Se împlinesc 31 de ani de la luptele de pe Nistru. Ce evenimente vor avea loc de Ziua Memoriei și Recunoștinței

Mâine se împlinesc 31 de ani de la luptele pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. În semn de omagiu pentru cei căzuți în timpul conflictului armat de pe Nistru, Ministerul Afacerilor Interne va organiza mai multe evenimente. 

Astfel, Ziua Memoriei și Recunoștinței va începe la ora 9:00, atunci când vor începe liturghiile religioase în memoria celor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea libertății și suveranității Republicii Moldova. La Chișinău, slujba va fi oficiată la Catedrala Sf. Mr. Mucenic Teodor Tiron.

Ulterior, veteranii și oficialitățile vor depune flori la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Eroii conflictului armat vor fi comemorați și în cadrul marșului „Memoriei și Recunoștinței” la ora 10:00. Marșul va începe de la monumentul lui Stefan cel Mare și Sfânt și va continua până la monumentul Maicii Îndurerate. 

Acolo, vor avea loc onoruri militare, defilarea Gărzii de Onoare, depuneri de flori și vor fi susținute alocuțiuni de către demnitari ai Republicii Moldova. 

De asemenea, la ora 12:00 secretarii de stat ai Ministerului Afacerilor Interne împreună cu șefii subdiviziunilor MAI vor depune flori la mormintele ostașilor căzuți în urma conflictului armat, la Cimitirul Central și la monumentul din parcul Valea Morilor.

Ziua se va încheia cu tradiționalul terci ostășesc.

În timpul luptelor de pe Nistru din 1992 au participat aproximativ 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații şi Securitate, sute de voluntari și civili. Confruntările s-au încheiat cu 400 de morți și aproape 1200 de răniți.

Un bărbat de 42 de ani, suspectat de comiterea unui omor în timp ce se afla la braconaj

Un bărbat de 42 de ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea unui omor, în timp ce se afla la braconaj, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Polițiștii Inspectoratului de la Buiucani au fost alertați puțin după miezul nopții de către suspect, acesta comunicând că a împușcat o persoană. La fața locului, oamenii legii au stabilit că suspectul împreună cu victima, un bărbat de 56 de ani, vânau ilegal în extravilanul comunei Trușeni. În cadrul acțiunilor procesual penale, suspectul a comunicat că a efectuat o împușcătură, ulterior constatând că în acea direcție se afla victima. Bărbatul a decedat la fața locului.             

Polițiștii au ridicat arma de model TOZ 122, deținută legal de către suspect, fiind inițiată o cauză penală pentru omor. Acțiunile de investigare și urmărire penală continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

ATENȚIE! O femeie, dispărută în ajun de Crăciun, este căutată de apropiați și poliție

Inspectoratul de Poliție Cantemir a fost sesizat de rudele unei femei de 75 ani, care la data de 6 ianuarie curent a plecat într-o direcție necunoscută de la domiciliul său din satul Baimaclia și până în prezent nu se cunoaște locul aflării sale, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Semnalmente: păr cărunt și înălțimea de 1,65 m. În momentul dispariției purta o bluză albă, batistă verde pe cap, pantaloni cafenii și încălțăminte violetă.

Rugăm orice persoană care deține informații despre locul aflării femeii să apeleze de urgență la numerele de telefon 112 sau 027322980.

Mai multă autonomie pentru instituțiile publice din R. Moldova pentru a-și instala centrale pe biomasă

Școlile, grădinițele, primăriile și alte instituții publice din R. Moldova ar putea avea mai multă autonomie pentru a-și instala centrale pe biomasă, astfel încât să nu fie afectate de eventuale crize energetice și să-și reducă facturile la energie, scrie ziarulnational.md.

Anunțul a fost făcut astăzi la Varnița, raionul Anenii Noi, de către președinta Maia Sandu, după o discuție cu și mai mulți șefi de raioane și primarii localităților afectate de criza energetică generată de Federația Rusă în regiunea transnistreană, după sistarea livrărilor de gaze de la 1 ianuarie 2025.

Fără gaze și fără energie electrică timp de opt ore pe zi au rămas și 14 localități aflate sub controlul autorităților constituționale, dar care au infrastructura conectată la cea gestionată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, peleți, e nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice – asta înseamnă centrale pe biomasă. Așteptăm acum ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și primăriile să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituții publice, așa încât să putem oferi autonomie pentru mai multe școli, grădinițe, primării și alte instituții publice”, a declarat Maia Sandu.

China și Belarus au emis o declarație comună de încetare a focului în Ucraina şi negocieri de pace
Articolul anterior
Palestinienilor din taberele de refugiați li se oferă 350 de dolari ca să lupte pentru Rusia
Articolul următor