Ședința de criză de la Bruxelles s-a încheiat fără soluții. Miniștrii Energiei s-au reunit pentru a lua măsuri după ce Rusia a oprit livrările de gaze spre Bulgaria și Polonia. Oficialii au anunțat că vor căuta surse alternative de energie, dar s-au văzut nevoiți să recunoască faptul că încă nu se poate renunța la gazele din Rusia.
Miniștrii țărilor Uniunii Europene au discutat despre cum să-și reducă dependența de aprovizionarea cu energie din Rusia – ca urmare a invaziei Ucrainei. Germania a recunoscut că națiunile UE sunt încă împărțite cu privire la un posibil embargo energetic rusesc, transmite Realitatea.net.
Ministrul energiei spune că țara sa ar putea face față unei interdicții de petrol până la sfârșitul anului – dar nu și o interdicție a gazelor.
Ungaria a reiterat că se opune interzicerii importului de carburanți.
Germania a fost cel mai mare importator mondial de gaz rusesc în 2020, cumpărând 42,6 miliarde de metri cubi – conform Agenției Internaționale pentru Energie.
Ungaria, de asemenea, a fost unul dintre principalii cumpărători de gaz ai Rusiei – luând 11,6 miliarde de metri cubi în acel an. Uniunea Europeană în ansamblu a cumpărat 41% din gazul său din Rusia în 2019.