar dacă au fost înregistrate mai multe cereri, acest lucru nu înseamnă că aceste instituții nu vor avea etapa a doua. În conformitate cu regulamentul în vigoare în prima etapă vor fi acceptați spre înmatriculare doar acei elevi care sunt din districtul instituției și care au împlinit vârsta de șapte ani, până la 1 septembrie. Ceilalți elevi care vor împlini vârsta de șapte ani după 1 septembrie din district vor fi transferați pentru etapa a doua”, a transmis Andrei Pavaloi.

Pe de altă parte, oficialul a mai spus că există instituții de învățământ în care nu au fost înregistrate nici o cerere. Este vorba de școlile auxiliare. „Tradițional, cererile în aceste instituții sunt depuse pe parcursul etapei a doua”.

Cea de-a doua etapă de înscriere în clasa I va începe la data 3 iunie și va dura până pe 17 iunie. Începând cu data de 1 aprilie, în municipiul Chișinău a început prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I-a pentru anul de învățământ 2024-2025 și va dura până pe 24 mai.

Astfel, în cele aproape 140 de instituții de învățământ publice și private din capitală, este preconizată înscrierea în clasa I, a 10 409 copii, cu 309 mai mulți față de anul curent de studii, conform radiomoldova.md citată de evz.ro.

Orașul Chișinău, în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191

Orașul Chișinău este inclus în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191, la categoria ,,de bronz”, potrivit topului Happy City Index.

Topul este realizat anual, iar locul orașelor în clasament variază de fiecare dată. Autorii spun că e dificil să evidențiezi un singur oraș ca fiind cel mai bun. Aceasta în condițiile în care fiecare dintre ele se află în continuă schimbare și se evidențiază prin lucruri proprii.

Prin urmare, evaluarea s-a făcut în baza a cinci criterii care au impact asupra sentimentului de fericire: cetățeni, guvernare, mediu, economie şi mobilitate. Menționăm că, în top au fost incluse orașele care au cel puțin 300 mii de locuitori, scrie www.agora.md, conform sursei citate.

Capitala țării noastre a ocupat locul 191. Cel mai mare punctaj, orașul Chișinău l-a obținut la capitolul „economie” – 309 puncte. Iar în total, orașul a acumulat 1310 puncte.

Iar pe primele trei locuri în clasamentul celor mai fericite orașe din lume se găsesc: locul întâi – orașul Aarhus, din Danemarca, fiind urmat, pe locul doi de Zurich – Elveția. Iar top trei cele mai fericite orașe e încheiat de Berlin – Germania.

Moldovean salvat în mod miraculos în Italia. A plonjat cu mașina într-un râu

În noaptea dintre 19 și 20 iunie, un incident dramatic a avut loc la granița dintre Polverara și Ponte San Nicolò, în regiunea italiană Padova.

Un cetățean moldovean, aflat la volanul unui Peugeot, a pierdut controlul mașinii și a plonjat în râul Bacchiglione.

În mod miraculos, șoferul a reușit să iasă din vehiculul scufundat și s-a întors acasă pe jos, nevătămat, relatează Padova Oggi.

Pe 20 iunie, câțiva trecători au observat un autoturism aproape complet scufundat în râul Bacchiglione. Alarmați, aceștia au contactat imediat autoritățile.

Carabinierii și pompierii au intervenit prompt la locul incidentului. După ce vehiculul a fost recuperat, s-a constatat că în interiorul acestuia nu se afla nicio persoană.

Pentru a se asigura că nu există victime, salvatorii au efectuat căutări suplimentare în zona respectivă, dar fără rezultat.

Prin intermediul numărului de înmatriculare al vehiculului, carabinierii au identificat proprietarul mașinii, un cetățean moldovean rezident în Polverara.

La sosirea carabinierilor la domiciliul acestuia, bărbatul a recunoscut că el se afla la volanul mașinii în momentul accidentului.

Totuși, el nu a putut explica cauza exactă a pierderii controlului vehiculului. Conform declarațiilor sale, după ce a ieșit din mașina scufundată, a plecat de la locul incidentului în stare de șoc.

Vehiculul a fost recuperat de către un camion de remorcare. În prezent, toate ipotezele rămân deschise. Autoritățile nu exclud posibilitatea ca șoferul să fi părăsit locul accidentului din cauza stării de confuzie și șoc pe care a experimentat-o.

Ancheta continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele acestui accident neobișnuit.

Hailey Bieber, noi imagini cu burtica de gravidă. Apariție extravagantă alături de Justin Bieber

Hailey Bieber și-a afișat cu mândrie burtica de gravidă într-o ținută transparentă, în timpul unei ieșiri cu soțul ei, Justin Bieber, la New York, scrie Daily Mail.

Modelul în vârstă de 27 de ani și superstarul pop în vârstă de 30 de ani au anunțat în luna mai că așteaptă venire ape lume a primului lor copil, potrivit protv.ro.

Sâmbătă, cei doi au fost văzuți pe străzile din New York în ținute extravagante. Hailey a purtat o salopetă mulată, transparentă, din dantelă neagră, ce îi punea în evidență burtica de gravidă. Ea și-a completat ținuta cu un pardesiu lung din piele neagră, o pereche de pantofi cu toc negri, o geantă neagră și o pereche de ochelari de soare.

Justin Bieber a atras atenția paparazzilor cu ținuta sa. A purtat un tricou alb, peste care a îmbrăcat un pullover maro. Cântărețul a ales să poarte o pereche de pantaloni de trening albi, lăsând însă la vedere pantalonii scurți roșii pe care îi avea pe dedesubt. El și-a completat ținuta cu o șapcă de baseball maro și încălțăminte neagră, pe care a purtat-o cu șosete albe.

Hailey Bieber este însărcinată în 7 luni și s-ar putea ca cel mic să se nască până la sfârșitul verii, portivit unor surse TMZ.

Satoshi lansează cel de-al doilea album de studio, #373!
Articolul anterior
Încă un virus își arată colții! Explozie de cazuri la un centru de refugiați din R. Moldova! 17 persoane diagnosticate
Articolul următor