Șeful unei firme de închirieri auto, reținut pentru delapidări de peste un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală a INI, de comun cu procurorii PCCOCS,  anunță reținerea administratorului unei companii în domeniul închirierii auto, după ce ar fi delapidat compania și ar fi estorcat sume de bani de la o femeie cu dizabilități fizice, cu un prejudiciu total de 1.300.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai exact, în perioada anilor 2023-2024 banii în numerar achitați de către clienții companiei, în sumă de 700.000 lei au ajuns ilegal în buzunarul administratorului.

Totodată, prin abuz de încredere, acesta a convins o femeie cu dizabilități fizice să investească în compania administrată suma de 650.000 lei. Prin urmare, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul, oficiul și mașinile acestuia, de unde au ridicat inclusiv acte și contracte care indică spre vinovăția acestuia.

Administratorul a fost reținut, după care la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, în baza încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Investigațiile continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Sportivii moldoveni au obținut 8 medalii la Campionatul European de taekwon-do din Marea Britanie

Luptătorii de taekwon-do din Republica Moldova s-au întors cu 8 medalii de la Campionatul European, versiunea GTF, care a avut loc în orașul Hatfield, Marea Britanie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La categoria seniori, două medalii de aur au fost cucerite de Anton Rața (categoria de greutate de 65 kg), în probele de luptă și tehnică.

Cu medalii de bronz la proba de tehnică s-au ales și Cristian Barac cu Daniel Grecu, iar Emanuel Dunas a cucerit medalia de aur la lupte și a devenit vicecampion european în concursul de tehnică specială, cea de spargere.

Două medalii de aur și-a trecut în palmares și Arsenie Popov (55 kg). Acesta a cucerit titlul continental la probele de luptă și tehnică, la categoria juniori.

Ministerul Educației și Cercetării aduce sincere felicitări sportivilor și antrenorilor pentru succesele remarcabile obținute la ediția din acest an a Campionatului European.

Buletinele de vot pentru turul II al alegerilor prezidențiale sunt pregătite

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că toate buletinele de vot pentru runda finală a alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie au fost tipărite și sunt gata de distribuire, scrie radiomoldova.md.

În acest al doilea tur de scrutin, buletinele vor avea un design clar și simplificat, conținând exclusiv numele celor doi candidați rămași în cursă: Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Menționăm că pentru decțiile din diaspora au fost tipărite 839 200 de buletine de vot, iar pentru secțiile din țară – 2 819 996 de buletine. Buletinele de vot se tipăresc pe hârtie opacă de culoare albastru oțel, având lățimea de 14 cm și lungimea de 12 cm.

Buletinele de vot tipărite vor fi distribuite birourilor electorale ale secțiilor de votare prin intermediul consiliilor electorale de circumscripție.

Precizăm că turul doi al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 3 noiembrie. Pentru funcția de șef de stat vor concura candidații care au obținut cele mai multe voturi în primul tur de scrutin. Este vorba de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a acumulat 42,49% – 656 852 de voturi, și candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, pentru care au votat 25,95% – 401 215 voturi.

Cursuri de limbă română pentru profesorii din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia

Profesorii de discipline non-lingvistice din Comrat și Taraclia vor beneficia de cursuri de limba română grație proiectului „Program de predare integrată a limbii române prin intermediul disciplinelor de specialitate”. Proiectul, lansat recent la Comrat și Taraclia, va pregăti 30 de profesori de discipline non-lingvistice, precum Dezvoltare personală, Istorie, Matematică și Informatică pentru a preda aceste materii în limba română, scrie tvrmoldova.md.

„Acest program este esențial pentru a oferi profesorilor sprijinul necesar în predarea în limba română, contribuind astfel la implementarea programului de educație multilingvă”, a spus Ivan Duminica, Șeful Serviciului Politici în domeniul relațiilor interetnice a Ministerului Educației și Cercetării, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului.  Cursurile de limba română sunt organizate de Centrul lingvistic „Limba noastră” și Centrul de Cercetare „Limba noastră” din cadrul Facultății Transfrontaliere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, România, cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Programul este structurat în două etape: prima se desfășoară la Comrat și Taraclia, iar a doua va avea loc în primăvara anului 2025, la Galați. Participanții vor avea oportunitatea de a învăța limba română prin metode moderne, inclusiv terminologia specifică disciplinelor pe care le predau.

Sportivii moldoveni au obținut 8 medalii la Campionatul European de taekwon-do din Marea Britanie
Articolul anterior