Secetă cumplită în Moldova. Oamenii își sacrifică animalele

Seceta acută, care s-a abătut peste meleagurile noastre odată cu pandemia, usucă totul în calea sa. Pe câmpuri și pășuni nu găsești nici fir de iarbă verde, râurile seacă. Disperarea se așterne peste Republica Moldova.

separator

În centrul republicii, oameni au început să-și sacrifice animalele, fiindcă nu mai au cu ce le hrăni, scrie jurnal.md.

Unii le mai țin prin grădini și le hrănesc cu ce mai au pe acasă, dar nutrețul nu le va ajunge nici până la iarnă. Noroc de cioclejii care au fost lăsați de mulți pe deal, spun ei.

Ciobanii, chiar dacă riscă să fie amendați, îndrăznesc să-și bage turmele în păduri, ca animalele să pască măcar din frunzele ce cad.

Mihai, un cioban din satul Zăicani, spune că până ce mai sunt cioclejii lăsați de oameni pe deal, mai are cu ce hrăni turma. Uneori, spune el, mai bagă turma în pădure.

Ion și Angela Bogaciuc, din satul Ratuș, r. Telenești, au strâns de pe 40 de ari de porumb vreo zece saci de popușoi. „Aici s-a mai făcut, dar pe alte terenuri pe care le-am avut sădite cu popușoi, nu am strâns absolut nimic.

Dacă în alți ani țineam vreo 200 de păsări, anul acesta am început să le tăiem deja”, spune bărbatul.

Angela, din satul Ratuș, r. Telenești: „În țările din Europa oamenii sunt ajutați să treacă peste această criză, dar noi nu avem nicio speranță.

Dacă noi vom mai trece cumva peste această foame care ne așteaptă, ce vor face familiile care au copii, ori cei de la oraș?”, se întreabă femeia.

Angela spune că au noroc că fiul lor este plecat peste hotare în aceste clipe dificile, pentru că, chiar dacă a fost în carantină o perioadă, a fost ajutat de către statul englez cu 700 de paunds pe lună. În Moldova nu se știe cum s-ar fi descurcat, spune ea.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Noi măsuri de relaxare: se deschid teatrele, pot fi organizate expoziții, festivaluri și târguri agricole
Articolul anterior
Tatiana Heghea s-a convins că poate găti cartofi pai, crocanți, fără gram de ulei
Articolul următor