Scrisoare către Guvern și Ministerul Educației: Elevii cer desfășurarea olimpiadelor

Un grup de elevi din Chișinău au adresat o scrisoare deschide premierului interimar Aurelia Ciocoi și ministrul interimar al Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Pogoloșa.

Tinerii cer să se examineze posibilitatea desfășurării olimpiadelor raionale/municipale și zonale, cât și a celor de nivel republican.

Scrisoarea a fost făcută publică de către Organizația de Tineri a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Elevii au lansat scrisoarea după ce Ministerul Educației a dispus „amânarea pentru o perioadă nedeterminată desfășurarea olimpiadelor raionale/municipale și zonale”. Excepție fac doar olimpiadele locale cu prezenţa fizică a persoanelor, cu prezența fizică a persoanelor, începând cu data de 16 ianuarie 2021, în incinta instituţiilor de învăţământ în care elevii îşi fac studiile.

Potrivit elevilor „această decizie presupune și o continuitate în organizarea olimpiadelor școlare”.

„Olimpiadele locale sunt desfășurate cu scopul de a selecta cei mai buni elevi pentru olimpiadele municipale și ulterior – republicane, iar prin aprobarea de către CNESP a deciziei de a fi organizate la nivel local, presupunem că membrii comisiei au admis și organizarea următoarelor etape ale olimpiadelor, bineînțeles cu impunerea unor condiții de maximă siguranță anti-Covid 19”, se arată în scrisoarea elevilor.

„Credem că amânarea olimpiadelor nu este o idee bună, deoarece în cazul în care numărul de oameni infectați cu Covid-19 va continua să crească, organizarea olimpiadelor nu va mai fi posibilă. Astfel selecția la etapa municipală urmează a fi făcută cât mai rapid, astfel încât să avem un număr și mai restrâns de elevi care să poată participa la etapa republicană și în cele din urmă la baraje. Pe lângă asta, mai sunt și olimpiade internaționale și balcanice care se desfășoară mai devreme decât majoritatea internaționalelor și unde înscrierea echipelor trebuie făcută cu ceva timp mai înainte. Respectiv, considerăm că amânarea olimpiadelor de nivel municipal cu prea mult timp ar putea avea consecințe – neparticiparea Republicii Moldova la olimpiadele internaționale. Olimpiadele sunt o oportunitate pentru elevi să-și demonstreze și valorifice cunoștințele acumulate înafara lecțiilor. Fiecare elev-olimpic își învață obiectul ales la un nivel înalt, stăpânind aptitudini și cunoștințe chiar de nivel universitar”, se mai arată în scrisoare.

sursa: www.deschide.md

Circulația trenurilor pe cursele interne nu va fi suspendată
Articolul anterior
Efectele Brexit. Exporturile britanice în Europa s-au prăbușit
Articolul următor