Tentative de fraudare a alegerilor, finanțare ilegală și corupere electorală, fără precedent, sunt printre trăsăturile definitorii ale campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial. Potrivit oamenilor legii, în această perioadă în Republica Moldova au ajuns fluxuri masive de bani ilegali din Federația Rusă. Sute de percheziții, zeci de persoane reținute, peste 50 de milioane de lei confiscați și amenzi în valoare de peste 3 500 000 de lei aplicate pentru corupere electorală pasivă. Acesta este doar un bilanț preliminar prezentat de poliție, procuratură și Centrul Național Anticorupție, scrie moldova1.md.
Republica Moldova este subiectul unor atacuri directe fără precedent din partea Federației Ruse, declara, la 3 octombrie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Într-un briefing de presă acesta anunța atunci că peste 130 de mii de persoane sunt implicate într-o schemă masivă de finanțare ilegală și corupere a alegătorilor în contextul scrutinelor din 20 octombrie. El a precizat atunci că este vorba inclusiv despre lideri ai oficiilor teritoriale de partid, activiști, simpatizanți și simpli alegători care au primit transferuri bănești prin banca rusească ,,PromsveazyBank, aflată sub sancțiuni internaționale. Doar în lunile septembrie și octombrie, 39 de milioane de dolari au fost transferați ilegal în Republica Moldova, anunța Cernăuțeanu.
„Stabilim un fenomen fără precedent pentru Republica Moldova, dar cred că nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru vecinii noștri și statele europene, unde întâlnim un fenomen amplu de finanțare și de corupere în vederea perturbării procesului electoral pe teritoriul Republicii Moldova”.
Schema de transfer a mijloacelor financiare rusești, pusă în aplicare de o grupare criminală, are ramificații vaste și implică serviciile speciale rusești, declara la începutul acestei săptămâni, procurorul general Ion Munteanu.
„Pe întreg teritoriul țării a fost creată o schemă ce asigură deschidere pentru cetățenii Republicii Moldova, a conturilor bancare peste hotarele Republicii Moldova, precum și suport informațional privind instalarea aplicației mobile de tip banking PSB, a băncii Promsveazibank din Federația Rusă. Aici doresc să atrag atenția că schema a fost elaborată în interiorul țării și anume de servicii speciale rusești”.
Federația Rusă și-a respins constant, prin vocea diferitor oficiali, implicarea în procesele electorale din Republica Moldova. Pe de altă parte, observatorii internaționali, care au monitorizat alegerile din 20 octombrie, au subliniat că acestea au fost marcate de o interferență masivă din exterior și de atacuri susținute asupra valorilor și instituțiilor democratice. Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, pe scurt ENEMO, a spus că este profund îngrijorată de încercările masive maligne de interferență străină, în ciuda eforturilor autorităților de a contracara dezinformarea și schemele de cumpărare de voturi. Iar misiune internațională de observare OSCE/ODIHR a subliniat că alegerile au avut loc într-un context în care Republica Moldova este ținta unui război hibrid în desfășurare, direcționat din străinătate și care include diverse forme de interferență manipulatoare pentru a destabiliza țara, între care finanțare ilicită a actorilor politici, campanii de dezinformare și atacuri cibernetice.
Menționăm că doar pe parcursul ultimelor două săptămâni oamenii legii au descins cu zeci de percheziții pe întreg teritoriul țării și au reținut mai multe persoane în temeiul unor cauze penale pornite pentru finanțarea ilegală și corupere electorală, precum și în baza declarațiilor persoanelor care au acceptat bani și acum colaborează cu ancheta. Precizăm că persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele votării riscă până la cinci ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar cei care își vând votul riscă amenzi de până la 37 500 de lei. Persoanele care colaborează cu instituțiile de drept sunt eliberate de răspundere, conform legii.