Secretul unui cozonac de Paşte reuşit: gustos și pufos. Gospodinele folosesc o reţetă veche, cu tradiţie

Gospodinele au început pregătirile pentru masa de Paște. Unele dintre ele nu acceptă sub nicio formă cozonaci din comerț și prepară tradiţionalii cozonaci după o reţetă veche, învăţată de la bunici şi străbunici. Este o tradiţie dusă mai departe din generaţie în generaţie, mai ales că este cel mai aşteptat dintre deliciile de sărbători.

Așadar, pentru un cozonac perfect trebuie să aveţi grijă la câteva detalii esenţiale.

Înainte de a vă recomanda câteva sfaturi pentru un cozonac bun, vă propunem să treceţi pe lista de reţete de Paşte un sortiment interesant. Este vorba despre cozonacul cu gem de gutui. Poate nu ştiaţi că gemurile din timpul iernii pot fi folosite ca ingrediente la cozonaci.

Pentru această reţetă ai nevoie de următoarele ingrediente: 400 – 500 de grame de făină, 20 grame de drojdie proaspătă, 2 ouă, 150 ml de lapte, 25 grame de unt, 1 lingură de ulei, 1 pachet de zahăr vanilat, o esenţă de rom, două linguriţe de zahăr,1/2 linguriţe de zahăr, 1/2 lingurite de sare şi gem de gutui.

Drojdia se freacă cu două linguriţe de zahăr şi lapte până când se omogenizează. Puneţi făina într-un vas, iar în mijlocul ei adăugaţi întreaga compoziţie. Pe lângă umplutura de nucă şi cacao din belşug, secretul unui cozonac gustos şi pufos stă în timpul de frământat. Frământaţi ca la orice reţetă de cozonac şi adăugaţi pe rând ouăle, laptele, untul, uleiul, zahărul vanilat, romul şi sarea. E gata atunci când aluatul se desprinde de pe degete. Apoi îl lăsaţi să crească timp de aproximativ 40 de minute.

După aceea, întindeţi aluatul şi ungeţi-l cu gem. După ce îl rulaţi, lăsaţi-l în tavă, la loc căld încă aproximativ jumătate de oră. Înainte de a-l băga la cuptor ungeţi cozonacul cu un ou bătut şi presăraţi zahăr. E gata în aproximativ 45 de minute.

Reţete de Paşte. Sfaturi pentru un cozonac reuşit

Există câteva reguli pe care trebuie să le respectaţi pentru a ieşi un cozonac perfect. Iată câteva dintre cele mai importante:

1. Reţete de Paşte. 10 sfaturi pentru un cozonac reuşit şi două reţete de pască 2. Cu cât numărul de ouă folosite este mai mic, cu atât se va creşte cantitatea de lapte. 3. Frământatul aluatului influenţează foarte mult creşterea cozonacului deoarece prin această operaţie se încorporează mult aer,devenind mai elastic. 4. Făina să fie uscată şi nu proaspăt măcinată pentru că umezeala face aluatul moale. Adăugarea de făină în exces duce la un cozonac tare şi sfărâmicios. Făina se cerne de trei ori pentru a deveni cât mai afânată şi aerisită.

6. Spuma de albuş trebuie folosită pe loc ca să nu se lase. 7. Temperatura optimă de creştere a aluatului este de 40 grade Celsius. La temperaturi mai mari, aluatul se opreşte din creştere. Cozonacii nu se ţin în cuptor mai mult de 45 – 60 minute. 8. Cozonacii preparaţi cu mai multe ouă, zahăr şi unt cresc mai greu. 9. Înainte de a fi introduse în aluat, gălbenuşurile se freacă cu puţină sare pentru a deveni mai intens colorate în galben, iar cozonacul să aibă o culoare aurie. 10. Cozonacii trebuie pregătiţi într-o încăpere caldă, fără curenţi de aer rece. 

Moment special la grădinița din Măgdăcești, de Ziua Internațională a Familiei! Părinți din toate grupele au cântat pentru picii lor

Momente speciale la grădinița ”Floricica” din satul Măgdăcești, raionul Criuleni, cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei. Părinți din toate grupele au evoluat, alături de picii lor, pentru a le da un exemplu frumos și a le explica despre importanța familiei ca unitate a societății.

Curtea grădiniței a fost plină de oaspeți: părinți, bunici și nepoți, dar și foști discipoli, care au venit la eveniment. Îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu mari emoții, părinții copiilor din 9 grupe au colorat această zi semnificativă pentru fiecare.

”A fost o zi plină de momente unice petrecute alături de părinți. Sărbătoarea a fost deschisă de ansamblul instituției, iar momentul culminant a fost evoluarea părinților. Aceștia au cântat, au dansat și au recitat poezii. Emoțiile au fost până la lacrimi.”, a comunicat pentru unica.md directorul-adjunct al instituției, Maria Spînu.

Administrația grădiniței a organizat chiar și un Târgul de Paște. Aproape150 de părinți s-au implicat activ și au pregătit delicii, bucate alese, și au adus mult așteptatele cireșe și căpșune. Inițiativa a fost una nobilă, întrucât banii colectați vor fi utilizați în scopuri frumoase, dar și pentru a ajuta o familie a cărei locuință a fost mistuită de flăcări chiar în preajma sărbătorilor.

”Mulțumim părinților, dar și întregului colectiv pentru implicare și responsabilitate. Cât trăim pe acest pământ, mai există ceva sfânt – FAMILIA”, a conchis Maria Spînu.

Vă invităm să urmăriți imagini surprinse la eveniment.

Captură de droguri de circa 2 mil de lei! Doi cetățeni ucraineni, reținuți

Ofițerii Direcției Antidrog a INI anunță o captură de droguri de aproape 2 milioane de lei și reținerea la Chișinău a doi cetățeni ai Ucrainei.

Cei doi sunt un bărbat și o femeie cu vârste de 23 și 25 de ani. Aceștia aveau o relație de prietenie, iar în cadrul grupului criminal organizat ar fi avut rolul de curieri de droguri. Potrivit datelor din dosarul penal, cei doi ar fi fost transportați din Ucraina în Moldova de către liderul grupului infracțional, care gestiona un magazin de droguri pe aplicația Telegram.

Sosiți în Moldova, aceștia ar fi închiriat un apartament în Chișinău, folosit ca spațiu de depozitare a drogurilor (după ce erau aduse ilegal din Ucraina, de alt membru al grupului infracțional). De aici, cei doi livrau cantități mai mici de droguri în ascunzișurile destinate clienților care le comandau în magazinul online.

În baza informațiilor operative și măsurilor speciale de investigații, oamenii legii le-au deconspirat activitatea, iar la sfârșitul lunii aprilie 2024, bărbatul și femeia care erau monitorizați au fost reținuți în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri. Urmare a perchezițiilor corporale și la domiciliu ridicate cinci telefoane mobile folosite la traficarea drogurior, peste 10 cartele telefonice, două cântare electronice la scara mică pentru porționarea drogurilor, bandă adezivă de diferite culori, pliculețe noi pentru ambalarea drogurilor, 4,5 kg muguri de marijuana și sute de grame de amfetamină și PVP („sare”).

Ulterior reținerii acestora, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus aplicarea arestului preventiv în privința ambilor, pentru 30 de zile. Investigațiile penale continuă, timp în care ambele persoane beneficiază de prezumția vinovăției și garanții procedurale, conform legii.

ATENȚIE! Traficul rutier va fi sistat, astăzi, parțial, într-o intersecție din Capitală

În atenția călătorilor! Astăzi, 16.05.2024, în intervalul orelor 10:00 – 17:00, ca urmare a lucrărilor de asfaltare, va fi sistat parțial traficul rutier la intersecția str. Alba Iulia și str. Ion Pelivan.

În intervalul menționat, circulația troleibuzelor va fi organizată după cum urmează:

Rutele nr. 3, 21 și 22 vor circula pe traseu, cu abateri de la orarul stabiit;

Ruta nr. 38 va fi redirecționată de pe str. N. Costin pe str. Ion Pelivan – str. V. Belinski – str. Ion. Creangă, tur-retur.

Pentru informații suplimentare puteți apela Linia fierbinte RTEC – 022 204 205

„Ruşii aduc cadavrele cu camioane și le aruncă în șanțuri”. Gropi comune, surprinse din satelit la Manhush. Imagini înainte şi după
Articolul anterior
Atmosferă de poveste la Orhei. Cum a fost decorat orașul pentru sărbătorile pascale. Trebuie să vezi
Articolul următor