Se anticipează o nouă criză a gazelor. Spânu, ANRE și Moldovagaz, acuzați de incompetență

Partidul Schimbării, condus de Ștefan Gligor, anticipează o nouă criză a gazelor și îl acuză pe directorul „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, de incompetență, iar pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu și ANRE, de proasta gestionare a domeniului, scrie jurnal.md.

„Scumpirea gazelor pe bursele europene a majorat considerabil preţul gazelor pentru Republica Moldova. În luna decembrie S.A. ”MoldovaGaz” a importat gaze la preţul de 550 dolari, iar pentru ianuarie preţul estimativ constituie 647 dolari. În pofida acestui fapt, tariful pentru consumatorii finali este calculat la preţ de doar 430 dolari şi nu acoperă cheltuielile efective”, se arată într-un comunicat al Partidului Schimbării.

În aceste condiții, reieşind din consumul mediu lunar de aproximativ 180 mil. m3 de gaze în perioada de iarnă, pe motiv de neajustare a tarifului la prețurile reale de către ANRE, întreprinderea „MoldovaGaz” ar putea acumula până la finele lunii ianuarie o datorie de cel puțin 60 de milioane de dolari, doar pentru decembrie și ianuarie, susțin reprezentanții formațiunii.

„Situaţia este agravată de faptul că majorarea tarifelor la gaz, operată în luna noiembrie, a provocat dublarea preţului energiei produse de CET-uri. Drept rezultat, cheltuielile furnizorilor de energie s-au majorat cu circa 20%, pe când tariful final nu a fost revizuit. Din această cauză, furnizorii de energie acumulează datorii faţă de CET-uri, care la rândul lor nu vor putea achita consumul de gaze către ”Moldovagaz” S.A., astfel fiind majorate și mai mult datoriile la gaze. În aceste condiţii, există riscul ca Moldovagaz nu va incasa suficienți bani și nu va dispune de mijloace suficiente pentru a achita la timp consumul de gaze”, mai susține Ștefan Gligor.

Potrivit condiţiilor contractuale, dacă până la 20 ianuarie 2022 Moldovagaz nu va achita gazele consumate (50% pentru consumul din decembrie şi avans 50% pentru ianuarie), Gazprom ar putea întrerupe livrarea gazelor.

„Partidul Schimbării este extrem de îngrijorat de inacțiunea și incompentența Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, inacțiunea și incompetența Directorului general S.A. „MoldovaGaz”, Vadim Ceban și servilismul Agenției pentru Reglementare în Energetică în contextul eventualei agravări a crizei energetice pe motiv de neajustare a tarifului, acumularea datoriilor și crearea riscului de deconectare a gazelor de către Gazprom. Mai mult, folosindu-se de lipsa de transparență, incompetența și proasta administrare a crizei de către cei enumerați mai sus, unii actori politici și agenți de influență a Federației Ruse lansează mesaje de destabilizare şi îndeamnă la proteste, în dorinţa de a crește nemulţumirea și de a specula acest fapt în interes politic îngust”, se mai arată în reacția formațiunii.

Ca rezultat, Partidul Schimbării solicită conducerii Moldovagaz să comunice ce fonduri a acumulat pentru plata gazelor în luna noiembrie și decembrie și care este suma datoriilor acumulate din diferența tarifară față de Gazprom în luna decembrie

Totodată formațiunea solicită Guvernului să anunțe acțiunile pe care urmează să le întreprindă pentru administrarea crizei energetice.

„Guvernul trebuie să acționeze în anticiparea eventualei crize, să elaboreze un pachet de măsuri în domeniul energetic împreună cu societatea civilă și partidele de opoziție. Partidul Schimbării își exprimă ferma convingere că în cazul necesității introducerii repetate a stării de urgență sau finanțării consumului curent al gazelor din contul bugetului public național, Guvernul are obligația de a taxa gestionarea defectuoasă a crizei energetice prin demiterea vice-premierului (i)responsabil Andrei Spânu, și adresarea solicitării de demitere a directorului general a S.A. ”MoldovaGaz” către Consiliul de observatori a societății”, se mai spune în comunicat.

sursa: www.jurnal.md

O jurnalistă de la TVR, jefuită în plină stradă, în timp ce-și ducea copilul la grădiniță

Polițiștii Batalionului de Patrulare și Reacționare Operativă al Direcției de Poliție Chișinău au reținut un bărbat de 27 de ani, suspectat de comiterea unui jaf pe strada Bogdan Voievod din sectorul Rîșcani al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Victima, o femeie de 36 de ani, a declarat că, în timp ce se deplasa pe stradă împreună cu copilul, un individ s-a apropiat și i-a smuls geanta, în care se aflau acte de identitate, bani și telefonul, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

Datorită reacției prompte a polițiștilor și măsurilor operative întreprinse, suspectul a fost identificat și reținut în scurt timp.

Acesta a fost reținut pentru 72 de ore și s-a constatat că acesta nu este la prima abatere, având antecedente penale pentru infracțiuni similare.

Dacă va fi găsit vinovat, riscă pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 7 ani.

TVR Moldova a scris astăzi că este vorba de o jurnalistă din cadrul instituției sale, împreună cu copilul său, care au scăpat doar cu o sperietură, întrucât polițiștii au intervenit prompt și au prins făptașul.

Anunțul Celulei de criză de la Guvern: Consumul de energie electrică continuă să fie asigurat pe deplin

Consumul de energie electrică în Republica Moldova, pentru data de 1 ianuarie 2025, a fost acoperit pe deplin, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate. Potrivit informațiilor Celulei de Criză de la Guvern, consumul va fi asigurat în totalitate și pentru ziua de astăzi, 2 ianuarie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Începând cu 1 ianuarie 2025, MGRES/Centrala de la Cuciurgan nu mai furnizează energie electrică malului drept și a livrat doar un volum nesemnificativ de energie electrică pe 1 ianuarie, între orele 00:00-01:00. Astfel, consumul este acoperit din surse interne – precum centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică Costești, sursele regenerabile, importul pe contracte bilaterale din România și achiziția de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către SA „OPCOM”.

Pentru ziua de 1 ianuarie, consumul a fost asigurat din următoarele surse: 

  • Import al energiei electrice (RO) – 49,27%
  • SA „Termoelectrica” – 30,37%
  • Energie regenerabilă – 12,42%
  • SA „CET-Nord”– 5,61%
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,46%
  • MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 0,5%
  • Centralele electrice de cogenerare ale fabricilor de zahăr – 0,37%

Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 1 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente. La moment, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali. La SA „CET-Nord” și SA „Termoelectrica” instalațiile de generare funcționează în regim normal, conform graficului planificat.

Aferent malului stâng, acoperirea consumului urmează a fi efectuată de către Centrala de la Cuciurgan, care a început funcționarea pe cărbune. Din datele disponibile public, Centrala dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă între 30 și 50 zile. Volumul disponibil de cărbune este estimat la circa 69,3 mii de tone, dar calitatea acestuia nu se cunoaște.

Ieri, 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități (cazangerii, case la sol, blocuri multietajate cu încălzire autonomă), fiind deconectați și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni. 

Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender. 

În regiunea transnistreană sunt deconectate de la sistemul de alimentare cu căldură 131 școli, 147 grădinițe și 130 clădiri „administrative”, iar conform declarațiilor factorilor de la Tiraspol, rezervele existente vor fi suficiente pentru a alimenta cu gaze naturale instalațiile nedebranșate până la 10 ianuarie curent în partea de nord a regiunii și până la 20 ianuarie curent în partea de sud a regiunii.

Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea instituțiilor gestionate de autoritățile publice naționale la resurse energetice alternative, inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă. Poliția, serviciile medicale, serviciile de urgență sunt în alertă și gata să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.

Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.

„Moldovagaz” se arată dispusă să ajute regiunea transnistreană să cumpere gaz din UE

Compania „Moldovagaz” a anunțat, astăzi, că, împreună cu „Energocom”, este dispusă să ofere întreprinderii „Tiraspoltransgaz” asistența necesară pentru achiziția de gaze naturale pe orice platformă europeană, în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice, scrie veridica.md.

Potrivit unui comunicat al „Moldovagaz”, președintele interimar al consiliului de administrare a companiei, Vadim Ceban, a adresat o scrisoare în acest sens conducerii „Tiraspoltransgaz”

Vadim Ceban a precizat că gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova.

Administrația separatistă de la Tiraspol nu a comentat deocamdată oferta „Moldovagaz”.

Președinta Maia Sandu a declarat, anterior, că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor de către Gazprom.

Franța a pus în circulație o nouă monedă de 2 euro pentru a marca începutul președinției franceze a Consiliului UE
Articolul anterior
Un magazin alimentar din Ceadîr-Lunga a fost cuprins de flăcări în această noapte
Articolul următor