Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, nu exclude că ar putea candida la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TV8, transmite Știri.md.
„Nu exclud că s-ar putea întâmpla, dar până acum nu pot da un răspuns clar”, a spus Ceban.
Pentru prima dată, Ceban și-a anunțat posibila participare la alegerile pentru bașcanul Găgăuziei în septembrie. Apoi, el a remarcat că s-a implicat pe deplin în activitățile Moldovagaz și managementul anticriză. Totuși, acesta a recunoscut că în viitor și-ar putea depune candidatura pentru funcția de bașcan al Găgăuziei.
„Nu exclud nimic pentru că nu pot spune ce va aduce ziua de mâine. Nu poți spune întotdeauna nu”, a spus Ceban la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4.
Alegerile pentru noul bașcan al Găgăuziei ar urma să se desfășoare pe 30 aprilie 2023, iar mandatul de șef al Moldovagaz expiră peste doi ani.
Un moldovean, căutat prin Interpol, a fost extrădat din Ucraina
Un bărbat de 37 de ani, originar din raionul Sîngerei, aflat în căutare internațională prin canalele Interpol cu scop de arest și extrădare, a fost reținut pe teritoriul Ucrainei și extrădat autorităților din Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
În anul 2008, acesta a fost condamnat de Judecătoria Buiucani la șase ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, fiind recunoscut vinovat de comiterea unei tâlhării. La data de 13 ianuarie curent, bărbatul a fost extrădat în Republica Moldova și preluat de la frontiera de stat de către angajații Inspectoratului de Poliție Sîngerei. Ulterior, acesta a fost escortat și plasat în Penitenciarul nr. 11 pentru executarea sentinței de judecată.
Localitatea din țară care a transformat iluminatul stradal cu ajutorul energiei solare și înregistrează economii la facturi
Autoritățile din satul Sireț, raionul Strășeni, au găsit o soluție inovativă care a îmbunătățit iluminatul stradal și a adus economii importante la bugetul local. Cu ajutorul unui proiect-pilot finanțat de Centrul Național pentru Energie Durabilă, Primăria a construit un parc fotovoltaic propriu, care susține parțial iluminatul stradal și reduce costurile cu energia electrică,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Grație implementării acestui proiect, Primăria satul Sireț, a fost desemnată câștigătoare a competiții „Moldova Eco Energetică 2024”, la categoria „Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul iluminat stradal, cu includerea surselor de energie regenerabilă”.
„Vedem o eficiență foarte mare și ne-am dorit foarte mult acest proiect ca să reușim să asigurăm localitatea cu iluminat stradal și să facem economie la buget”, spune primarul localității Leonid Boaghi.
Iluminatul stradal din sat a fost transformat complet, iar locuitorii s-au obișnuit cu noul sistem modernizat, care include 508 corpuri de iluminat LED. „Oamenii s-au deprins cu iluminatul stradal și nu mai pot fără iluminat stradal. Nu este cum a fost înainte”, adaugă viceprimarul Alexandru Iorga.
Vechile lămpi consumatoare de energie au fost înlocuite cu corpuri de iluminat eficiente, care oferă o lumină mult mai puternică și au o durată de viață mai lungă. „Acum e foarte bine, față de cum era odată. Avem lumină la fiecare stâlp și becurile sunt mult mai luminoase”, a relatat un localnic.
Parcul fotovoltaic, amplasat pe un teren al Primăriei, cuprinde 72 de panouri solareși are o capacitate de20 kW. „Toată capacitatea de iluminat stradal care este arondată la acest transformator este sută la sută acoperită din acest parc fotovoltaic”, explică primarul. Proiectul a fost gândit astfel ca localitatea să reducă cheltuielile pentru iluminatul stradal, iar economiile sunt evidente.
Aceste economii au deschis noi oportunități pentru Primărie, care planifică să extindă parcul fotovoltaic cu o nouă capacitate de200 kW, pentru a genera facturi zero la capitolul energie electrică la instituțiile publice din localitate. Astfel, iluminatul stradal nu va fi singura componentă susținută de energie regenerabilă, iar alte instituții publice din localitate vor beneficia de aceeași sursă de energie curată și gratuită.
În acest fel, autoritățile din satul Sireț au demonstrat că inovația și sustenabilitatea pot merge mână în mână, iar un proiect mic, dar eficient, poate aduce economii semnificative și beneficii pe termen lung pentru întreaga comunitate.
Vă invităm să vizionați spotul realizat despre proiect.
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.
Zeci de echipe și sute de donatori individuali s-au alăturat unei campanii pline de fapte bune
În pragul sărbătorilor de iarnă, Diaconia a organizat tradiționala Campanie de Crăciun „În brațele mamei”. În acest an, campania, prin intermediul mai multor activități, a oferit un prilej de a transmite din căldura și bucuria sărbătorilor copiilor asistați de Diaconia, informează unica.md.
În rezultat, faptele bune vor completa efortul constant de a sprijini cuplurile mamă-copil aflate în dificultate, cât și copiii din cadrul Centrelor Comunitare.
La ediția din acest an a campaniei, 80 de echipe și sute de donatori individuali s-au alăturat invitației la solidaritate. De generozitatea lor au beneficiat 300 de copii din Chișinău și comunități, iar fondurile colectate înseamnă 375 de zile de asistență a unui cuplu mamă-copil în Centrul Maternal „În brațele mamei”.
Igor Belei, Director executiv Diaconia: „Nașterea Pruncului Iisus este de fiecare dată un prilej firesc de bucurie. Prin Campania „În brațele mamei”, an de an, ne dorim să răspândim vestea frumoasă și să o completăm cu dovada vie a grijii pentru copiii ajutați de “Diaconia”. Inițiativele personale, precum și cele realizate de echipe, încurajează demersul nostru zilnic și ne oferă posibilitatea să construim un răspuns complex pentru multiplele nevoi ale beneficiarilor noștri.”
”Mulțumim tuturor susținătorilor care s-au implicat cu dedicare și bunăvoință în Campania de Crăciun „În brațele mamei”. Fie că ați donat, ați făcut voluntariat sau ne-ați susținut prin parteneriate de încredere, prezența Dumneavoastră a transformat această inițiativă într-un succes.
Împreună, am răspândit binele și am oferit grijă și sprijin celor care aveau cea mai mare nevoie. Ne dorim să rămâneți alături de noi pentru a continua să aducem bucurie și schimbare pozitivă în comunitate.”, spun organizatorii.