Scriitoarea Tatiana Țîbuleac, îndurerată după ce a găsit numele bunicilor săi în lista celor deportați: ,,N-am crezut vreodată că un simplu nume pe o hârtie mă poate afecta atât de mult”

Agenția Națională a Arhivelor a publicat listele cu mii de basarabeni deportați în Siberia în perioada 6-9 iulie 1949. ,,Număul dosarului, numărul trenului, Îmbarcarea-Destinația”, detalii făcute publice peste ani, amănunte care dor… Aproape fiecare familie din Moldova cunoaște pe cineva drag sau apropiat care au trecut prin dramele deportărilor sau s-a născut pe meleaguri triste și amare.

Scriitoarea Tatiana Țîbuleac, ai cărei bunici au fost deportați, a cercetat listele, iar detaliile ce i-au apărut în privire au făcut-o să resimtă și mai mult ecourile acelor triste evenimente și nedreptăți.

,,Buniicii mei au fost deportați în Siberia pe 7 iulie și au stat acolo 7 ani”, mărturisește scriitoarea.

,,La sfârșitul vieții, bunica le-a găsit scuze celor care au „donosit-o”, în schimb nu le-a iertat niciodată pe vecinele care i-au furat din casă “farfriile și lingurile” și și-au făcut din ele zestre. A vorbit despre ele până a murit, de parcă acele linguri ar fi fost niște copii. Ieri, Agenția Națională a Arhivelor a publicat listele cu numele deportaților. Este un lucru mare, o inițiativă care pe mine personal mă face să mă simt și mândră, și recunoscătoare, și răzbunată. Poate vom ajunge într-o zi să vedem și listele cu pârâtorii, ca să știm și noi cine mănâncă cu linguri mânjite de sânge”.

,,Cred ca au fost mii de oameni care au stat ieri toată ziua și s-au uitat pe aceste liste. N-am crezut vreodată că un simplu nume pe o hârtie mă poate afecta atât de mult. La urma urmei nu era nimic nou, știam că au fost deportați. Tocmai de asta cred că era nevoie de ele”.

Tatiana Țîbuleac și-a expus punctul de vedere menționând că în contextul războiului din Ucraina, ,,aceste liste i se par și mai importante. Prea mulți se fac că nu văd legătura”.

Românca Tatiana Ţîbuleac, printre cei 14 câștigători ai Premiilor Uniunii  Europene pentru Literatură - caleaeuropeana.ro

Listele conțin date oficiale cu numele celor deportați, numărul trenului, locul de origine, stația de îmbarcare și destinația din Federația Rusă.

Listele pot fi văzute aici.

Țara noastră va beneficia de asistență tehnică și monitorizare din partea Franței pentru reformele în sectorul forestier

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu și Aliona Rusnac, Secretar de stat s-a întâlnit cu Ambasadorul Franței în Republica Moldova, E. S. Graham Paul. Oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul mediului, în special dezvoltarea sectorului forestier al țării noastre.

În cadrul întrevederii, ministrul Lazarencu a subliniat importanța sprijinului acordat de Franța în domeniul forestier, în urma semnării Memorandumului de Înțelegere tripartit între Ministerul Mediului din Republica Moldova, Societatea silvică a fondului de depozit și consignație și Agenția Franceză de Dezvoltare în vederea alocării grantului în sumă de 1,2 milioane euro, pentru asigurarea implementării Programului de reforme în domeniul forestier.

Ambasadorul Graham Paul a reiterat angajamentul Franței de a sprijini eforturile Republicii Moldova în dezvoltarea sectorului forestier. Astfel, începând cu luna mai țara noastră va beneficia de asistență tehnică, monitorizare și evaluare pentru a îndeplini  măsurile de reformă a politicilor în sectorul forestier.

Ministrul Mediului și Ambasadorul Franței au exprimat încredere în succesul viitor al proiectelor comune și au subliniat importanța continuării colaborării pentru îmbunătățirea situației în sectorul forestier al țării noastre.

Succes uimitor! Filmele Moldovenești, în Prim-plan în Times Square, New York

În pulsul vieții urbane a Times Square-ului, ecranele au fost iluminate pe parcursul zilei cu secvențe din filmele moldovenești „Carbon”, „Varvara” și „Tunete”, marcând astfel Ziua Internațională a Proprietății Intelectuale. Această inițiativă a fost organizată în onoarea Zilei Internaționale a Proprietății Intelectuale și a subliniat angajamentul față de inovare și protecția drepturilor de autor.

Prin proiectarea mesajului „Discover Moldova on the grand screen. Support creativity, uphold intellectual property. Explore Moldova’s Cinematic Gems. #WorldIntellectualPropertyDay”, trecătorii au fost invitați să exploreze și să sprijine cinematografia moldovenească, evidențiind astfel importanța respectării drepturilor de proprietate intelectual.

În contextul tehnologic actual, interesul publicului pentru accesarea filmelor prin intermediul internetului este în creștere, dar aceasta adesea vine la pachet cu provocări serioase legate de drepturile de autor. Filmele care ajung pe internet fără permisiunea titularilor de drepturi constituie o încălcare a legilor internaționale privind proprietatea intelectuală. Acest fenomen nu doar că afectează financiar industria, dar subminează și eforturile creatorilor de a produce conținut de calitate.

Cinematografele, oferind o experiență imersivă și legală, joacă un rol esențial în sprijinirea industriei filmului și în promovarea unei distribuții etice a lucrărilor cinematografice. Vizionarea filmelor în sălile de cinema reprezintă nu numai o apreciere a artei, ci și un suport pentru menținerea unei industrii creative durabile și pentru respectarea legilor de proprietate intelectuală.

Nu este prima dată când despre filmele moldovenești se aude în America. Recent, regizorul și producătorul filmului „Carbon”, Ion Bors, împreună cu producătorul filmelor „Varvara”, „Tunete” și „Carbon”, Sergiu Cumatrenco, au revenit de la Convenția Moldo-Americană din Washington DC, unde au fost decorați cu prestigiosul premiu „Arts and Culture”. Această distincție evidențiază contribuția lor excepțională la promovarea culturii și artelor din Moldova pe scena internațională.

De ziua internațională a proprietății intelectuale vă invităm la cinema pentru a viziona filmele produse în Moldova. Reamintim că multe dintre ele pot fi vizionate acum prin țară, detalii despre program pe www.film.md.

Bărbatul dispărut la Ștefan Vodă a fost găsit strangulat într-o fâșie forestieră din preajma localității Feștelița

Bărbatul dispărut la Ștefan Vodă a fost găsit strangulat într-o fâșie forestieră din preajma localității Feștelița, la aproximativ 3 km de la domiciliu, anunță Poliția.

Corpul neînsuflețit al acestuia a fost îndreptat la expertiza medico-legală.

Poliția a solicitat sprijinul cetățenilor pentru a găsi un bărbat de 66 ani, din localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă, care în dimineața zilei de 23 aprilie a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută și nu se știa nimic despre locul aflării acestuia.

iTicket te invită să trăiești o simfonie de emoții, la grandiosul concert – ”O seară în Parc”
Articolul anterior
Marea Britanie: O tânără care a așteptat mai bine de un an să fie primită de un medic de familie a aflat că era bolnavă de cancer
Articolul următor