Se împlinesc 80 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei

În această săptămână se împlinesc 80 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei. Basarabenii care au supraviețuit deportărilor sovietice din 1941 povestesc despre calvarul prin care au trecut. Amintirea acelor timpuri îi macină şi acum.

Lucia Scorţescu a fost deportată împreună cu tatăl ei în Siberia. Avea doar 8 ani. Mama ei a fost condamnată, pe nedrept la 3 ani de puşcărie, cu puţin timp înainte de a începe calvarul deportărilor.

Lucia Scorţescu, fostă deportată: ,,Cum eram într-o rochiţă, aşa m-au luat. M-au dus la gară, m-au băgat în tren cu tăticu, şi ne-am pornit spre Cobâlnea. La graniţă pe toţi bărbaţii i-au luat”.

Într-o clipă, copilul Lucia Scorţescu s-a trezit singur pe lume, într-un tren pentru vite, care ducea spre iad. A mers mai mult de o lună, până în Novosibirsk, regiunea în care avea să îndure timp de 4 ani chinuri şi suferinţe cumplite. Ajunsă la destinaţie, împreună cu mai multe femei, a fugit din gulag, cu speranţa că va scăpa de teroarea sovieticilor.

Lucia Scorţescu: ,,Puteai fugi numai iarna, prin păduri, şi acolo pădurile erau toate mlăştinoase. Când călcai, gata erai. Acolo înecat. Şi am mers prin pădure 3 zile. Noaptea ne opream, în pădure aprindeam focul ca să nu îngheţăm. Da era frig acolo, ger. Între timp, fetiţa doamnei a murit şi a lăsat-o în pădure, a învelit-o acolo cu zăpadă.

Pentru a supravieţui în Siberia, Lucia Scorţescu a căutat resturi de mâncare, prin gunoaie. ,,Mă duceam pe la case şi strângeam pe la gunoi, resturi de coji de cartofi şi resturi de varză, să mâncăm, ceea ce aruncau ruşii.

Calvarul avea să se sfârşească 4 ani mai târziu, când mama Luciei a ieşit din închisoare şi a plecat spre Siberia în căutarea copilului.

Lucia Scorţescu: ,,S-a încărcat, abia mergea şi s-a pornit în Rusia. Şi a mers tot aşa cu vagoane da fiind femeie deşteaptă şi a ştiut să ajungă. A venit la mine şi m-a furat de acolo şi m-o adus în România, adică în Basarabia.

Peste 30.000 de oameni nevinovaţi, au fost exilaţi de sovietici în Siberia şi Kazahstan, într-un plan mişelesc de epurare etnică. Campanie realizată de TVR Moldova cu sprijinul Asociaţiei “ Tighina”.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Moldova a primit un ajutor umanitar de 10 milioane de euro din Germania
Articolul anterior
Cele mai îndrăgite melodii ale regretatului interpret Iurie Sadovnic
Articolul următor