Șeful grupului rus Wagner: ”Înainte luptam cu armata ucraineană profesionistă. Mai nou dăm doar de bătrâni și copii în Bahmut”

Vladimir Putin i-a convocat la raport, ce-i drept de la distanţă, pe responsabilii serviciilor militare şi de securitate.

Evgheni Prigojin, seful Wagner, vrea inchisoare pentru rusii care critica  criminalii deveniti mercenari in Ucraina

Aparent a cerut propuneri pentru noi măsuri antiteroriste în urma presupusei infiltrări de joi a unor sabotori ucraineni pe teritoirul Rusiei.

În presa internaţională exista consens asupra caracterului înscenat al incidentului. Dar acesta care ar putea servi drept pretext pentru ca Putin să escaladeze conflictul din Ucraina şi să declare război în toate puterea cuvântului.

Liderul rus a tras aceste concluzii în şedinţa săptămânală a Consiliului de Securitate al ţării, care a început mult după ora prevăzută. Întârzierea a aprins speculaţiile că Putin ar urma să schimbe statutul operaţiunii speciale din Ucraina în război în toată regula.

În primul rând, asta i-ar permite o mobilizare amplă, dar şi înăsprirea restricţiilor în domeniul drepturilor civile şi accentul pe o economie de război. Picătura care i-ar fi umplut paharul a fost aşa zisul atac terorist de joi, când – potrivit Kremlinului – zeci de sabotori ucraineni ar fi pătruns pe teritoriul rusesc, unde ar fi luat ostatici şi ar fi tras în civili înainte să fie eliminaţi de FSB.

Dmitri Peskov, purtător de cuvând al Kremlinului: ”Era implementat un regim special la graniţa (cu Ucraina). Acum s-au luat măsuri suplimentare. Evident, incidentul terorist de joi este investigat și vor fi luate măsuri să nu se repete așa ceva”.

Singurele probe ar fi 2 clipuri în care 4 bărbaţi tineri îndemnau populaţia rusă să se revolte împotriva regimului. Iar FSB a difuzat imagini cu o maşină ciuruită de gloanţe şi şoferul mort în scaun, acţiuni pe care le-ar fi săvârşit presupuşii terorişti.

Dar acţiunea aşa-zişilor naţionalişti ucraineni a fost revendicata de Corpul voluntarilor ruşi, care luptă alături de forţele ucrainene încă din august 2022. În urmă cu trei luni, unul dintre ei era intervievat de jurnaliştii CNN, transmite www.protv.ro.

Reporter: Ce crezi despre Rusia, acum?

Bărbat: Pentru noi este dușmanul, orice ar fi.

Kievul a negat orice implicare în presupusa incursiune peste graniţă şi a calificat sceneta drept provocare deliberată.

Declarații contradictorii în ambele tabere

Trecând la situaţia concretă de pe front, cele două tabere se duelează în declaraţii contradictorii despre soarta Bahmutului.

Prigozhin, șeful grupului Wagner: ”Înainte luptăm cu armata ucraineană profesionistă. Mai nou dăm doar de bătrâni și copii în oraș. Zilele lor în Bahmut sunt numărate, una, maximum două. Le dăm șansa să părăsească orașul, care este practic încercuit”.

Kievul în schimb reafirma că va apăra Bahmutul cât îi va sta în putinţă. Cucerirea oraşului minier ar asigura ruşilor acces la autostrada care leagă Donbasul de Mariupol, dar şi la restul teritoriilor estice pe care le controlează trupele Kievului.

Roman Svitan, expert militar și colonel în rezervă: ”Bahmutul în sine e o zonă bine fortificată. Dar, ca s-o păstram așa trebuie să controlăm legătura cu să-i zicem „teritoriul principal” al țării, prin Chasiv Yar. Rușii sunt sugrumați pretutindeni și nu pot avansa în nicio direcție cu excepția zonei Bahmut, care a devenit un simbol pentru ei. Au pretins de mai multe ori că au capturat Bahmutul. Pentru ei a devenit un fel de capcană propagandistică din care nu mai pot ieși”.

Luat la întrebări cu ocazia reuniunii ministeriale G20 din India, şeful diplomaţiei ruse a pus placa obişnuită.

Sunjoy Joshi, Fundația Research India: Care este ieșirea? Cum vedeți încheierea războiului? Că doar nu poate dura la nesfârșit! Vreți să repetați Afganistanul?

Sergei Lavrov: ”Ați fi un propagandist ideal pentru URSS… cu pledoariile astea pentru pace. Încerc să vă explic că situația nu e în alb și negru, că nu se vorbește deloc de suferințele alor noștri. Putin a explicat foarte clar că nu am avut de ales”.

Cum nu s-a mai întâmplat de când ruşii au pierdut Hersonul, un faimos regizor rus şi-a permis declaraţii diferite de linia Kremlinului.

Karen Șahnazarov, director general al „Mosfilm” și artist emerit al federației Ruse: ”Este într-adevăr o situație care poate avea cele mai grave consecințe pentru noi în cazul în care pierdem. Și trebuie să recunoaștem că am putea pierde! Rusia a subestimat unitatea Vestului, iar dacă când Occidentul simte că poate câștiga, va încerca să… câștige. Zelenski este periculos!. Nu e deloc prost. Joacă un rol major în această poveste. Nu este doar o păpușă”.

Șahnazarov a atras atenția că societatea rusă părea stabilă atât în 1916, cât și înainte de destrămarea URSS, dar, deodată, s-a dovedit că nu era aşa de stabilă.

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, alături de câinii care începuseră să mânânce din trupul ei

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, iar scenele au îngrozit țara. Adriana Neagoe a fost descoperită moartă, în apartamentul său din Târgu Jiu, alături de câinii ei, care începuseră să mănânce din trupul ei. Inițial s-a crezut că femeia de 34 de ani a fost omorâtă, însă legiștii nu au descoperit urme de violență pe corpul ei și, după efectuarea autopsiei, s-a aflat de ce a murit, de fapt, Adriana.

Cea care a dat alarma a fost sora Adrianei Neagore, care nu mai știa nimic de sora ei. În momentul în care cadavrul femeii a fost descoperit, de aceasta nu se mai știa nimic de 5 zile. Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit o imagine șocantă.

Polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie, despre faptul că sora sa nu mai răspunde la telefon sau la ușă de cinci zile.

Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit trupul fără viață al Adrianei Neagoe și alături de ea se aflau cei doi câini de talie mică ai femeii, care mușcaseră din trupul ei, probabil flămânzi.

„Un echipaj de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu, împreună cu un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au fost direcționate la adresa indicată și întrucât nicio persoană nu a răspuns, ușa fiind în poziția închis asigurat, pompierii au procedat la pătrunderea în apartament prin forțarea ușii, în prezența și cu acordul apelantei, în interior pe podea, fiind găsit cadavrul unei femei, de 34 de ani’, a anunțat Poliția. 

Cunoscuții Andei Sasha, așa cum o știau prietenii, susțin că aceasta era cunoscută pentru consumul de droguri și alcool.

„Da, este adevărat. Familia Neagoe a mai dăruit un înger cerului, preaiubita mea soră. (…) Aprecierea sau dragul, într-adevăr pot avea forme diferite. Cei care totuși credeți că în adâncul inimii ati avut unul dintre aceste sentimente curate pentru ea, vă rog să îi acordați respectul cuvenit, iar mie și familiei mele liniște’, a scris sora tinerei, pe FB. 

Necropsia efectuată de medicii legiști a stabilit drept cauză a decesului un infarct miocardic. Conform sursei citate, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca decesul să fi fost influențat de consumul de substanțe interzise.

Pentru cei doi câini de talie mică ai Adrianei, polițiștii au emis ordin de plasare în adăpost, fiind preluați de lucrători din cadrul Consiliului Județean Gorj.

Autoritățile anunță un nou program de ajutor financiar în sezonul rece pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu People in Need, cu suportul financiar al Uniunii Europene, anunță o nouă inițiativă: „Asistență financiară de iarnă pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni”, care va avea loc în perioada ianuarie – martie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Această inițiativă își propune să sprijine gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiații ucraineni aflați sub protecție temporară, prin acordarea de compensații financiare pentru a atenua impactul crizei energetice, mai ales în sezonul rece.

În acest sens a fost semnată o nouă anexă, în cadrul Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și People in Need Moldova.

Această măsură urmărește să sprijine grupurile vulnerabile în perioada sezonului rece, prin acoperirea parțială a costurilor crescute de trai, generate de criza energetică, utilizând fonduri alocate de către People in Need și Uniunea Europeană. Bugetul total al programului de suport este de 700.000 Euro, care vor fi oferiți sub formă de compensații nominative pentru sprijinirea categoriilor de beneficiari stabilite.

Această inițiativă subliniază angajamentul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al organizației People in Need de a sprijini cele mai vulnerabile grupuri din Republica Moldova, consolidând protecția socială și solidaritatea în fața crizei energetice.

Inițiativa a fost posibilă grație contribuțiilor din fondurile People in Need, resursele SOS Ukraine – donațiile poporului ceh, și finanțării Uniunii Europene.

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Un individ riscă să fie cercetat penal

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce, pe sensul de intrare în țară, pentru efectuarea controlului de specialitate s-a prezentat un autoturism de model ,,BMW X7”, care se deplasa din România, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU), în vârstă de 49 de ani, a selectat „coridorul verde” de control și conform declarațiilor acestuia, transporta doar bunuri personale.

În rezultatul controlului vamal, în habitaclul autoturismului, sub banchetele din față și spate, printre bunurile personale transportate, funcționarii vamali au depistat un lot comercial de ustensile utilizate în medicina dentară, nedeclarate autorității vamale. Valoarea în vamă a mărfurilor nedeclarate a fost estimată la 900 170 lei.

Lotul de marfă a fost ridicat, unitatea de transport a fost indisponibilizată, iar cazul urmează să fie investigat de ofițerii Direcției urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal.

Surorile Oanei Zăvoranu au murit în urma cutremurului din 1977. Aveau doar nouă ani și au rămas sub dărâmături
Articolul anterior
O femeie a suferit șocul vieții după ce a aflat că s-a căsătorit cu verișorul ei de gradul trei. Cum a făcut descoperirea
Articolul următor