Se elaborează un nou concept de alimentație în instituțiile de învățământ din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău elaborează în prezent un nou concept de alimentație în instituțiile de învățământ din capitală, ce presupune revizuirea și modernizarea sistemului existent, logistică și achiziții din grădinițe, prin externalizarea procedurilor de achiziționare a produselor alimentare.

separator

Viceprimarul capitalei, Inga Ionesii, a menționat că APL Chișinău își propune reconceptualizarea sistemului actual de nutriție desfășurat în grădinițe, prin achiziționarea produselor alimentare la un preț competitiv pentru toate instituțiile și asigurarea tuturor copiilor cu aceleași produse alimentare, la un preț corespunzător.

,,În prezent, subdiviziunile teritoriale ale Direcției educație, tineret și sport și 5 combinate școlare din subordine, sunt responsabile de întreg procesul de mangament la capitolul alimentației copiilor. Acest model este depășit, netrasparent și nu asigură calitatea și siguranța produselor alimentare oferite copiilor și elevilor”, a menționat viceprimarul Inga Ionesii.

La rândul său, viceprimarul, Angela Cutasevici, a precizat că ideea proiectului este axată pe câteva componenete de bază, de regândire a sistemului de magament al calității la toate etapele procesului de alimentație: structura și calitatea meniurilor; managementul deșeurilor alimentare, educația alimentară etc.

,,În privința alimentației copiilor ne dorim un proces sigur, începând de la infrastructura de profil a instituției și până la produsul final, din farfuria micuților”, a spus Angela Cutasevici.

În context, primarul general, Ion Ceban a comunicat că implementarea procesului de externalizare a achizițiilor publice va începe treptat, începând în instituțiile de educație timpurie din capitală, ca mai apoi să fie preluat și în școli. Atribuțiile în acest sens urmează să fie preluate de Biroul din Moldova al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Un grup de hoți moldoveni reveniți din Europa ,,s-au mutat cu lucrul” pe teritoriul raionului Cahul
Articolul anterior
Alarmant! 156 de infectați cu Covid-19 la Centrul de Plasament al Persoanelor cu Dizabilități Mintale din satul Bădiceni
Articolul următor