Ruinele unui sat antic au reapărut în Spania. Situat în ceea ce este acum rezervorul Sau din Catalonia, acest sat, acum şters de pe hartă, este vizibil din cauza scăderii nivelului apei care afectează nordul ţării. O situaţie excepţională pentru această perioadă a anului, scrie Le Figaro, conform Observator.
În imaginile transmise de Agenţia de presă catalană la 1 februarie, locuinţele aparţinând municipalităţii Saint Romà de Sau, împreună cu biserica sa din secolul al XI-lea, au ieşit complet la suprafaţă. Această clădire este folosită ca indicator al nivelului de secetă din regiune. Atunci când este vizibil doar vârful turnului bisericii, rezervorul de Sau este plin. Dar atunci când clădirea este complet deschisă la vedere, indică o lipsă alarmantă de apă.
Rezervorul Sau este unul dintre cele nouă din Catalonia. Este al doilea ca mărime din punct de vedere al capacităţii şi alimentează, de obicei, şase milioane de oameni cu apă. Potrivit El Nacional, în prezent, rezervorul este plin doar în proporţie de 4,7%. Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată de la crearea sa, în urmă cu 60 de ani. „Aşa cum am tot spus în ultimii trei ani, nu văd un sfârşit al secetei din Catalonia. Prin urmare, putem spune că intrăm pe un teritoriu necunoscut”, a spus Javier Martin Vide, profesor de geografie la Universitatea din Barcelona, citat de cotidianul El Confidencial.
Oraşul Barcelona şi împrejurimile sale se află în stare de „urgenţă” din cauza secetei de la 1 februarie. Restricţii de consum de apă au fost impuse celor 6 milioane de locuitori ai regiunii. Restricţiile afectează, de asemenea, industria şi agricultura.
Secetă istorică în Spania
Ploile şi vijeliile mătură nordul Europei şi Statele Unite. În Norvegia, s-au înregistrat rafale de aproape 200 de kilometri pe oră. În Spania, în schimb, ţară în care trăieşte a doua comunitate de români din Diaspora, lipsa apei este problema. Catalonia a declarat stare de urgenţă din cauza secetei, fiind cea mai grea perioadă din ultimii 1200 de ani. S-au impus reguli draconice. Consumul de apă a fost raţionalizat, iar localnicii nu mai au voie să-şi spele nici maşinile. Economie de apă trebuie să facă şi hotelierii, aşa că şi turiştii vor simţi restricţiile din plin.
Cunoscută altă dată pentru peisajele sale mirifice, regiunea Catalonia, din nord-estul Spaniei, se află în stare de urgenţă. Seceta istorică a trasformat râurile din apropierea Barcelonei în poteci. Apa colectată în timpul verii pentru astfel de perioade a scăzut sub punctul critic.
Au fost interzise: spălarea maşinilor, a stărzilor, umplerea totală a piscinelor, fie ele publice sau private, iar consumul de apă a fost limitat la 200 de litri de persoană pe zi. 6 milioane de locuitori ai Cataloniei trebuie să respecte cu stricteţe aceste restricţii, altfel vor fi amendaţi. Lor li se adaugă însă şi cei 10 milioane de turişti care vizitează Barcelona an de an şi care vor fi afectaţi la rândul lor. De exemplu, au fost interzise duşurile pe plajă, iar hotelierii trebuie să reducă şi ei consumul de apă.
Terenurile de sport nu mai pot fi nici ele irigate din sistemul public de apă, iar jucătorilor celebrei echipe de fotbal Barcelona li s-a interzis să facă duş la stadion după antrenamente sau meciuri.