Analiza riscurilor abaterilor ne spune că toată prognoza noastră a mișcat cu câteva săptămâni mai târziu. Am putea înregistra vârful scumpirilor nu în august sau septembrie cu chiar în octombrie în funcție de cum vor evolua mai departe lucrurile, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu la prezentarea Deciziei de politică monetară, conform bani.md.
Rata anuală a inflației a crescut de la 22,2 la sută în luna martie până la nivelul de 27,1 la sută în luna aprilie 2022 din cauza că s-au suprapus mai mulți factori. Pe lângă componenta de import a procesului inflaționist, un factor important care a amplificat inflația este tergiversarea ajustării tarifelor reglementate. Abaterea negativă de 0,3 puncte procentuale a inflației efective de la prognoză pentru luna aprilie curent, alături de întârzierea unor ajustări de tarife și a efectelor secundare anticipate, implică probabilitatea abaterii în sens descendent a prognozei inflației pentru trimestrul II 2021. Totodată, situația tensionată în regiune și riscurile escaladării acesteia mențin incertitudinea pronunțată asupra prognozei pe termen mediu a inflației.
Factorii ce vor determina pe viitor dinamica inflației vor fi în continuare prețurile de import la resursele energetice și produsele alimentare. Acestea din urmă, posibil, vor substitui bunurile provenite din Ucraina, iar efectele proinflaționiste respective vor activa factorii de ofertă prin costurile de producție.