Școlile din țară vor fi dotate cu laboratoare performante

Școlile din Republica Moldova vor beneficia de oportunități echitabile pentru a accesa granturile din cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”. Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au avizat astăzi mai multe modificări la Acordul de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, comunică MOLDPRES.

Modificările operate la proiect  vizează dotarea instituțiilor de învățământ cu laboratoare performante, sisteme IT sau softuri, precum și instruirea cadrelor didactice.

Astfel, se propune ca procesele și procedurile de procurări în cadrul subproiectelor școlare selectate să fie transmise în responsabilitatea echipei de management a proiectului, care le va executa conform regulilor de procurări ale Băncii Mondiale.

Până în prezent, proiectul prevedea că școlile trebuiau să prezinte Ministerului Educației și Cercetării subproiecte destinate acoperirii necesităților de bunuri, servicii și instruiri. În acest context, MEC a sesizat posibile riscuri, precum lipsa de capacități instituționale (cunoștințe, abilități și experiență) necesare pentru gestionarea eficientă a proceselor de procurări de bunuri și servicii din granturi.

În cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”, țara noastră beneficiază de un împrumut în valoare de 49,6 milioane de dolari, precum și granturi în sumă totală de 9,8 milioane de dolari.

Percheziții la Taraclia. Au fost ridicate arme și muniții, folosite în acțiuni de braconaj, de la mai multe persoane

Polițiștii din Taraclia au documentat în perioada lunilor iulie  – noiembrie  curent,  mai multe persoane bănuite de deținerea ilegală a armelor și munițiilor în zona de sud a țării, precum și alte obiecte folosite la acțiuni de braconaj.

În timpul perchezițiilor, la domiciliile a 10 persoane cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, dar și în alte încăperi, polițiștii au depistat și ridicat 324 cartușe de calibru 5,45 mm destinate automatului de tip „Kalașnikov” AK-74 și un cartuș de calibrul 9 mm, trei arme pneumatice de model „IJ 38” de calibru 4,5 mm, trei pistoale pneumatice de diferite modele, o armă lungă cu țeavă lisă, calibrul 12 mm, toate deținute ilegal și fără acte permisive.

De asemenea, au fost depistate încălcări la deținerea și păstrarea a cinci arme de vânătoare deținute legal, acestea fiind păstrate necorespunzător.  

Bunurile au fost transmise pentru efectuarea expertizei balistice și traseologice, pentru a stabili dacă au fost sau nu folosite în comiterea altor infracțiuni.

Polițiștii continuă cercetările sub toate aspectele legale, pentru  a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt alte persoane implicate.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 2 la 7 ani.

Undă verde pentru cultivarea cânepei industriale în R. Moldova

În Republica Moldova va putea fi cultivată cânepa industrială, o cultură cu numeroase beneficii pentru agricultură, economie și mediu. Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, agricultorii care vor dori să cultive cânepa în scopul producerii de semințe, fibre sau ulei vor depune o cerere la Comitetul permanent de control asupra drogurilor. Fermierii vor anexa documente confirmative, între care – acte ce dovedesc deținerea legală a suprafeței de teren agricol și contractele de valorificare a producției. În același timp, agricultorii vor fi obligați să țină Registrul de evidență și trasabilitate a producției recoltate și comercializate. 

Totodată, va fi admisă cultivarea doar a soiurilor înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova, Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau cataloagele naționale ale țărilor membre.

„Rog toată comunitatea de afaceri, Camera de Comerț și Industrie, să promovăm utilizarea acestei oportunități, pentru că aceste materiale sunt utilizate în foarte multe industrii, inclusiv cea automobilistică. Este o oportunitate foarte bună pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, pentru fermieri, dar și pentru cei care produc componente din cânepă industrială”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Cânepa industrială este o cultură profitabilă și ușor de întreținut. Cu un ciclu de creștere de doar 90 de zile, permite două-trei recolte pe an. Totodată, cânepa captează cantități mari de dioxid de carbon, contribuind la combaterea schimbărilor climatice.

O companie imobiliară va plăti amendă uriașă: Peste 100 de agenți primeau salarii „în plic” și lucrau fără contracte de muncă

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță câștigul de cauză împotriva unei companii imobiliare investigate anterior pentru evaziune fiscală, care urmează să-i achite statului peste 41.000.000 lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Suma a fost dispusă spre încasare de Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), urmare a admiterii acțiunii civile depuse de Serviciul Fiscal de Stat, în cadrul dosarului trimis în judecată de procurorii PCCOCS. Aceasta este formată din impozitele pe care compania imobiliară urma să le achite statului, majorări de întârziere, dar și amenzi.

Faptele administratorului companiei au fost investigate de procurorii PCCOCS pentru perioada anilor 2012-2015, atunci când acesta a declarat statului venituri mai mici generate de companie, sau chiar nici nu și-a prezentat sumele veniturilor, pentru ani întregi. În timpul cercetării penale, administratorul și-a recunoscut vinovăția și a achitat statului prejudiciile pe care el le-a adus, de peste 4.000.000 lei. Totuși, ulterior, acesta s-a răzgândit și a renunțat la recunoașterea vinovăției.

Însă, procurorii specializați i-au investigat și activitatea ilegală a companiei pentru perioada 2015-2017, care a prejudiciat și statul, prin evaziune fiscală, cu suma de 41.937.929 lei. Potrivit constatărilor procurorilor, în compania imobiliară cu peste 100 de agenți responsabili de vânzare și închirierea spațiilor locative, o mare parte din ei lucrau fără contracte de muncă, iar remunerarea o primeau „în plic,” fără contabilizarea veniturilor lor și, deci, fără ca în baza acelor remunerări să fie reținute impozite. În schimb, potrivit declarațiilor din judecată ale foștilor angajați, conducerea companiei era axată pe alte aspecte ale muncii, ca de exemplu amendarea agenților imobiliari cu până la 70 euro pentru lipsa cravatei.

După acumularea probatoriului și trimiterea dosarului penal în judecată de către procurorii PCCOCS, urmare a demisiei judecătorului în 2023, acesta a fost preluat spre examinare de către alt judecător, dosarul finalizându-se cu pronunțarea sentinței judecătorești. Totuși, până la devenirea definitivă a hotărârii, atât administratorul, cât și compania, beneficiază de prezumția nevinovăției potrivit legii.

În context, în ciuda expirării termenului de prescripție a tragerii la răspundere penală, chiar dacă administratorul și compania au fost liberați de pedeapsa penală, aceștia au fost recunoscuți vinovați de instanța de judecată, care a hotărât că suma de 41.937.929 lei urmează să fie achitată statului de către administrator și companie.

Percheziții la Taraclia. Au fost ridicate arme și muniții, folosite în acțiuni de braconaj, de la mai multe persoane
Articolul anterior